Ramazan Sofralarını ''Fındıklı Pide''Süsleyecek!
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından yaklaşık 7 yıldan beri uygulanan Fındıklı Ekmek Projesinde, Ramazan ayında fındıklı ekmek üretilmesi için çalışmalar yapılıyor.
info@karadenizekonomi.com / 30.05.2016
Ülkemizde en çok tüketilen gıda maddesi olan ekmekte fındığın kullanımını sağlayarak arttırılması planlanan iç tüketimde, Trabzonda Ramazan ayında fındıklı pide imal edilmesi için deneme yapıldı.
Arsin ilçesindeki Gölcük fırınında kilo başına yaklaşık yüzde 10-11 oranında 2-5 mm kalınlığı aralığında üretilen fındık unu kullanılarak yapılan denemeden başarılı sonuç elde edildi.
300 pide üretilerek farklı kesimlerden kişilere dağıtılarak yapılan tüketimden gelen olumlu tepkiler üzerine başta Gölcük fırını olmak üzere bazı fabrikalar ve taş fırın işletmelerde Ramazan ayında fındıklı pide imal edilmesi kararlaştırıldı.
2009 yılında İşin TEMELi fındık olsun, ekmeğin içinde DURSUN sloganı ile yurt genelinde başlatılan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından da desteklenen projenin fındığın ekmekte kullanımına akıllarda yer ettirdiğine işaret eden Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, En fazla tükettiğimiz gıda maddesi olan ekmeğe fındığın girmesi, öncelikle sağlık ve lezzet açısından çok önemli bir işin başarılmış olması demektir. Ayrıca dünya da en fazla üreten ülke olmamıza rağmen, yeterince rağbet etmediğimiz fındığın ekmekte kullanılması iç tüketimi de arttıracaktır. Doğrusu da budur. Bunun için ekmek üreticilerini fındığımızı kullanarak üretim yapmaya davet ediyoruz dedi.
Proje kapsamında daha önce, taş fırınlarda Trabzon ekmeği ile fabrikalarda küçük ebatlı ekmekler üretimi gerçekleştirilmişti.