Rektör Yarılgaç ''Göç ve Mülteciler'' konferansına katıldı

​Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Valiliği ve Mülteci Destek Derneği tarafından düzenlenen “Göç ve Mülteciler” konferansına katıldı.

info@karadenizekonomi.com / 20.01.2019

Rektör Yarılgaç ''Göç ve Mülteciler'' konferansına katıldı

Ordu Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Ordu Vali Yardımcısı Adem Öztürk, Göç İdaresi İl Müdürü Abdülkadir Katırcıoğlu, Mülteci Destek Derneği Genel Koordinatörü Safa Karataş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile davetliler katıldı.

“Dünyada ve Türkiye’de Güncel Durum”, “Sosyal Uyumun Neresindeyiz? Yerel ve Küresel Durum ve Deneyimler” konu başlıklarına yer verilen konferansta Ordu’da mülteci ve sığınmacıların durumu, mültecilerin hak ve refahını koruyan Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün (UNCHR) kapsamı ve bu örgütün Türkiye’deki faaliyetleri konuşuldu. Konferansta ayrıca Çocuk ve Sosyal Uyum başlığı altında UNICEF’in faaliyetleri ile Avrupa Birliği mali desteklerinin sosyal uyuma katkısı konularına da yer verildi.

Ordu’da mülteci ve sığınmacıların durumuna ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı konferansın moderatörlüğünü yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “İnsanlık tarihinin önemli dönemeçlerinde göç ve göçle yerini yurdunu bırakarak yeni serüvenlere atılan mülteci kavramı her daim dikkat çekici bir mesele olmuştur. Özellikle Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle göç ve mülteci meselesi küresel ölçekte bir sorun haline gelmiştir. Her ne kadar küresel ölçekte bir sorun özelliği teşkil etse de Suriye ekseninde yaşanan göç ve mülteci meselesine Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesi sessiz kalmaktadır. Bu sessiz çığlıkları ise Ülkemiz gerek devlet nezdinde gerekse de toplumsal bellek noktasında en kalbi bir biçimde hissetmektedir. 2012 yılında Suriye’deki iç savaşın şiddetini artırması Türkiye’yi bir göç merkezi konumuna sürüklemiştir. Türkiye’nin göç yönü olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasında kültür ve inanç uyumu, siyasi ve ekonomik huzur ile hem Suriye’ye hem de Avrupa’ya sınır noktasında yakınlık durumu gösterilebilir.” dedi.

Rektör Yarılgaç, “Tarihimizin ve şüphesiz inancımızın en önemli değerlerinden birisi olan ensar olmak vurgusu; köksüzleşmenin geçersiz bırakılması, yerinden ve yurdundan azade kalmış insanların yüreğine nefes olunması açısından oldukça önemlidir. Anadolu toprakları medeniyetlerin buluştuğu ve kadim değerlerin yayıldığı bir coğrafya olarak ismiyle müsemma bir biçimde ana yüreğinin sevgisiyle ve hoşgörüsüyle doludur. Anadolu değerleriyle örülü bir anlayışla hareket eden Ordu Üniversitesi de Suriyeli gençlerin eğitim ve öğretim imkanlarının aksamaması ve onların yerel ile ulusal değerlerimizle bütünleşmesi çerçevesinde eğitim-öğretim faaliyetleri düzenlemektedir. Özellikle Türkçe Öğretim Merkezimiz başta olmak üzere Uluslararası İlişkiler Birim Koordinatörlüğümüzün öncülüğünde mülteci statüsünde İlimizde yer alan tüm göçmenlere başvuruları neticesinde bilimsel ve sosyal zeminde destek sunmaktadır. Üniversitemiz, gerek yabancı uyruklu öğrenci ve araştırmacılarla proje ortaklıkları gerçekleştirmekte gerekse onların bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklerle yerel değerlerle bütünleşmesine katkı sunmaktadır. Bu katkı hem Ordu Üniversitesinin evrensel değerler çerçevesinde bir eğitim ve bilim merkezi olmasına imkan sunarken hem de insan hakları ve eşitlik noktasında Türk eğitim kurumlarının ne denli insani ölçütler çerçevesinde hareket ettiğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Konferans sonrasında İran, Irak ve Türk sanatçıların çalışmalarının yer aldığı “Birlikte Yaşamak” temasıyla hazırlanan resim sergisi gezildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar