Samsun 4.Mobilya ve Dekorasyon Fuarı

Tüyap Samsun Fuar ve Kongre Merkezi, 4. Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'na ev sahipliği yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 18.03.2019

Samsun 4.Mobilya ve Dekorasyon Fuarı

Tüyap Samsun Fuar ve Kongre Merkezi, 4. Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'na ev sahipliği yaptı. Pek çok üretici firmanın ürünlerini sergilediği fuarın ilk gününe Samsun Valisi Osman Kaymak'ın padişah cübbesi giyerek tahta oturması damga vurgu.

TÜYAP, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Mobilyacı İşadamları Derneği ile KOSGEB'in destek verdiği fuar yoğun ilgi gördü.  Açılış gününün sürprizi Samsun Valisi Osman Kaymak'ın padişah cübbesi giyip kavuk takarak tahta çıkması oldu. Vali Kaymak, fuara ilişkin beklentilerini şu sözlerle özetledi: "Samsun'un daha çok üreten ve ihraç eden bir kent olması için uğraş veriyoruz. Samsun bir fuar kentidir. Fuarlar da sektörün tanıtımı, ticaretin gelişimi ve kültürel etkinlikler için oldukça etkin bir yöntemdir. Mobilyacılık sektörü Samsun'da eskiden daha yoğundu. Öncü özelliğini İnegöl'e kaptıran Samsunlu mobilya üreticileri geriye dönüş sinyalini bu tür fuarlarla verecektir." Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tüyap Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz ise ortak hedef vurgusu yaptı. Alagöz, "Samsun'da hatırı sayılır bir seviyeye gelmiş olan mobilya endüstrisini ülke çapında bir marka haline getirmeliyiz. Daha sonraki hedef ise uluslararası arenada tanınırlık olmalı. Her geçen yıl artarak devam eden katılım ve ziyaretçi sayımızı önümüzdeki yıl itibariyle yabancı ziyaretçi sayısındaki artışla perçinlemek istiyoruz" dedi.

TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan Çamaş

Bu yıl 4.’sü düzenlenen Samsun Mobilya ve Dekorasyon Fuarı büyük ilgi gördü. 60’a yakın katılımcı kendi standlarında görücüye çıkarken TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan Çamaş da hem katılımcıların hem de kendi performanslarının her fuarda giderek artmasından büyük keyif aldığını söyledi. Çamaş, “Samsun’un mobilya geçmişi çok eskiye dayanıyor. Son yıllarda yeni tasarım ve dizayn ile sektör eski yerine kavuşmak istiyor. Fuarda gerçekleşecek önemli iş bağlantıları ile Karadeniz'de faaliyet gösteren mobilya üreticilerinin ihracat hacimlerinin arttırılması ve Samsun markasının tüm dünyaya tanıtılmasını öngörüyoruz. Fuar kültürü oluşan Samsun’un yeni nesil fuarcılığa çabuk uyum sağladığını görmekten de mutluluk duyuyoruz. Tüyap Samsun olarak 5 yıl boyunca bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlıyoruz. Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nı geçen yıl 40 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl ziyaretçi sayısının 50 bin kişiyi geçmesi bizi daha da mutlu etti” dedi.

Ahşap sıcaklığı ile bütünleşen kadın eli

AYN AHŞAP ATÖLYESİ -Ela Alas Ayan-

Erkek yoğun bir sektörde kadın elinin değdiği bir bakışta belli olan AYN Ahşap Atölyesi’nin standında tanıdık Ela Alaz Ayan’ı. Bir başka özelliği de fuarın tek kadın girişimcisi olması. O nedenle pozitif ayrımcılığı hak eden başarılı genç iş kadını aynı zamanda aldığı tasarımcılık eğitimini ürünlere yansıtması ile dikkat çekiyor. Aslında eş kontenjanından işin kerestecilik kısmını iyi biliyor ve sektöre geçişini şu sözlerle anlatıyor Ayan: “Mobilya tasarım eğitimi aldım. Eşimin asıl mesleği kerestecilik. İnşaat kerestesi satışı ile ilgileniyor.  Ben aldığım eğitimden dolayı bir hanım eli değsin istedim kerestelere ve ahşabın sıcaklığında hazırladığımız tasarımlar çok büyük beğeni topladı.”

Masa, kitaplık tv ünitesi, berjer üniteleri velhasıl ahşabın kullanılabileceği her ürün için geliştirdikleri tasarımların fuarda gördüğü yoğun ilgiden bir hayli memnun olan başarılı kadın girişimci, sektörde henüz bir yıllık deneyime sahip olmakla birlikte anlatımlarında “doğadan hayata” sloganının hakkını da vermeye kararlı görünüyordu. “Ürünlerimizde doğallık ve sıcaklığı bütünleştirdik. Bir yıllık geçmişimize rağmen hep piyasayı gözlemliyoruz. Neye ihtiyaç var ona bakıyoruz. İmalat, tasarım ve hammadde tamamen kendimize ait. Hedefimiz bölgede bilinirliği olan bir firma olmaktır. Bu nedenle fuara da özel önem verdik.”

AYN Ahşap Atölyesi Standı’nda oldukça ilgi çeken, tek parça halinde kesilmiş bin 400 yaşındaki kestane ağacından masa…

Bir fuar şehri Samsun

1970’li yıllarda 240’ı özel sektör, 33’ü kamu sektörü olmak üzere 273 katılımcıya ulaşan Samsun Fuarı’nda yıllar boyunca Paşabahçe, Çaykur, Fiskobirlik, Sagra, Gübre Fabrikası, Süt Endüstri Kurumu, Etibank, Tekel ve daha niceleri boy göstermişti. İbrahim Tatlıses, Barış Manço, Yıldız-Müşfik Kenter, Nejat Uygur, Zeki Alasya, Metin Akpınar gibi birçok dev ismi de ağırlayan fuarda İl Tarım Müdürlüğü’nün standında Jersey sığır ve boğa, deney fareleri, yılan gibi canlılar da ilgi çekerdi.

 

1963 yılında 40 bin metrekare alan üzerine kurulan Samsun Fuar’ı hızla gelişerek, 1981 yılında 150 bin metrekareye ulaşmış ve 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamıştır. Zamanında Ferdi Tayfur, Barış Manço, İbrahim Tatlıses gibi pek çok ünlü sanatçının konuk olduğu bu fuara çıkmak sanatçılar için ayrı bir prestijdi. Çeşitli ülkelerden gelen folklor ekipleri, danslarıyla fuara ayrı bir renk katarlardı. Dönme dolap, uçan salıncak, sirk ve motosiklet cambazlarının gösterileri de cabası… Fuarda bulunan açık hava tiyatrosu yıllarca Yıldız-Müşfik Kenter, Nejat Uygur, Zeki Alasya, Metin Akpınar gibi birçok dev ismi ağırlamıştır. İl Tarım Müdürlüğü’nün standında Jersey sığır ve boğa, deney fareleri, yılan gibi ilgi çeken canlılar bulunurdu.  Etibank’ın bir madeni andıran şekilde dizayn edilmiş standı, sigara paketleri şeklinde yapılmış Tekel standı ilgi odağı oluyordu. Fuarın anısını yaşatmak için Tekel tarafından Fuar sigarası çıkarılırdı. Fuarda üzerinde fuarın bilgilerinin yer aldığı fuar bardakları, fuar gazozu ve fuar çayı da satılırdı. 1970’li yıllarda 240’ı özel sektör, 33’ü kamu sektörü olmak üzere 273 katılımcıya ulaşılmıştır. Paşabahçe, Çaykur, Fiskobirlik, Sagra, Gübre Fabrikası, Süt Endüstri Kurumu, Etibank, Tekel ve daha niceleri…

TÜYAP’ın Samsun’a katkısı

Şimdilerde ise ihtisas fuarlarının öneminin farkına varan dünya ülkeleri, kendi ekonomilerine büyük katkılar sağlamaya başlamışlardır. Dünyada, yılda ortalama 30 bin fuar düzenleniyor. Ve bu fuarların pazar payına bakıldığında Avrupa ve Amerika pastadan en büyük payı alıyor.  Çin, yılda düzenlediği 6 bin civarında fuarla dünyanın en çok fuar düzenleyen ülkesi. Avrupa’da Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler ön plana çıksa da son dönemde Avrupa ülkelerinin payları azalmakta, buna karşın Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın pazar payları artmaktadır. Samsun’a bakacak olursak; 2014 yılında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından hazırlanan proje kapsamında toplam 15 milyon lira bütçeyle Türkiye’nin ilk güdümlü projesi olan ‘Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’ açıldı. Otomotiv fuarıyla kapılarını ziyaretçilerine açan Karadeniz Bölgesi’nin tek fuar merkezi olan Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde mobilya, inşaat, tarım, gıda, kitap gibi önemli sektörler tek çatı altında toplandı. TÜYAP ile birlikte Samsun'da, bölge ve ülke çapında piyasaların yeniden eski günlerdeki gibi canlandığı gözlemlenmektedir. Bilançolarda iyileşmeler yaşanması ile Samsun'un katma değerinin arttığı da bir gerçektir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar