SAMSUN HAVALİMANI İÇİN SİYASİLER GÖREVE ÇAĞRILDI

Nevşehir direndi havalanı kapanmadan tadilata geçti. Samsun yine sahipsiz kaldı. Samsun Havaalanı, sessiz sedasız ihalesi yapılan ‘tadilat’ nedeniyle kapanacak. İş dünyası, turizmciler isyanda. Siyasiler göreve çağrıldı Samsun, havaalanının tadilat nedeni

info@karadenizekonomi.com / 15.11.2016

SAMSUN HAVALİMANI İÇİN SİYASİLER GÖREVE ÇAĞRILDI

Samsun Havalimanı tadilatı TBMM'ye taşınıyor

Nevşehir direndi havalanı kapanmadan tadilata geçti. Samsun yine sahipsiz kaldı. Samsun Havaalanı, sessiz sedasız ihalesi yapılan ‘tadilat’ nedeniyle kapanacak. İş dünyası, turizmciler isyanda. Siyasiler göreve çağrıldı

Samsun, havaalanının tadilat nedeniyle kapanacak olmasının şokunu yaşıyor. Sessiz sedasız tamamlanan ihale aşamasıyla 3 ay kapanması kesinleşen Samsun Çarşamba Havaalanı, iş adamlarını, turizmcileri adeta şoka soktu. Nevşehir’de AK partili siyasilerin devreye girmesiyle ‘ek pist yapılarak’ kapanmadan tadilat yapılırken, Samsunlu siyasiler ‘tek proje ve öneri getirmeden’ havaalanının kapanması kararlaştırıldı. Samsun’un ekonomik olarak ciddi zarar göreceğini söyleyen Samsunlular, turizm sezonu öncesi başlatılacak bu çalışmanın kent ekonomisine darbe vuracağını belirtirken, alternatif çözüm olarak havaalanına Nevşehir Kapadokya Havaalanı’nda olduğu gibi ikinci pist yapılması gerektiğini öne sürdüler. Yolcuların Ordu – Giresun Havaalanına yönlendirileceğini öne süren turizmciler bu nedenle sosyal medya üzerinden alanın kapanmadan tadilat yapılması için imza kampanyası başlattı. Pistte meydana gelen bozulmalar nedeniyle 1 Mart-30 Mayıs 2017 tarihleri kapanması beklenen havaalanı için Samsun AK Parti milletvekilleri, belediye başkanları ve yerel siyasileri de göreve çağırdı.

NEVŞEHİR KAPANMADAN TADİLATI BAŞARDI

Nevşehir’de Kapadokya Havaalanı’nın tadilata alınmak istenmesi üzerine turizme balta vuracağı tepkisi üzerine, kentte STK’lar ve vatandaşlar, adeta isyan etmişti. Nevşehir AK Parti İl Başkanlığı ve milletvekilleri devreye girerek, sonuçta çözümü buldu. Ek pist yapılmasına karar verilidi. Kapatma olmadan tadilat yerine pisti çoğaltma yolunu öneren siyasiler, hava ulaşamı sürürken tadilat yapılmasını da sağladı. Samsun’un da aynı şekilde olabileceğini öne süren turizmciler ve işadamları, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş, Ahmet Demircan, Orhan Kırcalı ve Hasan Basri Kurt’un, Nevşehir’de olduğu gibi kamuoyunun çağrısına uyarak konuya çözüm bulmasını istedi. Samsunlu işadamları ve turizmciler kapanmadan tadilat ve ek pist yapılması için Samsunlu siyasileri göreve çağırdı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Samsunlu işadamları yazılı basında ve internet gazetelerinde kapatarak tadilat kararına tepki gösterdi. Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Federasyonu Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise Samsun ve bölge ekonomisinin 3 aylık havalimanı tadilatı nedeniyle felç olacağını söyledi. Planlama yapılması gerektiğini belirten Uğurlu “Tadilatın kış sezoununda yapılması gerekiyor. Ayrıca Merzifon Havaalanı kullanılması lazım. Yoksa sıkıntı yaşacağız. Zaten 2017 yılıda ekonomik açıdan sıkıntılı geçecek. İkinci pistin zamanında düşünülmesi gerekiyordu. Merzifon Havaalanı 1 saat, Ordu 2 saat. Merzifon’u kullanılabilir duruma getirilmesi şart. Samsun ekonomisi bu durumu kaldırmaz. Zaten ihracatçı zorda “ifadelerini kullandı.

BİLGİLENDİRME YAPILMADI

Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Toktaş ise, Çarşamba Havalimanı’nın tadilatı konusunda daha önce bilgilendirme yapılmamasını eleştirdi. Tadilat konusunda ortak bir konsorsiyum oluşturulup fikir alınması gerektiğini belirten Toktaş “İşadamları, turizmciler, konunun uzmanları bir masa etrafında toplanmalı ve ortak çözüm bulunmalı. Yoksa çok kötü bir durumla karşılaşacağız. Nisan, Mayıs ve Haziran ayları bizim dönemlerimiz. Körfez ülkelerinden yapılan rezervasyonlar var, onları başka havalimanına yönlendirececeğiz yoksa iptal mi edeceğiz bunlar belli değil. Talebimiz çalışmanın kış döneminde yapılmasıdır ve bu konuda ortak çözüm bulunmasıdır. Bu konuda üyelerimizle imza topladık ve milletvekillerimize siyasi partilere ve bakanlıklara gönderdik”diye konuştu.

MÜSİAD Samsun Şubesi Başkanı Selim Sar:

3 ay süreyle kapalı kalması Samsun ve bölge ekonomisi için ciddi bir sıkıntı yaratacak durum. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi olan bir havalanımız var. Arap turistleri bekliyoruz havaalanı kapanacak. Olacak iş mi.

SAMGİAD Savaş Gömeç: Samsun’da başka bir pist yapılmadan 3 ay süreyle kapatma kararının çok planlanmadan olduğunu düşünüyorum.

Türk- Alman İşverenler Derneği Başkanı Turgut Sezgin: Samsun Çarşamba Havaalanı’nın 3 ay süreyle kapatılarak bakıma girme kararı tekrar gözden geçirilmeli. Havaalanının kısa süreli kapatılmasına destek verenler de Samsun’a zarar vermiş olurlar. Alternatif çözüm olarak havaalanına ikinci pist yapılabilir.

Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır: 3 ay çok uzun bir zaman, Samsun gibi metrepol şehiri ciddi biçimde etkiler. Şehir ekonomimize büyük zarar verir. 3 ay boyunca hiçbir kongre yapılamaz, hatta 2017 yılı komple kaybedilebilir. Ancak pist yapılıp da daha sonra bakım yapılırsa daha makbule geçer.

KARGİF Başkanı Levent Özden: Bu durum Samsun’a travma yaşatır. Maliyeti en yüksek şey zaman. Samsun’a iş için gelecekler için de zor bir durum olacak. 8 saatlik 3’er vardiyayla hiç durmadan çalışılarak bu 3 ay 1 aya indirilebilir.

TÜRSAB Batı Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Temel Uzlu: 2016 yılını zararla kapatan acentelere bir de yükümlülüklerini yerine getirmemekten dolayı maddi sorumluluk altına girecekler. Bizim talebimiz mümkünse havalimanı kapanmadan alternatif bulunsun.

MUHALEFET TEPKİLİ KİMSEYE SORULMADI

Milliyetçi Hareketçi Partisi Samsun İl Başkanı Taner Tekin: Bölgenin en büyük havaalanlarında olan havaalanımızın 3 ay süreyle turizm işletmelerine ve iş dünyasına büyük bir sekte vurur. Tadilat çalışmasının özellikle yaz dönemine getirilmesini madinar karşılıyoruz. Samsun turizmini bitme noktasına getireceği gerçeği de görmezden gelinemez. STK’ların da görüşlerinin alınması ve ortak aklın işletilmesi Samsun için daha faydalı olacaktı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Tufan Akcagöz: Bir kentin 3 ay süreyle kapatılacak olması ekonomisine büyük zararlar verir. Çok yakınımızda Ordu Havaalanı yapıldı. Geçen günlerde bu havaalanının beklenilen kapasiteyi bulmadığı yönünde bir haber okudum. Acaba kimi akıllılar Ordu havaalanının önemini arttırmak ve orayı daha cazip kılmak için mi böyle bir şey yapıyorlar, bunu sorgulamak lazım. İş adamlarının ve vatandaşların bu konuya tepki göstermesi ve duyarsız kalmaması gerekiyor.

KAPATMADAN OLSUN BİZ DE BUNU İSTERİZ

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel: Bizim ulaştırma bakanlığından talebimiz havaalanımız kapanmadan tadilat görebilirse yapılsın, eğer ille de kapanması gerekiyorsa en kısa sürede olmasının peşindeyiz. Bizi AK Parti İl Başkanlığı olarak ikinci pistin projesinin yapılmasını talep ediyoruz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar