Samsun TSO bilgilendirme toplantısı yapıldı!

​Samsun’da gerçekleştirilen, ‘Finansmana Erişimde Teminat Olarak Taşınır Rehni Bilgilendirme Toplantısı’ ile KOBİ’ler, bankacılar ve ilgililer konu hakkında bilgilendirildi.

info@karadenizekonomi.com / 8.11.2018

Samsun TSO bilgilendirme toplantısı yapıldı!

Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) işbirliğiyle yapılan Finansmana Erişimde Teminat Olarak Taşınır Rehni Bilgilendirme Toplantısı, Samsun TSO Davut Altan Meclis Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleşti. Toplantıda ilgili katılımcılara rehin konusu hakkında önemli bilgiler verildi.

Murzioğlu: “Yeni düzenleme önemli bir adımdır”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Bilindiği gibi küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olarak biz KOBİ’lerin bankalardan sağladığımız kredilerde teminat olarak ev, araba, arsa gibi varlıkların yanısıra işletmelerimizin sınırlı sayıdaki bazı unsurlarını da rehin edebiliyorduk. Bu teminata ilişkin esaslar, 1972 yılından bu yana yürürlükte olan Ticari İşletme Rehni Kanunu’nda düzenleniyordu. Ancak, Kanunu’nun günümüz ekonomik ihtiyaçlarına ve uygulamadaki sorunlara cevap vermekte yetersiz kaldığını birçok platformda dile getirdik. Bu çerçevede; 2016 yılında çıkan ve 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren “Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu”nu ile önemli bir adım atılmıştır. Kanunda yıllardır dile getirdiğimiz gibi firmalarımızın finansman sağlarken karşılaştıkları zorlukların asgariye indirilmesine yönelik adımlar atılmış, kredi kullanımı karşılığında talep edilen teminat unsurları genişleterek finansmana erişim kolaylaştırılmıştır. Kanunun getirdiği en önemli yenilik, rehne konu olabilecek taşınırların çeşitlendirilmesidir. yeni düzenleme ile bizce firmaların finansmana erişimde teminatlar bakımından alternatifler sağlanarak işletmenin faaliyetlerinin devamlılığına yönelik yeni ve önemli bir adım atıldığını ifade etmek istiyorum. Yeni uygulamada önemli bir başka ilk ise tacirler arasındaki işlemlerde taşınır rehnine izin vermesidir. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunuyla getirilen yeniliklerin sıkıntılı süreç yaşayan firmalarımıza ve genel olarak ekonomimize katkı vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

"Finansmana erişimdeki reform sayısında çok ilerideyiz”
Finansmana erişimdeki reform sayısında dünyadaki birçok ülkenin önünde olduklarını dile getiren Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mücahit Arvas, "Türkiye’de yeni hayata geçen bir sistemi anlatmak için buradayız. Finansmana erişimin en zor olduğu zamanlardan birisini geçiriyoruz. 31 Ekim’de Dünya Bankası Türkiye’nin sıralamasına dair bir açıklama yaptı. En çok reform yapan ilk 10 ülke arasında Türkiye’yi saydılar. Özellikle finansmana erişim noktasında Türkiye bu sıralama içerisinde en çok reform yapan ülke oldu. 20 puan yükselerek 190 ülke arasında 77. sıradan 32. sıraya yükseldik. Açıkçası finansmana erişimin en zor olduğu zamanlarda bu reform sonuçlarımız ortaya çıktı. Bu durum umut ediyorum reel sektöre de yansımaları olacaktır" dedi.

Ardından ise, konu uzmanları konu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar