Samsun TSO ihracatı geliştirme yolunda
“AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi” projesi, atılan imzalarla uygulamaya geçti.
info@karadenizekonomi.com / 27.03.2019
“AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi” projesi, atılan imzalarla uygulamaya geçti.
İhracat potansiyeline sahip 40 pilot işletmeye AB müktesebatı, AB pazarına giriş konuları öncelikli olmak üzere ihracat potansiyellerinin arttırılmalarına yönelik Samsun TSO tarafından hazırlanan, 144 bin Euro hibeli, “AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi” projesi, atılan imzalarla uygulamaya geçti.
‘’144 BİN EURO HİBELİ’’
İhracat potansiyeline sahip 40 pilot işletmeye AB müktesebatı, AB pazarına giriş konuları öncelikli olmak üzere ihracat potansiyellerinin arttırılmalarına yönelik Samsun TSO tarafından hazırlanan, 144 bin Euro hibeli, “AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi” projesi, atılan imzalarla uygulamaya geçti.
Türkiye–İş Dünyası Diyaloğu hibe programı kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından hazırlanan, “AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi” projesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nde (MFİB) gerçekleştirilen imza töreninde imzalandı. Projeye, Oda adına, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Genel Sekreter Süleyman Karabük, Bakanlık adına da Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı M. Selim Uslu imza attı.
‘’40 PİLOT İŞLETMEYE HİZMET’’
İmza töreninde konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Avrupa Komisyonu’ndan 144 bin Euro hibe almaya hak kazanan proje kapsamında, AB ülkeleri başta olmak üzere yurtdışına ihracat potansiyeline sahip 40 pilot işletmeye, ihracat potansiyellerinin arttırılmalarına yönelik bire bir ihracat danışmanlık hizmeti verileceğini söyledi. Projenin, 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle başlayacağını ve 15 ay süreceğini belirten Murzioğlu, “Türkiye’nin AB’ye katılımının, Türkiye’de ve AB’deki fırsatlar ve zorluklar ile alakalı farkındalık yaratmaya yönelik projelerin desteklendiği, Türkiye–İş Dünyası Diyaloğu programında destek almaya hak kazanan projemizin ortağı Çek Ticaret Odası. Proje ortağımız Çek Ticaret Odası ile işbirliği içinde firmalarımızın ihracat kabiliyetlerinin arttırılmasına, AB pazarı öncelikli olmak üzere yurtdışı pazarlara açılmaları ve ihracat potansiyellerini arttırmaya yönelik hizmetler vereceğiz” dedi.
‘’İSTİHDAM EDİLMELERİNİ TEŞVİK EDECEĞİZ’’
Proje kapsamında, AB pazarına giriş ve uluslararası ticaret konusunda kapsamlı bir eğitim programı ile 40 ihracat elemanı yetiştirileceğini belirten Murzioğlu, “Yetiştirilen elemanları ihracat potansiyeli olan ilgili firmalarımızda istihdam edilmelerini teşvik edeceğiz. Proje ortağımız olan Çek Ticaret Odası ile proje kapsamında kuracağımız işbirliği ağı ile, dış ticaret konusu başta olmak üzere üyelere uluslararası pazarlara giriş konusunda sağlanan hizmetler konusunda bilgi paylaşımı sağlayacağız. Bölgemizde işletme ve ilgili paydaşların, AB pazarında giriş, AB müktesebatı ve uluslararası ticaret konusunda proje ortağımız Çek Ticaret Odası’nın da deneyimlerini paylaşacağı çeşitli seminerler ve çalıştaylar gerçekleştireceğiz. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası’nın da iştirakçi olarak yer aldığı projemiz ile bölgemizin ve iş dünyamızın AB’ye katılım sürecinde ilgili konularda farkındalıklarının arttırılmasına ve uluslararası işbirliği kurmalarına katkı sağlayacağız” diye konuştu.
‘’FİRMALAR ARASI İŞBİRLİĞİ ALTYAPISINI GÜÇLENDİRMEK’’
Samsun TSO olarak, işletmelerin rekabet güçlerinin arttırmak, ihracat kapasitelerini geliştirerek uluslararası pazarlarda daha aktif rol almalarını sağlamak için AB ve ulusal destekli projeler yürüttüklerinin altını çizen Başkan Murzioğlu, “Karadeniz koordinatörlüğünü yürüttüğümüz dünyanın en büyük KOBİ Network ağlarından olan Avrupa İşletmeler Ağı-Karadeniz projesi ile bölgedeki firmalarımızın uluslararasılaşmasına ve uluslararası ticari ve teknolojik işbirlikleri kurmalarına katkı sağlıyoruz. Ticaret Bakanlığı işbirliği ile odamız bünyesinde faaliyet gösteren İhracat Destek Ofisi ile, işletmelerimize ihracat başta olmak üzere Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan destekler hakkında bilgilendirme ve dış ticaret konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Yine odamız bünyesinde üyelerimize yönelik Dış Ticaret İstihbaratı ve Hedef Pazar Tespiti çalışmaları yürütüyoruz. Rekabetçilik potansiyeli olan sektörlerimize yönelik Ticaret Bakanlığı destekli kümelenmeyi esas alan URGE projeleri ile de firmalarımıza uluslararası rekabetçiliklerinin geliştirilmelerine yönelik hizmet veriyoruz. Bölgemizin ve ülkemizin ihracatına katkı sağlamayı hedeflediğimiz bu projelere bir yenisini daha ekleyerek firmalarımızın ihracat kabiliyetlerini geliştirip yurtdışı pazarlara açılmalarına, AB üyeliği sürecinde işletmelerimize AB pazarına giriş, AB müktesebatı gibi konularda farkındalık oluşturarak firmalar arası işbirliği altyapısını güçlendirmek istiyoruz” diye ifade etti.