Samsun'da Türkiye'nin İlk Dijital Atatürk Heykeli 19 Mayısa Yetiştirilmeye Hedefleniyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsunun simgesi Atatürk Heykelini ölümsüzleştirmek ve herkese ulaşabilir hale getirmek için Türkiyede ilk kez kullanılan bir yönteme başvurdu.
info@karadenizekonomi.com / 27.04.2016
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsunun simgesi Atatürk Heykelini ölümsüzleştirmek ve herkese ulaşabilir hale getirmek için Türkiyede ilk kez kullanılan bir yönteme başvurarak 3 boyutlu dijital modelinin çıkartılması çalışmalarında sona gelindi.
Dijital tekniklerin kullanılarak yapılacak olan 3 boyutlu modeller, Büyükşehir Belediyenin web sayfasından kamuya paylaşılacak. Türkiye'de 3D scanner cihazı ile taranan en büyük yapı olan Samsun Atatürk Heykeli'nin 3D modelinin çıkartılmasına sona yaklaşılıyor. Tüm tarama işlemleri sona erdi ve yakında
tarama verilerinin birleştirilmesi işlemi de bitecek.
Daha sonra Holywood'da da kullanılan bir program yardımıyla tarama veriler ile yüksek çözünürlüklü 500'e yakın resim 'photogrammetry' yöntemi ile bir araya getirilerek kusursuz bit matematiksel ve estetik yapıya sahip 'master dijital dosya' elde edilecek.
Proje ile hem 3D görüntü dosyası hem de heykelin 3D baskı makinelerinde kusursuz biçimde 'müze kalitesinde' üretilmesini sağlayacak özel dosyası da yapılacak. Daha sonra da yaklaşık 50 mikron hassasiyetinde ve yaklaşık 60 cm yüksekliğinde ölçekli bir replika üretilecek. Post-proses işlemlerinden sonra hem dijital master dosya hem de replika hali yetiştirilebilirse 19 Mayıs'ta Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a takdim edilecek.
Bu tarihi proje 3 açıdan Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. Bunlar, 3D scanner cihazı ile taranan en büyük cisim, Atatürk'ün bir heykelinin kusursuz matematiksel ölçekle dijital görüntü dosyası elde edilecek ilk heykel ve Atatürk'ün matematiksel olarak kusursuz ölçekte replikasını üretmek şeklinde sıralanıyor.
3 BOYUTLU İLK HEYKEL 19 MAYISA YETİŞTİRİLMEYE HEDEFLENİYOR
Proje hakkında bilgiler veren Samsun Atatürk Heykeli'nin Dijitalleştirilmesi Projesi Koordinatörü Burhan Uyan, Holywood filmlerine uygulanan teknikler ile çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, Projede sona doğru yaklaştık. Matematiksel hesaplar biraz uzun sürüyor. Şu anda 3 boyutlu modellere ilişkin bütün tarama işlemleri bitirildi. Taramalar yavaş yavaş birleştirilmeye başlandı. 1-2 gün içerisinde heykelin tamamının dijital taramaları bir model haline gelecek. Bunu bitirdikten sonra çekilen 600e yakın fotoğraf ve dijital tarama modelini alıp Konyaya gideceğim. Orada klasik heykeltıraşçılık ve dijital heykeltıraşçılık hizmeti veren bir atölyede Holywooddaki film yapımcılarının kullandığı bir program kullanılarak Atatürk Heykeli kusursuz hale getirilecek. Bu kusursuz master dijital dosyayı hazırladıktan sonra bir tane 3 boyutlu baskı makinesi ile Atatürk Heykelinin küçük bir modelini basacağız. Bunun 60 cm yüksekliğinde olacağını tahmin ediyoruz. Bunun bakım işlemleri bittikten sonra yetiştirebilirsek 19 Mayıs tarihinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaza teslim etmek istiyoruz. Bu heykeli yapan ve oraya diken birkaç kişinin dışında hiç kimsenin görmediği bir açıdan Atatürkün renkli taranmış bir dosyası var. Bu tarama ile Atatürkün tam karşısında ve tam göz bebeklerine baktığımız istisnai bir çalışmaya sahip olmuş olduk dedi.
Projenin tamamlanması ile birlikte Türkiyede heykelcilik açısında birçok ilk yaşanacak ve insanlar Samsun Büyükşehir Belediyesine ait resmi internet sitesinde Atatürk Heykelinin 3 boyutlu haline ücretsiz olarak ulaşabilecekler.
ATATÜRK HEYKELİ NE ZAMAN KİM TARAFINDAN YAPILDI?
Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan Atatürk Heykeli, Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1927 yılında sipariş edildi, aynı yıl 19 Mayıs günü kaidenin resmi temel atma töreni yapıldı, 1928 yılında Viyana'da başlayan heykelin yapım süreci 1931 yılında sonlandı ve heykel kaidesine 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi. 15 Ocak 1932 tarihinde anıtın resmi açılışı yapılarak Cumhuriyet tarihinin 13. anıtı, Heinrich Krippel'in ise Türkiye'deki dördüncü anıt çalışması oldu. Tunçtan yapılmış olan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,10 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 8,85 metre.