TOBB Başkanının fındıkta hedefi büyük...

Rifat Hisarcıklıoğlu;"2023'de 1.5 milyon ton üretim, 4-5 milyar dolarlık ihracata ulaşabiliriz."

info@karadenizekonomi.com / 28.12.2015

TOBB Başkanının fındıkta hedefi büyük...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin fındık gibi stratejik bir ürüne sahip olduğuna dikkat çekerek, 2023 hedefinde artan üretim ve ihracat ile bu üründen daha çok kazanacağımızı bildirdi.

Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB) Çok Amaçlı Salonu'nun açılışını yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, stratejik ürünler ve üretim için birlik bünyesinde Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu oluşturduklarını belirterek şunları söyledi:

"Kurulumuz, fındık gibi en önemli tarımsal ihraç ürünümüzde, borsalar içinde başarılı bir performansı bulunan Trabzon Ticaret Borsamızın uyguladığı Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'ne tam destek vermektedir.

Dünya üretim ve ticaretinin büyük bölümünü elimizde bulundurduğumuz fındıkta, ihracattan yıllık 3 milyar dolara yakın döviz kazanır duruma geldik.

Daha da fazlasını kazanmak için, Trabzon Ticaret Borsası'nın öncülük ettiği, sektörle ilgili tüm kesimlerin de örnek alarak uygulamaya başladığı fındıkta verim ve kaliteyi, makineli tarım ile arttırmamız lazım.

Sahip olduğumuz 700 bin hektarı aşkın fındık alanda yaptığımız üretim, maalesef son 10 yılın ortalamasına göre 700 bin tonu bile bulmamaktadır. Oysa bu alanlarda verim ve kaliteyi arttırarak 1-1.5 milyon tonun üzerine çok rahatlıkla çıkabiliriz. Daha fazla üretim, giderek artan daha fazla tüketim demektir. Bu da ihracatımızın artması, 2023 hedefine ulaşmada fındıktan 4-5 milyar dolar kazanma anlamına gelir."

-TTB Başkanı Köleoğlu: “Kalkınmayı bir bütün kabul edip, ilimiz ve ülkemizdeki sosyal, ekonomik ve kültürel projeler uyguluyor, uygulayanlara destek veriyoruz”..

TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu'da açılışta yaptığı konuşmada, borsanın 1926'da kurulduğunu hatırlatarak, "Fındık ticaretinin ilk yapıldığı yer 

olarak bilinen Trabzon'dan bu üründe üretimden tüketim aşamasına kadar verimli ve kaliteli çalışmalar yapıyoruz. Borsa olarak kalkınmayı bir bütün kabul edip, ilimiz ve ülkemizdeki sosyal, ekonomik ve kültürel projeler uyguluyor, uygulayanlara destek veriyoruz. Çok amaçlı olarak inşa ettirdiğimiz salonumuzda bu hedefe hizmet edecektir" dedi.

Konuşmalarından ardından, çevre illerden gelen oda ve borsa başkanlarının da katılımı ile çok amaçlı salon, kurdelenin toplu olarak kesilmesiyle hizmete açıldı.

TTB binasının 8'inci katında inşa edilen 450 metre karelik salon koltuk sisteminin sabit olmaması nedeniyle tiyatro ve konserler dahil her türlü etkinlik için kullanılabilecek bir şekilde dizayn edildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar