Uğur Lisesi; “İyi bir lise =  iyi bir üniversite”

Ordu Uğur Anadolu Lisesi YKB Kaya Aydın,  lisede iyi bir eğitim alınırsa iyi bir üniversiteye gidilebileceğini, öğrencilerini bu mantalitede yetiştirdiklerini belirterek, “ Her şeyi vadeden değil ihtisas sağlayan bir okuluz” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 16.10.2019

Uğur Lisesi; “İyi bir lise =  iyi bir üniversite”

Türkiye genelinde Bahçeşehir Uğur Eğitim kurulları ve Uğur okulları kapsamında toplam 150 bin öğrencisi bulunan ve tüm özel okullar içerisinde yüzde 15’lik paya sahip olan Uğur Okulları 15 bin civarında çalışanı ile önemli bir istihdam alanı. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok şubesi bulunan okulun Ordu Uğur Anadolu Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Aydın Uğur Hazırlık Liselerinin kuruluşunu ve Türkiye’de özel okulların durumunu Karadeniz Ekonomiye anlattı. Uğur Hazırlık Liselerinin kuruluş aşamasında 30 ülkeye gidip lise eğitimi üzerine araştırma yaptığını belirten Aydın şöyle konuştu. “Türkiye’de 17 milyon öğrenci var. 5 milyonu lise de eğitim görüyor. Ama özel okul kavramı Türkiye’de çok oturmuş durumda değil yüzde 5 oranında özel okul var. Bu okullarında çoğu anaokul, ilkokul ve ortaokul eğitimi veriyor.  Lise ilkokul ve ortaokula promosyon gibi algılanabiliyor. Genellikle kampüste boş yer varsa lise açılıyor. Öğrenci için en cazip olan okullar sadece kendi yaş aralığını içinde barındıran okullar o yüzden bu tür yapılanmalar da genellikle yaş aralığı dar olmalı. Biz de bu yüzden sadece lise konseptli bir model yaratalım dedik ve araştırmalar yaptık. Türkiye’deki özel okul mantalitesinin dışına çıktık ve her şeyi vadeden değil ihtisas sağlayan bir okul olduk. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerimizi  okul haricinde başka kişi veya kuruluştan yardım almayacak şekilde yetiştiriyoruz. Lisede iyi bir eğitim alırsan iyi bir üniversiteye gidebilirsin bizde öğrencilerimizi bu mantalitede yetiştiriyoruz. Ayrıca öğrencilerin bu yaşlarda en önemli ihtiyacı rehberlik, rehberliğe çok önem veriyoruz. Sadece Ordu’daki kurumumuzda  4 rehberlik öğretmenimiz var. Üniversiteyi kazanan birçok öğrenci ikinci sene tekrar sınava giriyor bunun nedeni zamanında rehberliği yeterince iyi bir şekilde alamaması. Biz öğrencilerimizin bu tür sorunlar yaşamasını istemiyoruz.”

Ticaret yapmıyoruz nitelikli eleman yetiştiriyoruz

Özel okul kavramı Türkiye’de çok oturmuş durumda değil. Devlet özel okullara işletme gözüyle bakıyor. Biz ticaret yapmıyoruz nitelikli insan gücü yetiştiriyoruz.” diyen Aydın eğitim sistemine dair değerlendirmelerde de bulundu; “Türkiye’de yüzde 5 özel okul var. Eğitim hala devlet eliyle yapılıyor. Dünyaya baktığınız zaman özel eğitim kurumları güçlü olmayan ülkelerin eğitimi, ekonomisi ve üretimi zayıftır.  Türkiye’de eğitim düzeltilmek isteniyorsa özel eğitim kurumlarının güçlendirilmesi gerek.  Ama devlet bize engel oluyor. Özel okulları işletme olarak görüyor ama özel okullar işletme değil. Biz ticaret yapmıyoruz, nitelikli eleman yetiştiriyoruz. Eğitim teşviki veriliyordu ama bu teşvik kesildi. Bir vatandaş üretim yapmak istiyorum dediğinde teşvik veriliyor ama çocuğumu okutmak istiyorum dediğinde bu teşvik verilmiyor. Ülkelerin kalkınması sadece ürün satarak olmaz. Katma değer üretmeliyiz ve bunun için de nitelikli eleman yetiştirmemiz lazım bunu yapmazsak kalkınamayız. Anadolu’da öğrenci eğitim teşviki çok önemli. 10- 15 bin alınan bir yerde 5 bin lira devlet verdiği zaman herkes çocuğunu özel okula verebilir. Devlet liselerinde sınıflarda öğrenci sayıları 40 kişi önümüzdeki sene liseye gelenlerle bu sayı 50’ye çıkabilir. Bu şartlar altında eğitim kaliteli olmuyor. 17 milyon öğrenciden bahsediyoruz. Genç nüfus avantaj fakat nitelikli eğitim verilmezse bu avantaj dezavantaja dönecek. Ülkenin kalkınması ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için eğitim teşviki yeniden verilmelidir.”

Özel okullardan vergi alınmamalı

Son olarak devletin özel eğitim kurumlarından vergi almaması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Devletin özel eğitim kurumlarına hiçbir katkısı yok. Tam tersi bizim devlete katkımız var.Bir öğrencinin devlete maliyeti en az 5 bin lira. Bize her kayıt yaptıran öğrenciyle devletin üstünden yük almış oluyoruz. Bu yüzden devletin bu kurumlardan ve çalışanlardan vergi almaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlarının Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel

Enver Yücel 1957’de Giresun’da doğdu. Lise eğitimini Haydarpaşa Lisesinde yatılı olarak tamamladı. Devamında, Matematik Bölümü’nü bugünkü ismi Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi olan İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsünde bitirdi. Türkiye ve yurt dışında eğitim veren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlarının Yönetim Kurulu Başkanı olan Yücel; Uğur Hazırlık, Uğur Yayınları, Uğur Kariyer Merkezi, Uğur Dershaneleri, Bahçeşehir Okulları, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liseleri, Uğur Okulları, Bahçeşehir Üniversitesi, Bay Atlantic University "Washington’’, Berlin International University of Applied Sciences "Berlin", BAU International University ‘’Batumi’’, Bahçeşehir Cyprus University "Cyprus", Mentora Dil Okulları ve CES Dil Okulu kurucusudur. Ayrıca Xi'an International University’nin BAU Global Eğitim Ağı’na ve Fulford Academy’nin K12 School bünyesine katılmasını sağlamıştır.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar