Ünye Mermer, sektörün yıldızı
Marmara mermeri, Bej mermeri, Muğla mermeri Afyon Kaplanpostu mermeri, Denizli ve Sivas traverteni gibi ülkemizin farklı coğrafyalarında çıkan ham mamulleri özenle işleyen Ünye Mermer, hem iç pazarda hem de dış pazarda kendini kanıtlamış durumda…
info@karadenizekonomi.com / 2.04.2019
Marmara mermeri, Bej mermeri, Muğla mermeri Afyon Kaplanpostu mermeri, Denizli ve Sivas traverteni gibi ülkemizin farklı coğrafyalarında çıkan ham mamulleri özenle işleyen Ünye Mermer, hem iç pazarda hem de dış pazarda kendini kanıtlamış durumda…
Hindistan’a da mermer satıyor..
Temelleri 60’lı yılların sonunda atılan ve şimdilerde Karadeniz Bölgesi’nde sektörün lideri konumunda olan Ünye Mermer, 1995 yılından bu yana da yarı mamul ve tamamlanmış ürün işlemeleriyle göz dolduruyor.
Firma, oldukça geniş bir alana yayılmış olan makine parkında ürün çeşitliliği ile adeta mermere yeniden hayat veriyor. Marmara mermeri, Bej mermeri, Muğla mermeri Afyon Kaplanpostu mermeri, Denizli ve Sivas traverteni gibi ülkemizin farklı coğrafyalarında çıkan ham mamulleri özenle işleyerek hem iç pazarda hem de dış pazarda kendini kanıtlamış durumda olan Ünye Mermer, aynı zamanda bir aile şirketi olmanın avantajlarını da doğru kullanıyor.
İthalat yapılan ülkeye ihracat
İşin her aşamasında yer alan Hasan ve Barbaros Yağcı kardeşler, işletmenin geldiği konumdan bir hayli memnun görünüyorlar. “Zaman içinde pazar içinde giderek artan payımız bilinirliğimizi de beraberinde getirdi” diye söze başlayan Hasan Yağcı, sahip oldukları geniş makine platformunun üretim anlamında da olumlu etkisini göz ardı etmiyor. Yağcı geldikleri noktayı “Mermer blok ve mermer plaka üretimi yapıyoruz. Yarı mamulden bitmiş mamule kadar her türlü makine portföyüne sahibiz. 30 kişilik bir ekiple sadece iç pazar değil dış pazara da çalıştırıyoruz. Hindistan, Çin, Brezilya ve Mısır gibi pazarın önde gelen ülkelerinden yıllardır ithalat yapıyorduk. Nasıl dış pazara çıkabilir, nasıl satabiliriz diye düşünüyorduk. Hindistan'daki tesisleri incelemek için Afyon gibi bir maden kenti olan Silvassa’ya gittik. Gördük ki; çok büyük bir işleme kapasitesi var Hindistan'ın. Ama granit satıyor veya işliyorlar. Mermer işlemeciliği konusunda bir hayli gerideler. Geçtiğimiz yıllara kadar var olan kotalar kaldırılmış ülkede, onlar da mermere ihtiyaç duyuyordu. Türkiye’den Hindistan’a doğrudan taşın satışını yapmak daha cazip geldi" sözleriyle özetledi.
Genelde kendi portföyü ile büyümeyi ilke edinen Ünye Mermer, kamu kuruluşları ile iş yapmamaya özen gösteriyor. İnşaat sektöründe yaşanan daralma, ürünleri daha çok binalarda kullanılan Ünye Mermer’i bu dönemde stratejik kararlar almaya da yöneltmiş.
Yağcı konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “İnşaat sektörü çok durgun ve maliyetler ile faizler çok yüksek. 2018 yılında daralmayı gördükten sonra biz de üretimimizi azalttık. Satışlarımızı düşürdük. Daha fazla nakit akışla hareket etmeye başladık. O yüzden daha büyük sıkıntıların önüne geçmiş olduk. 2019 yılı için de hedefimiz istikrarlı büyümemizi sürdürmek. 2019 yılı ikinci yarısında ülkemiz ekonomisinin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ekonomide dengeleme sürecinde başarı bekliyoruz. 2019 yılının ikinci yarısı itibariyle faizler düşecek ve sektör eski gücüne dönüşeceğini düşünüyoruz.” KARADENİZ EKONOMİ