Uslu;Fındık için geç kalınmış bir açıklama!
Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu,fındıkta Kasım ayına girdiğimiz bugünlerde açıklanan fiyatın fakir,gariban üreticiye katkısı olmadığını dile getirdi.
info@karadenizekonomi.com / 29.10.2018
Ünye Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı Mustafa Uslu Fındıkta Kasım ayına girdiğimiz bugünlerde açıklanan fiyatın fakir,gariban üreticiye katkısı olmamışken ,ülkemiz sanayicisine,ihracatcısına,fabrikacısına,manavına bu saten sonra zarar verecek bir durum olmuştur diyerek şu açıklamaları yaptı.
Fındık ürününün %70 piyasaya inmiş, fakir üretici fındığını Ağustos,Eylül ayında satmıştır.Piyasalara bu saatten sonra müdahale etmenin fakir ,gariban üreticiye,yerel firmalarımıza bir katkısı olmayacaktir.Fakir üretici fındığını satmış,ticaret erbabı yüksek bankaların yüksek faiziyle boğuşmaktadır.Fındıkta fiyat açıklama dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır.Bu durumun altını çizmekte fayda var.Devlet büyüklerimizi doğru yönlendirme gerekir.Fındıkta alışık olmadığımız bir durumla karşı karşıyayız.Bu durumdan fakir üretici,sanayici,ticaret erbabı memmun olmadığına göre bu iş kime yarar üzerinde düşünmek gerekir.Dileriz bundan sonraki yıllarda Fındıkla ilgili izlenecek yol sezon öncesi ortaya konur,ülkemize sağlıklı bir şekilde döviz girmesi sağlanır.
Başkan Mustafa Usludan
İşte TOOBa sunulan rapor…
ÜNYE Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu,üye talepleri ve sorunları ile ile ilgili rapor ve çözüm önerilerini TOOBa sunduklarını söyledi.
Başkan Mustafa Uslu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi: TOBB tarafından gönderilen 31.08.2018 tarih ve 12774 sayılı yazı gereği;Ankarada yapılacak olan Genel Kurul Komisyon ve Kuralları toplantısında gündeme getirilmek ve bizzat TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLUna sunulmak üzere; Borsamız tarafından zamanın kısıtlı olması nedeniyle serpme 17 üyemiz ile ilişki kurularak son zamanlardaki ekonomik gelişmeler ve genel anlamda,ticarette- ihracatta yaşadıkları sorunlar belirlenmiştir.Bu kapsamda;aşağıda belirtilen 11 madde temel sorun olarak belirlenmiştir.Belirlenen bu sorunlarla ilgili çözüm önerileride alınarak ilgili makamlara iletilmek üzere rapor haline getirilmiştir.
TMOnun piyasalarla ilgili herzaman net olması gerektiği,Banka kredilerinin yüksekliği,Uygun koşullarda kredi ihtiyacı KDV oranının yüksekliği,İhracat pazarındaki yüksek gümrük vergileri enerji maliyetlerinin yüksekliği yatırım teşvikleri
KDV İadeleri ve diğer vergi mahsupları.
İstihdama dayalı yükler Kosgep destekleri AB dışındaki ihracat Pazar yelpazesinin darlığı,sektörde ticaretin yapılacağı ortak bir kullanım alanının bulunmaması.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1-TMOnun piyasalarla ilgili sezon öncesi yol haritasını net olarak ortaya koyması,
2-Esnaflarımız özellikle alım dönemlerinde piyasadan mal alabilmek için banka kredisine ihtiyaç duymaktadırlar.Bu konuda faiz oranlarının yüksekliği ciddi sıkıntılara yol açmaktadır.Bu nedenle düşük faizli,uzun ödeme dönemli kredi olanakları esnafa sağlanmalıdır.
3-Sağlıklı fındık ürünlerinin tüketiciye sunulmasını teşvik amacı ile KDV oranı %8 den en az % 3e indirilmelidir.
4-Pek çok ülkenin korumacı gümrük duvarlarının mütekabiliyet esasına göre müzakere edilerek aşağı çekilmesi gerekmektedir.
5-Fındık entegre tesislerinin kullandığı elektrik,LNC,LPG ve doğal gaz üzerindeki vergiler;imalatın ihraç edilmesi kaydı ile alınmamalı ve bu yolla imalatçı ihracatçının rekabet gücü artırılmalıdır.
Rekabetçi fiyatlardan sektörün enerji tedarikine olanak sağlanmalıdır.
6-Yatırımlarda teşvik ve hibe programlarının genişletilerek devamı ve prosedürlerin sadeleşmesi sağlanmalıdır.
7-KDV iadeleri,stopaj ve diğer vergi mahsuplarında daha hızlı iadenin sağlanacağı bir sistem oluşturulmalıdır.
8-İhracatçı üzerindeki istihdama dayalı yüklerin hafifletilmesi için kıdem tazminatı fonu kurulmalı ve iş veren payı düşürülmelidir.
Özürlü çalışan istihdamında zorunlu olan kontenjanlar İş-Kur Müdürlükleri tarafından sağlanmalı,cezai yaptırım kaldırılmalıdır.
9-Kobilerde gerekli olan bu destekler konusunda İl teşkilatlarının daha aktif olmaları ve esnafa ulaşmalarının yolu açılmalıdır.Bu konuda bilgilendirme eksikliği bulunmakta,firmalara yol gösterici politikalardan daha çok işleri zorlaştırıcı prosedürler uygulanmaktadır.Bu nedenle prosedürlerin sadeleştirilmesi, sistemin daha net ve hızlı çalışır hale getirilmesi gerekmektedir.
10-İhracatımızın %75inin AB ülkelerine yapıldığından hareketle Pazar çeşitliliğinin artırılmasını temin etmek amacıyla hedef ülkere yönelik ihracat mahsup sistemi ile teşvik edilmelidir.
Oluşturulacak yeni kaynaklar ile yeni pazarlar bulunması amacı güdülerek fındık tanıtım fonunun kurulması sağlanmalıdır.
11-Tarım bakanlığınca talep edilen Rusyaya yönelik bakliyat,hububat,kuru meyve vb.gibi ürünlerde ihraç edilecek ürün üretiminde kullanılan Pestisit izleme formu (Form-1) düzenlenmesi zorunluluğu fındık için kaldırılmalıdır.
12-Fındık sektöründeki firmalar alımlarını dağınık olarak gelişigüzel yapılanmış iş yerlerinde yapmakta ve bu durumda her bölgede trafik,kargaşa ve düzensizliklere neden olmaktadır.Bu nedenle fındıkçı sektörünün bir arada olacağı düzenli ve modern sitelerin bulunduğu Fındıkçılar sitesi gibi yerlere ihtiyaç duyulmaktadır.Sanayi siteleri gibi esnafların bir arada ticaret yapabileceği,depoları,laboratuvarları bulunan ve koruma sağlanabilen bu sistemlerin oluşturulması ya da teşvik edilmesi gerekmektedir.
Belirtilen sorunların ilgisine göre TOBB,Ekonomi Bakanlığı,Ticaret Bakanlığı,Tarım Bakanlığı,Kosgep,TMO gibi yerlere iletilmesi talep edilmiştir.