Vali Sarıfakıoğulları STK' lardan destek istedi

​Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

info@karadenizekonomi.com / 31.01.2019

Vali Sarıfakıoğulları STK' lardan destek istedi

‘’EN UZUN YAŞAM SÜRESİ OLDUĞU YÖRE’’

Giresun’da gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Vali Sarıfakıoğulları, iş dünyası ve STK temsilcilerine seslenerek, 437 bin nüfusa sahip Giresun ortalama yaşam süresi olarak en uzun yaşam süresinin olduğu bir yöre olduğuna dikkat çekerek, kadınlarımızın ortalama yaşam süresinin 82.3 olduğunu söyledi.

Toplantıda iş dünyası ve STK temsilcilerine seslenen Vali Sarıfakıoğulları, Giresun’un yeşil ile mavinin buluştuğu 400’ün üzerinde yaylasıyla, Giresun Ada’sıyla adeta Karadeniz’in incisi olduğunu ifade ederek “Giresun’umuzun bağrından yükselen milli mücadelede gönüllü alaylı olarak tarihe geçen 42’nci ve 47’nci alayların savaşın lehimize dönmesinde büyük katkıları olmuştur. Büyük çoğunluğu cephede şehit düşen, gönüllü alaylarımızdaki Giresun uşaklarını ve canlarını Din-i Mübin’i İslam için toprağa veren şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” dedi.

‘’TEKNOKENT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR’’

Çoğunluğu İstanbul’dan olmak üzere 700 binin üzerinde hemşerimiz diğer illerde yaşamakta olduğuna vurgu yapan Vali Sarıfakıoğulları, Giresun’da 2 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile 4 küçük sanayi sitesinin faal durumda olduğunu söyleyerek “1.Organize Sanayi Bölgemizde 23 faal fabrika bulunmakta olup İki bin 100 işçi istihdam edilmektir. Bulancak 2.OSB’de faal 6 fabrikamızda halen 700 işçimiz çalışmaktadır. Yine 7 fabrikamız inşaat aşamasında olup 54 sanayi parselimizin yarısı tahsis edilmiştir. Organize sanayi bölgemizde üniversitemizle beraber Teknokent kurma çalışmalarımız devam etmektedir. 10 dekarlık bir alan bu amaç doğrultusunda tahsis edilmiştir. 4 adet küçük sanayi sitemizdeki Bin 176 işyerimizde yaklaşık 4 Bin kişi istihdam edilmektedir. Organize sanayi bölgelerimizde ağırlıklı olarak hazır giyim, gıda, makine ve inşaat malzemeleri imalatı bulunmaktadır” dedi.

‘’30 BİN TON ÇAY İMALATI’’

Giresun için fındığın önemine vurgu yapan Vali Sarıfakıoğulları; “Toplam ülke üretim alanının %17’sine sahip olan Giresun, fındık Üretiminin %20’sini sağlamaktadır. İlimizde ortalama dekara 90 kg’lar civarında olan ürün verimliliği yanı sıra ortalama arazi büyüklüğümüz ne yazık ki 12.8’lere düşmüştür. Giresun Yağlı Fındık için coğrafi işaret belgesi alınmıştır. Keza 30 bin ton üzerinde çay imalatı gerçekleştiren ilimiz bu alanda da önemli markalara sahiptir” diyerek, ilimizde tarımın yeri ve önemi konusunda bilgi verdi.

‘’FARKLI SEKTÖRLERDE ÜRETİM VE İHRACAT’’

Vali Sarıfakıoğulları son yıllarda farklı sektörlerdeki üretim ve ihracat artışına da dikkat çekerek, “Asansör ve konveyör sistemleri, hazır giyim, içecek, silah sanayi, mobilya ilimizin önemli sanayi sektörlerindendir. İlimiz bazındaki toplam 56 bin istihdamın %78’ i hizmetler, %19’ u sanayi imalatı, %2’si tarım sektöründedir. İşsizlik oranımız yaklaşık %6,5 seviyesindedir. İlimiz yine TUİK genel yaşam endeksi sıralamasında 28’inci sıradadır. 2018 yılında 148.6 milyon dolarlık ihracat hacmimiz bulunmaktadır. İhracatımızın %80’i fındık işlemenin ağırlıklı olduğu tarıma dayalı sanayi ürünleri kaynaklıdır. Özel sektör tarafından son 5 yılda yaklaşık 1,5 milyar TL HES yatırımı yapılmıştır. 37 adet elektrik enerji santrali bulunan ilimizde toplam kurulu güç 839 megavattır. Ayrıca İl Özel İdaremizin aralarında bulunduğu özel firmalar tarafından güneş enerji sistemi fizibilite çalışmaları son aşamadadır” diye konuştu.

‘’EN ÖNEMLİ FAALİYET ALANIMIZ TURİZM’’

Turizmin önemine de dikkat çeken Vali Sarıfakıoğulları, Giresun’un tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle turizmde trendi yükselen bir şehir olduğunu belirterek, “İlimizin coğrafi şartları ve doğal güzellikleri itibarıyla en önemli faaliyet alanımız turizmdir. 2018 yılında 800 bin kişi ilimizi ziyaret etmiş ve 280 bin kişi yine ilimizde gecelemiştir. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda 2018 yılında turizm potansiyelimizin arttırılması amacıyla İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. Toplam 77 eylemin yer aldığı planın 5 turizm merkezinden 2’sinde İmar Planı çalışmaları yapılmış ve onaya sunulmuştur. Yine 2’nci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Giresun adasındaki planlama bizzat Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır” ifadelerini kullanarak ilimiz için turizmin önemine dikkat çekti.

‘’1 MİLYONDAN FAZLA TAŞIMA ALANI’’

İki ilin ortak kullanım alanında olan Giresun-Ordu Havalimanına da vurgu yapan Vali Sarıfakıoğulları “Yılda 1 milyondan fazla taşıma alanına sahip Giresun-Ordu Havaalanımızla, %85 fiziki gerçekleşme oranıyla 22 bin kişilik stadyum ve 350 yataklı eğitim hastanemizle, 1.OSB ve Bulancak 2.OSB ile katma değeri yüksek ürünler imal ederek Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde daha çok çalışıp, daha çok üreterek, daha çok ihracat yaparak, 2023 hedeflerimize inşallah ulaşacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine seslenen Vali Sarıfakıoğulları “İlk göreve başladığım günden itibaren ilimizin bütün mahallelerini çalışma arkadaşlarımla beraber dolaştık. Girmediğim hiçbir mahalle, hiçbir sokak hiçbir cadde yok. Özellikle garip gureba, öksüz, yetim, hasta, yaşlı, çaresiz herkese ulaşmaya çalıştım. Bu işi yaparken sivil toplum kuruluşlarımızdan, başta muhtarlarımızdan, hayır cemiyetlerimizden, din gönüllüsü imam hatip kardeşlerimizden, sendikalarımızdan bütün sivil toplum kuruluşlarından yardım destek gördük. Bu bize büyük bir motivasyon sağladı. Çalışma arkadaşlarımızla, imama hatipli arkadaşlarımızla yaklaşık 1 yıl önce bir proje başlattık. Girilmedik kapı bırakılmasın istiyoruz. Arkadaşlarımız bütün köylerde bütün hanelerde evlerin kapılarını çaldılar il merkezimizde de çok önemli mesafe kat ettiler. Bütün mahallelilerle beraber okullarda, camilerde bir araya geldik. Onların sorunlarını tanımladık. Biz idareciler olarak sizlerden ne kadar destek alırsak o kadar çalışma şevkimiz ve motivasyonumuz artıyor” diyerek STK’ların bundan önce olduğu gibi bundan sonrada destek vermesini istedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar