Yılda 6 bin ton somon balığı üretiyor
Hasan Akkuzu,’’ Milyonlarca lira ihracat girdisinin ülkemize gelmesini sağlamak amacındayım.’’
info@karadenizekonomi.com / 13.06.2019
Artvin'in Borçka Baraj gölüne kurduğu çiftlikte Karadeniz somonu üretiyor.Çağlayan Deresi'nin kenarında aldığı 10 bin yavru alabalıkla üretim çiftliği kuran Girişimci Hasan Akkuzu, ‘’Karadeniz somonu üretiyorum. İleride kendi balık işleme fabrikamızı kurarak, daha fazla kişiye iş vermek istiyorum. Milyonlarca lira ihracat girdisinin ülkemize gelmesini sağlamak amacındayım. Bizim ürettiğimiz somon, Norveç'in ürettiği somondan daha kaliteli. Bunu bizden somon alan Japonlar söylüyor. Türkiye olarak yılda 12 bin ton somonu Norveç'ten alıyoruz. Piyasada 40-50 liradan halkımız bu somonu alıp, tüketiyor. Vatandaşlarımız Norveç somonunu tüketmesin, daha kaliteli olan Karadeniz somonunu tercih etsin" diye konuştu.
İlerleyen dönemde işini geliştiren, havuz ve balık sayısını artıran Akkuzu, Artvin'in Borçka Baraj gölüne 180 kafes yerleştirdi. Yılda 6 bin ton somon balığı üretimi seviyesine ulaştığı çiftliğinde, aralarında su ürünleri mühendislerinin de yer aldığı 240 kişiye iş verdi. Her gün 25 ton yem tüketilen ve tırlarla yem taşınan çiftlikte, tanesi 5 kiloya ulaşan Karadeniz somonu üreten, ayrıca Türkiye geneline dağıtım ağı kurup, ihracat için arayışa başladı.
Hedef 20 milyon dolar ihracat
Türkiye'de balık tüketiminin düşük olduğunu değerlendiren ve dünyada somon yetiştiriciliğini araştıran Hasan Akkuzu, Japonya'nın, somon ihtiyacını karşıladığı Norveç'ten alımı durdurduğunu öğrenip, gittiği bu ülkede ihracat bağlantıları kurdu. Türkiye'den ilk kez Japonya'ya somon ihracatı gerçekleştiren Akkuzu'nun çiftliğinde üretilen somonlar, tırlarla gönderildiği Antalya'daki fabrikalarda ayıklanıp, işlendikten sonra Japonya'ya gönderiliyor. Yıllık 7 milyon dolar ihracat gelirine ulaşan Akkuzu, yeni hedefini 20 milyon dolar olarak belirledi. İhracat pazarını genişletmeyi hedefleyen Akkuzu, Japonya'nın yanısıra ABD, Kanada, Rusya, Almanya, Polanya, Katar ve Suudi Arabistan 'la da anlaşmalar yaptı. Rizeli girişimcinin ürettiği Karadeniz somonu, Japonların ünlü yemeği suşide kullanılıyor. Norveç somonundan vazgeçen Japonlar, Karadeniz somonunu beğenerek, tüketiyor. Ülkede sevilen lezzetler arasına giren Karadeniz somonu, Japonların ünlü yemeği suşinin vazgeçilmez tadı oldu.