Açılma ile restoranların yüzde 30’u kapanma tehlikesi ile karşı karşıya

Happy Moon’s Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu, ‘’Açılma ile birlikte restoranların yüzde 30’u kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu oranın artmaması için restoranlara verilen desteklerin sürmesi gerek.’’

info@karadenizekonomi.com / 19.02.2021

Açılma ile restoranların yüzde 30’u kapanma tehlikesi ile karşı karşıya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada cafe ve restoranların 1 Mart itibariyle kademeli açılması konusunda yeni adımlar atılacağını bildirmesi üzerinde restoran yöneticileri açılma şartları konusunda belirsizlik yaşandığını ve hala kafalarda soru işaretleri kaldığını belirtiyor.

‘’Bizimle istişare edilerek kararlar alınmalı’’

Hali hazırda yüzde 50’sinin paket servis yaptığını ancak buna rağmen online servisin ciroya oranının yüzde 8 civarında kaldığını dile getiren Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, ‘’Bizimle istişare edilerek kararlar alınmalı. Sahada biz varız. Bizim de kendimize göre çıkardığımız standartlar, kurallar silsilemiz var. İstişare edilmeden alınan birçok karara karşıyız. Sadece bizle değil bu işi bilen kimseyle bağlantı kurulmuyor, masa başında kararlar veriliyor. Sonra da böyle sıkıntılar yaşanıyor. Biz bu işin STK’ları olarak bize danışılmadan kararlar alınırsa sektörde ciddi sıkıntılar olur diyoruz. Özellikle üstünde durduğumuz konu bu” yorumunu yapıyor.  Güvenli Restoran Belgesi konusunu hızlandırabiliriz. HES kodu uygulaması başlatılabilir. Bahçesi ve kapalı olanlara göre kullanım kapasite sınırı getirilebilir. Masa aralıklarının 1,5 metre olması gibi hazırladığımız maddeler var. Bilim Kurulu bizimle bu konuları istişare edip ona göre bir açılma yapılması lazım’’ şeklinde konuştu.

‘’Devletin 120 bine yakın işletmeyi denetlemesinin imkanı yok’’

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, ‘’Bu konu çok dallanıp budaklandı. Kimi 45 dakika süre diyor, kimi yüzde 25-30 kapasite diyor. 45 dakikada nasıl bir insan gelecek de tam teşekküllü bir restoranda servis alacak. Kaldı ki 45 dakikaya kadar risk yok, 45 dakikadan sonra artıyor gibi söylemler bilimsellikten uzak değerlendirmeler. O zaman çalışanlar ne yapacak, 45 dakikada bir vardiya mı değişecek? Bu işin çözümü denetleme. Burada da devletin 120 bine yakın işletmeyi denetlemesinin imkanı yok. Güvenli Turizm sertifikası olan işletmelerin öncelikle diğerlerinden ayırıp vatandaşları buraya yönlendirmenin doğru olduğunu düşünüyoruz. Bunu duymak istiyoruz. Bu sertifikalar ile otellerimizi açtık, dünya kadar turist getirdik. Bu sene aynı sertifikalar ile 35 milyon turist bekliyoruz’’ dedi.

‘’Restoranlara verilen desteklerin sürmesi gerek’’

Yüzde 50 kapasite ve 45 dakika oturma gibi konuların sektörde uygulanabilir olmadığını kaydeden Happy Moon’s Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu, ‘’Bunun takibini yapmak çok zor, pratikte uygulanabilir değil. Bahçede yüzde 50, içerde yüzde 30 gibi şeyler konuşuluyor. Bunlar da çok uygulanabilir değil. Bu kez mekanlarda çok düşüş olur ve ciddi bir personel çıkarımına yol açar bu durum. Açılma ile birlikte restoranların yüzde 30’u kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu oranın artmaması için restoranlara verilen desteklerin sürmesi gerek. Kısa Çalışma Ödeneği, vergi teşviki, yüzde 8’lik KDV ve yüzde 10’luk stopaj oranı yılsonuna kadar devam etmeli. 6-7 aydır kapalı olan sektör olarak nefesimizin tükendiği yerde bu destekler bize nefes olabilir’’ diye konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar