Ahlatcı Holding, enerjide satın almalara yönelecek
Altın sektörünün devi olan Ahlatcı Holding, enerji ve pil teknolojilerinde de büyümeyi planlıyor. Enerjide satın alma görüşmeleri yapan şirket, yerli otomobil projesi TOGG’un pil tedariğine talip oldu. Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Ahlatcı, “TOGG’un pil alanında çözüm ortağı olabiliriz.” diye konuştu.
info@karadenizekonomi.com / 20.01.2021
Çorum merkezli Ahlatcı Holding, 6 ana sektörde 29 şirketiyle faaliyet yürütüyor. Temelleri 1984 yılında Çorum Eğridere’de küçük bir kuyumcu dükkânıyla atılan Ahlatcı Holding, bugün ana işi altın ve kuyum sektöründe Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri olarak hizmet üretiyor. Holdingin cirosu 127.6 milyar lira ve bu cironun 75’i altın sektöründen oluşuyor. Grubun amiral kuruluşu Ahlatçı Kuyumculuk ve Ahlatçı Metal Rafineri ihracat rakamı 1.3 milyar dolar ile sektöründe 2019 Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Emin Ahlatcı, iç pazarda bilezikte yüzde 40, alyansta yüzde 30 ve spot altın piyasasında da yüzde 20 pazar payına sahip olduklarını söyledi.
Pil teknolojisinde çözüm ortağı
Ahlatcı Holding’in gücünü artırdığı üretim alanlarından bir tanesi de pil teknolojisi oluşturuyor. Holdinge bağlı ve merkezi Ankara’da olan Nanografi A.Ş’nin ileri derecede grafen üretim gücü bulunuyor. Ahlatcı, milli otomobil TOGG için pil teknolojisinde çözüm ortağı olabileceklerini belirterek, “Dünyada elektrik otomobilin öncüsü Tesla, araçlarında grafen teknolojisini fazlasıyla kullanıyor. Umarım milli bir proje olan elektrikli araçlarımızın çözüm ortakları arasında oluruz. Bizden şu anda laboratuvar aşamasında üretimi devam eden test numuneleri satın alıyorlar. Yerli otomobilin kademeli olarak 25 bin kişilik bir istihdam imkânı da sunabilir. Bu araçların ülke çapında hızla yaygınlaşması için kamudaki araçların tamamı ile taksilerin TOGG’a dönmesi, ÖTV indirim teşviki ile de halkın alım için teşvik edilmesi gerekiyor.” dedi.
“Külçe altın ihracatı, ihracat olarak kabul edilmeli”
Ahlatcı, altın üretimi sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin, Ar-Ge ve teknolojik alt yapılarını daha iyi geliştirerek dünya kuyum üreticilerinin ülkelerle yarıştan kopmadan büyümeye devam edebilmeleri için, verilen teşviklerin ve kredilerin ihracata dayalı olması gerektiğini ifade etti. “Külçe altın ihracatının, ihracat olarak kabul edilmemesi sorunlarımızın başında gelmektedir” diyen Ahlatcı, “Esasen külçe altınında bir ticari emtia olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunun dışında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) uygulaması, platin, paladyum ve granül altın ithalatında KDV uygulaması gibi sorunlarımızda var. Dâhilde işleme izni ile eşdeğer eşya kullanımının olmaması gibi sorunlar sektörümüzün belli başlı genel sorunlarıdır. Önümüzdeki yıllarda bu sorunlar için yetkililerden çözüm bekliyoruz.” şeklinde konuştu.