Bölgenin gelişimine 300 milyon TL’lik destek
DOKA, Doğu Karadeniz’de Ar-Ge’den eğitim faaliyetlerine kadar pek çok alanda ilan ettiği 17 ayrı mali destek programı kapsamında bin 122 başarılı projeye eş finansmanla birlikte bölge için yaklaşık 300 milyon TL'lik ekonomik katma değer üretti.
info@karadenizekonomi.com / 30.11.2020
Doğu Karadeniz, yüzyıllar boyunca ticaret ve ulaşım merkezi olmuş, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir bölge. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA), bölgenin kalkınma sürecinde kritik önem sahip olduğunu ve bölgedeki paydaşlara mali destekler sunduğunu kaydeden DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Bu doğrultuda, DOKA, 2010 yılından itibaren Doğu Karadeniz'de turizm sektöründen imalat sanayine, Ar-Ge'den eğitim faaliyetlerine kadar birçok alanda ilan ettiği 17 ayrı mali destek programı kapsamında bin 122 başarılı projeye destek sağladı. Bu projelere ajans tarafından sağlanan destek 200 milyon TL'yi aştı, eş finansmanla birlikte bölge için yaklaşık 300 milyon TL'lik ekonomik katma değer üretildi.” dedi. Bölgede sağlık turizmine özellikle ayrı bir parantez açmak gerektiğini Adıyaman, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sağlık kapasitesinin Ortadoğu ve Kafkaslar’a yakın olması ve Körfez ülkelerinin ilgisi önemli bir avantaj.” ifadelerini kullandı.
Yabancı yatırımcının ilgisi arttı
7 yıl önce bölgede 5 yıldızlı 1 tane otel olduğunu ancak bugün sayının 12’ye ulaştığını kaydeden Adıyaman, “Kırsalda küçük yatırımlar hızla yaygınlaşırken merkezdeki yardımlar ise sınıf atladı. En büyük değişimlerden biri de yabancı yatırımcıların ilgisinde artış oldu. DOKA’nın işbirliği sağladığı ve Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla bizzat takibini yaptığı yabancı yatırımcıların bölgede (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon) 205 milyon dolarlık yatırım planlarının bulunması, yabancı yatırımcının ilgisini bir kat daha artırıyor.” dedi.