Bu tablo size ne anlatıyor?

Zorlu geçen pandemi koşullarına rağmen yapacakları yatırımlarla hem kapasiteyi hem de istihdamı artırmak isteyen Türk iş dünyasının hevesi çoğu zaman kursağında kalıyor desek yeridir. Otomotivden tekstile, makineden ambalaja pek çok sektörde artan yatırım iştahı Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) genişleme çalışmalarına hız verilmesini gerekli kılarken ülke genelinde sanayi alanları ve geliştirilmiş alanların yatırımcıların talebini karşılayamadığı da aşikâr. OSB’lerde iki yıla kadar uzayan yer tahsisi süreçlerinden fazlasıyla şikâyetçi olan sanayiciler süreçte sağlanacak sadeleştirmelerle sürenin kısaltılmasını istiyor.

info@karadenizekonomi.com / 13.06.2021

Bu tablo size ne anlatıyor?

Sanayi alanı büyüklüğü sıralaması

 

İL

 

OSB alanı

(hektar)

Toplam sanayi alanı (hektar)

ANKARA

5 bin 978

36 bin 101

KONYA

4 bin 809

22 bin 267

SİVAS

Bin 441

19 bin 218

BURSA

5 bin 305

10 bin 339

ADANA

3 bin 637

9 bin 727

TEKİRDAĞ

5 bin 863

9 bin 596

İSTANBUL

2 bin 148

8 bin 731

İZMİR

4 bin 358

8 bin 728

HATAY

3 bin 253

8 bin 499

KAYSERİ

3 bin 624

8 bin 349

ESKİŞEHİR

3 bin 968

7 bin 470

GAZİANTEP

4 bin 728

7 bin 340

KOCAELİ

4 bin 030

6 bin 487

DÜZCE

786

6 bin 032

ŞANLIURFA

2 bin 274

5 bin 094

 

Karadeniz’in makûs talihi mi?

Bu tespit yapılırken Karadeniz’e de ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü bölge iş dünyası coğrafi koşullar nedeniyle bu çaresizliği daha derinden hissediyor. Yukarıda yer alan sanayi alanı büyüklüğü sıralamasına bakıldığında ilk 15 il içinde 6 bin 032 hektar sanayi alanı bulunan ve sadece 786 hektar OSB alanına sahip olan Düzce dışında bölgeden başka il olmaması oldukça dikkat çekici…

M. Suat Hacısalihoğlu-Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

“Karadeniz Bölgesi’nde yatırımların önünün açılmasında Organize Sanayi Bölgeleri’nin rolü büyüktür. Bölgemiz arazı konusunda dezavantajlıdır. Ayrıca bu yatırımcılarımız arazi sorununu çözdükten sonra da arazinin altyapısının yatırım yapılabilir hale getirilebilmesi için de, üst yapıya yani bir fabrika bütçesi kadar maliyet ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde topografik sorunlar nedeniyle yatırım arsalarının altyapı harcamalarına teşvik verilmesi gerekmektedir. Bölgemizde Organize Sanayi Bölgeleri’nin doluluğu dikkat çekmektedir. Bu da bölge girişimcisinin yatırım iştahının var olduğunun göstergesidir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın OSB’lerin alt ve üst yapılarının tamamlanmasında bugüne kadar gösterdiği önderliği bundan sonra da artırarak devam ettireceğine eminim. Bu destekler de Karadeniz Bölgesi’ndeki yatırımcılarca karşılıksız bırakmamakta ve zor şartlarda alt ve üst yapılara yatırım yaparak girişkenliğini ve çalışkanlığını sanayileşme alanında göstermektedir.”

Murat Şimşek-Ordu Organize Sanayi Bölgesi başkan vekili

“Ne yazık ki bölgemizde yeni OSB’lerin hayata geçme süreci çok uzun oluyor. Oysa, bölgemizde yatırım ve istihdam yaratmak isteyen pek çok iş adamımız var. Dolayısıyla tüm enerjimizi OSB’lerin yatırım ve istihdam için sağlam bir altyapı ile yatırımcıya sunmamız gerekiyor. Ama biz 8 yıla yakın bir zamandır yeni OSB’nin hayata geçmesini sabırla bekliyoruz. Peki, bir yatırımcı bunca yıl bekler mi? Aslında ülke genelinde benzer olumsuzluklar ve şikâyetlerden rahatlıkla söz edebiliriz.”

Hasan Çakırmelikoğlu-Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

“Kent ekonomisinin ve ihracatının büyümesi için Giresun’un yeni bir organize sanayi bölgesine fazlasıyla ihtiyacı vardır. İlimize yatırım yapmak isteyenlerin taleplerine yeterince cevap veremiyoruz.  Ancak bu sorunu yapılacak yeni OSB ile aşabilir Giresun olarak ihracat rakamlarımızı artırarak ekonominin güçlenmesini sağlarız.”

Murat Kırlangıç-Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

“Amasya gibi tarımsal girdisi yüksek ve tarımsal üretimde Türkiye ortalamasının üzerinde katma değer sunan bir ilde özellikle tarım alanda yatırımcılar tarafından değerlendirilecek ürün yelpazesine sahibiz. Bu anlamda bizim için önemli konulardan biri de sanayicilerimize yeni yatırım yerleri gösterebilmek. Bunun için mevcut OSB’mizin genişleme çalışmalarını yaparken yeni bir OSB için son deneyimimizi Taşova ilçemizde yaşadık. Bugün için Taşova’nın geleceğine yön verecek olan Taşova Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu için neredeyse 4 yıl bekledik. İlçenin kaderi olan göçün önlenmesi, uluslararası ana arter ticaret yolundan pay alınması ve ticaret hacmimizin genişlemesi en büyük hayalimizdi. Önce kurulacak olan bu OSB için yer tespiti ve başvurusu yaptık. Sonrasında 4 yıl devam eden bir süreçte tamamlama aşamasına geldik. Tabi bu noktaya gelişimizde sayın valimiz Mustafa Masatlı’nın payı da oldukça fazladır.”

Aziz Karamehmetoğlu-Rize TSO Başkanı ve OSB başkan vekili

Bilindiği üzere ilimizde özellikle arazi çok kıymetli olunca Organize Sanayi Bölgesi’ni hayata geçirmekte fazlasıyla zaman kaybettik. 550 bin metrekarelik alanda OSB’nin faaliyete geçmesi sırasında yapılan kamulaştırma çalışmalarında zaman zaman aksamalar da yaşanmadı değil. Tabi ki mal canın yongası diye bakılıyor diğer yandan. Oysa Organize Sanayi Bölgesi’nin getirdiği avantajlar yatırımcılar için önem arz etmektedir. 23 parselimizin tamamının tahsis işlemi gerçekleştirildi. İkinci etap için de çalışmalar sürmekle birlikte yine kamulaştırmaları beklemek zorunda kaldık. Bu bedeller bakanlık tarafından yakın zamanda OSB hesabına aktarıldı.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar