Ekonomik reform paketi bekleneni verdi mi?
İş dünyasının temsilcileri TESK Başkanı Bendevi Palandöken,TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Çamsan Ordu A.Ş YKB Hakan Poyraz , Yaşar Group CEO’su Mustafa Polatcan, GİSİAD Başkanı Aykut Gezmiş, Bentaş Bentonit Ceo'su Turgay Ömür, Avukat Yusuf Yağız Yüce cuma günü Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ‘ekonomi reformları’ paketini KARADENİZ EKONOMİ’ye değerlendirdi.
info@karadenizekonomi.com / 21.03.2021
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan reform paketinde; 850 bin esnafa gelir vergisi muafiyeti ve küçük ölçekli firmalara istihdama kattıkları her bir ilave kişi için KGF kefaletiyle 100 bin TL'lik krediye erişim imkanı,kamudaki tasarruf tedbirleri başta olmak üzere birçok çeşitli düzenleme ve vaatler yer aldı.
İş dünyası’nın temsilcileri ise değerlendirmelerde bulundu;
‘’VERGİ MUAFİYETİNİ OLUMLU BULUYORUZ’’
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonları (TESK )Başkanı Bendevi Palandöken:
"Öncelikli 850 bin basit usulde işyeri bulunan esnaf ve sanatkarımıza yönelik vergi muafiyetini olumlu buluyoruz. Bu kesimde yer alan kuaför, tesisatçı, tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnafımız gelir vergisinden muaf tutuluyor, beyan yükümlülükleri de kaldırılıyor. Mükelleflerin noter tasdiki ve muhafaza yükümlülükleri hafifletiliyor. Vergi cezalarında uzlaşıları genişliyor. Yeni kararlar sayesinde dijital vergi daireleri ile kuyruklar ortadan kalkacak vatandaş daha seri hizmet alacak. Ülkemizi güçlendirecek reformları hayata geçirecek adımların atılmasının başta esnaf ve sanatkar camiamız olmak üzere ülke genelinde iyi sonuçlar vereceğine inanıyoruz. AB mevzuatına uygun olarak perakende yasasının yeniden düzenlenmesi ile rekabet ve istihdam artacak. Haksız rekabetin ortadan kaldırılması ile vatandaş daha kaliteli, ucuz hizmet ve ürüne kavuşacak."
‘’TÜRKİYE DİJİTAL VERGİ DAİRESİ'NİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ’’
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu:
"7 gün 24 saat hizmet verebilen 'Türkiye Dijital Vergi Dairesi' uygulamasının hayata geçirilmesini çok önemsiyoruz. Bir nevi 'Türkiye Vergi Dairesi'ne geçilmesine yönelik olarak gördüğümüz bu hedefle vergi daireleri arasındaki uygulama farklılıkları ortadan kalkacak, yapılacak zaman ve parasal tasarruflar sonucu vergiye uyum maliyetleri azalacak."
‘’KAMUDA TASARRUFA DİKKAT ÇEKİLMESİ ÖNEMLİ’’
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Reform paketimizde dar gelirli küçük esnafımıza yönelik bir vergi muafiyeti de yer alıyor ve yaklaşık 850 bin esnafımızı kapsıyor” diyerek yaptığı açıklama paketteki kısa vadeli tedbirler arasında ilk sırada sayılabilir. Gerçek manada esnaf kapsamında olanlara yönelik olarak kullanıldığında da olumlu etki sağlayacağını söyleyebiliriz. Reform tedbirlerinde orta vadede olanlara göz atacak olur isek, kamu harcamaları ile ilgili tasarrufların ve bütçe disiplinine verilen önceliğin ilk sırada yer alması da tam isabettir. Çünkü tasarrufa devletin öncülük etmesi, vatandaşını da bu yöne sevk edecektir.
TÜRKİYE YENİ BİR SIÇRAMA GERÇEKLEŞTİRECEKTİR
Çamsan Ordu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz:
‘’ Ekonomi ayağa kalkana kadar ekonomik paketler belli aralıklarla açıklanmaya devam edilmeli. Covid-19 salgını belirsizliği devam ederken, iş dünyası olarak olağan şartlara ulaşmamız ve toparlanmamızın zaman alacağı bir gerçektir. Pandeminin olumsuz etkileriyle ekonomimizin içinden geçtiği bu zorlu dönemde Türkiye, reform paketi içinde yer alan dönüşümleri temel alarak, bu zemin üzerinde üretim, yatırım, istihdam ve ihracatta yeni bir sıçrama gerçekleştirecektir.”
‘V’ TİPİ BİR TOPARLANMA BEKLİYORUZ’
Yaşar Group CEO’su Mustafa Polatcan:
‘’Burada dikkatimizi çeken ilk unsur; dar gelirli küçük işletmelere sahip fakat sayıları çok olan esnaflara yapılan pozitif ayrımcılıktır.Bu işletmelerimize sağlanan Gelir Vergisi Muafiyeti, beyan yükümlülüklerinin kaldırılması gibi katkılar çok önemlidir.Zira bu durumun; talebi artıracak, üretimi tetikleyecek, istihdam sağlayacak, daha çok ihracat yapılacak gibi etkileri olacaktır.Diğer yandan bize göre en büyük sorunlardan birisi de; “Kamuda yapılan israf” başlığıydı.Yeni reform paketinde de bu konunun ciddiyetle ele alındığını görmüş olmak, biz iş dünyasını ayrıca mutlu etmiştir. Daha disiplinli, daha hesaplı ve daha az masraflı bir ekonomi modeli hiç kuşkusuz tüm dünya ülkeleri için geçerlidir.Bu iyileştirmelerle birlikte yabancı yatırımcı’nın da gözü ülkemize kayacak olması diğer bir beklentimizdir.Sonuç olarak bize göre bu reformların getireceği gerek maddi gerekse moral motivasyonu ile birlikte “V” tipi bir toparlanma bekliyoruz’’.
‘’PİYASA YANGIN YERİ,BİZE ACİL SOMUT ADIMLAR GEREKLİ’’
Giresun Sanayici ve İş Adamları Derneği (GİSİAD)Başkanı Aykut Gezmiş:
‘’Ekonomi yönetimi değişeli 4 ay oldu. Ortada piyasayı iyileştirici somut bir adım 4 aydır yok. Bu pakette de maalesef beklentileri karşılayan somut bir eylem planı yok. Bu bir reform değil çünkü uygulamaya yönelik bir adımı göremiyoruz henüz. Reformda ne yapılacağı değil nasıl yapılacağı söylenmeli. Söylenenlerin nasıl gerçekleşeceği belirsiz. Vergi muafiyeti konusuna gelince,kazanç elde etmeyen esnaf zaten vergi veremez. Vergi kazançtan alınır. Geçtiğimiz yıl kar eden esnaf mı var ki de vergi alacaktınız? Esnafa vergi muafiyetinin karşılığı yok. İstihdam teşviğinde asıl önemli olan ülkeyi dolarizasyondan ve yüksek faizden kurtarmak, güven ortamını sağlamaktır. Gerisi geçici çözümdür. Yüzlerce paket gördük.Bu konuların lafta kalmaması lazım. Büyük iflaslar, işsizlik ve ekonomik çöküş öncesindeyiz. Piyasa yangın yeri. Acil ve somut adımlar gerekli. Yoksa iş işten geçmiş olacak!’’
‘’VERGİ MUAFİYETİ ‘KAYIT DIŞILIĞI’ KÖRÜKLER ‘’
Bentaş Bentonit Ceo'su Turgay Ömür:
‘’Türkiye’de her şeye reform diyoruz. Reform demek tam tersi bir uygulamayla yeni bir şeyin ortaya çıkarılması demek, olmayan bir şeyin yaratılması demek, bu anlamda bu paket benim için reform değil. Fakat hükümetimiz belli bazı konularda sürekli piyasayı dengelemek adına hareketler yapıyor.Özellikle esnafa mümkün olduğu kadar destek olmaya çalışıyor.Ama her esnaf bu desteğe ulaşabiliyor mu onu iyi sorgulamak gerekir.Şimdi bu paketin getirdiği en önemli şeylerden bir tanesi esnaf muafiyeti ve istihdama kattıkları ilave 200 bin TL kredi desteği.Bildiğiniz üzere çoğu küçük işletmeler bu bir yıllık süreçte elindeki sermayeyi tüketti dolayısıyla bunların tekrar işyerlerini açıp yanındaki çalışanından tutun giderlerine kadar paraya ihtiyaç duyacaklar bu anlamda kredi desteği gayet olumlu.Olumsuz tarafı ise kayıt dışılığı körüklemesi!Vergi muafiyetinin kayıt dışılığın artışına yol açmaması için belge alıp verme uygulamasının devam etmesi gerekir bu kapsamda bir gelir vergisi reformu yapılarak, basit usulün tamamen kaldırılması, kişilerin yıllık olarak gelirlerini ve harcamalarını bildirmeleri, asgari geçim tutarının altındakilerden vergi alınmaması, belirli tutarı aşanların ise diğer mükelleflerle birlikte vergilerini ödemeleri sağlanmalıdır’’.
GÜVEN ORTAMIN OLMADIĞI YERDE EKONOMİDE OLMAZ
Avukat Yusuf Yağız Yüce:
Avrupa’nın gözüyle Türkiye baktığımızda hukuk ,adalet ve demokrasiye bakışın çok zayıf olduğunu görüyoruz.Çünkü gördük ki araya bağlantılar sokularak avukatlara, hakimlere istedikleri kararları aldırtılabiliyorlar.Böyle olunca da hukuka ve adalete güven kalmıyor maalesef.Hukuk ve adaletin olmadığı yerde ise herhangi bir şekilde ekonomik beklentiler gerçeği yansıtmıyor.Kısacası reform paketlerini açıklamaktan ziyade ne kadar hayata geçirildiği önemli. İnsan hakları diyorsunuz,reform paketi yapıyorsunuz fakat 8 Mart Kadınlar Günün’de bir hiç uğruna kadınları göz altına alıyorsunuz. Danıştay karar veriyor fakat cumhurbaşkanın tek bir sözüyle iptal ediliyor düşünün ki artık hakimlere bile güvenemiyoruz.Çünkü o hakim acaba sürülür müyüm korkusuyla kararını vermekten imtina ediyor.Yani yapılanlar ve uygulananlar aynı doğrultuda gitmiyor.
Öncelikle güven ortamı için hukukun gerçekliği ispat edilmeli.Bunun dışında dijital para için alt yapı çalışmaları bu paketle birlikte yapılmaya başlandı.Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığı’da kripto paralarla ilgili bir bakan yardımcısı atadı. Fakat ister kripto paralar için ister hukuk camiasının düzeni için olsun her zaman bir endişe olacak. Çünkü güven ortamının olmadığı yerde ekonomide olmaz’’.ÖZEL HABER/ASEL GÜRSOY