Ferrero’dan Düzce’ye 700 milyon liralık yatırım
Türk fındığının en önemli alıcılarından biri olarak ülkedeki yatırımına hız veren Ferrero’nun Düzce’de gerçekleştireceği yatırım için teşvik belgesi verildi.
info@karadenizekonomi.com / 12.05.2021
Sabit yatırım tutarı 667 milyon lira olan tesiste yıllık 50 bin ton iç fındık işlenecek olan yatırımı Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne doğrulayan Ferrero Genel Müdürü Bamsi Akın, Türk fındığının gücüne güvendiğimiz için yatırımlarımızı devam edeceğiz. İyi tarım uygulamalarını çok önemsiyoruz. Fabrika faaliyete geçtiğinde 500 kişiye istihdam sağlanacak” dedi.
Ferrero Türkiye
Bu yatırımı için gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası tanınacak olan Ferrero Türkiye,
Ferrero Grup’un bir parçası olarak 1999 yılında, grubun önde gelen markaları Nutella, Kinder Surprise ve Ferrero Rocher’i Türk tüketicisiyle buluşturmak amacıyla kuruldu. Türk fındığının en önemli alıcılarından biri olarak ülkedeki yatırımına hız veren Ferrero, 2013 yılında Manisa fabrikasını açarak, fabrikayı grubun en önemli üretim tesislerinden biri haline getirdi. 2014 yılında Oltan Gıda’yı satın alarak Ferrero Fındık’ı kurdu. Böylece Türk fındığının işlenmesi, mamül ve yarı mamül hale getirilmesinde de önemli bir rol üstlendi.
Manisa Fabrikası’nda başta Nutella olmak üzere grubun önemli markalarının üretimi yapılıyor ve iç pazarın yanı sıra 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Ferrero’nun Türkiye’de 6’sı fındık fabrikası olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.
Değerli tarım uygulamalarıyla yaşlanan ağaçlar canlanıyor
Dünyada, sağlıklı atıştırmalıklara olan talep her geçen geçen gün artmaktadır. Bu pazarda önemli bir yere sahip olan Türk fındığında ise kaliteye ve verimliliği yatırım yapılmasına ihtiyaç vardır. Çünkü her geçen yıl fındık ağaçlarının biraz daha yaşlanmasıyla yüzde 10 ila 20 oranında verimlilik kaybı oluyor. Diğer fındık üreticisi ülkeler uyguladıkları modern tarım teknikleri ile dekar başına 320 kiloya kadar ürün alabilirken ülkemizdeki üreticiler dekar başına ancak 80-90 kilo ürün alabilmektedirler.
Dolayısıyla ülkemiz için sürdürülebilir tarım uygulamaları bir zorunluluktur. Dünya izlenebilir, sertifikasyonu olan, kalite parametreleri takip edilen ürünler talep ediyor. İlaç ve gübre kullanımı kadar her safha izlenebilir olsun, etik üretim olsun, şirketler çocuk işçi konusuna çok duyarlı olunsun istiyor. Türkiye fındık piyasasının da bu beklentilere ayak uydurması gerekiyor. Değer zincirinin iyi tarım, iyi üretim, etik değerleri ve çevre bilincini gözeten iyi sosyal uygulamalarla bir bütün halinde değerlendirilmesi gerekiyor. Piyasanın en büyüğü olarak bunu sağlamak için çalışmalar yürüten Ferrero Türkiye’nin uygulamaya koyduğu “değerli tarım programı ile tam da bu amaca hizmet ediyor. KARADENİZ EKONOMİ