Gayrimenkul ihracatına devlet desteleri geliyor
Ticaret Bakanlığı gayrimenkul ihracatını devlet desteği kapsıma alıyor. Marka tescil, reklam, fuar, acente, ofis kirası, yurt dışı seyahatler ve alım heyetleri gibi harcamaların belli yüzdelerle ihracatçıya geri ödenmesi planlanıyor.
info@karadenizekonomi.com / 7.10.2021
Sanayi ve ticaretin reel sektör ve hizmet sektörü olarak ikiye ayrıldığını söyleyen İnov Akademi Eğitim Danışmalık Firması Kurucu Ortağı Gökhan Erol, “Reel sektörde devam eden mutelif destekler var. Pazar araştırma, rapor, yurt dışı kira, reklam, marka tescil destekleri var. Hizmetler sektöründe ise bilişim, eğitim, sağlık ve filmcilik sektörleri destek kapsamına giriyordu. Bakanlık bu konularda arttırma yapmaya hazırlanıyor. Bu sektör içine gayrimenkul sektörü de dahil oldu. Şu anda tebliğ aşamasında. Gayrimenkul sektöründeki STK’larla görüşme halinde. Bakanlık sektörün sorunlarını dinliyor. Orada ihtiyacı doğru tespit ederek ihtiyaçları doğru oluşturmak istiyor. Birkaç ay içinde tebliğ edilmesi bekleniyor” dedi.
Gayrimenkulde destekler yüzde 60’ı bulacak
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Erol, “Yurt dışında Türk gayrimenkul sektörüne doğru bir artış var. Devlet burada destek mekanizmasını devreye alıyor” dedi. Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve yurt dışına gayrimenkul satışı gerçekleştiren firmaların mutelif ihracata yönelik ihtiyaçlarını destekleyecek açıklamasını yapan Erol; “Bu tebliğ yayımlandıktan sonra firmalar yurtdışındaki fuarlara katılmak istedikleri zaman belli yüzdelerde destek alacak. Yurt dışına satış yapan firmaların yurt dışı ofis kiralarsa kira desteği verecek. Reel sektörde kira desteği yüzde 50 oranda. Bakanlığın öncelikli belirlediği 18-20 ülkede ofis açtığınız zaman bu destekler 10 puan daha artarak yüzde 60’ı buluyor. Marka tescil, reklam destekleri yine bu mekanizma içinde olacak. Sektörel olarak önemli fark şu olacak; Gayrimenkul sektöründe yurt dışı acenteler vardır ve acentelere komisyonlar ödenir. Yurt dışı acentelere ödenecek olan bu komisyonlardan da belli yüzdelerde acente komisyonlarını Ticaret Bakanlığı karşılayacak. Türkiye yurt dışı konut satışında gaza basıyor. Yatırımlardan faydalanmak için Ticaret Bakanlığı’nın Destek Yönetim Sistemi (DYS)’ne üye olmaları gerekiyor. Hizmet İhracatçılar Birliği kurulmaya hazırlanıyor. Bu kuruma da üye olmaları gerekiyor firmaların. Doğru şartları oluşturduğu halde tüm firmalar bu desteklerden yararlanabilecekler” açıklamasını yaptı.
Yurt dışına gayrimenkul satışı Türkiye’nin son dönemde yükselen bir trendde olduğunu söyleyen Erol; Akdeniz Bölgesi Rus, Ege Bölgesi İngiliz ve Karadeniz Bölgesi Arap ülkelerinden ciddi yatırımlar alıyor. Sapanca Gölü’nün etrafında çok ciddi Arap ilgisi var. Bölgeden bölgeye yatırım ilgisi değişiyor. Güney Doğu ve Anadolu Bölgesi de ciddi Suriyeli yatırımcı alıyor. Konut, işyeri, arsa gibi varlıklara sahip olmak istiyorlar” dedi.
(HALİL YILMAZER- KARADENİZ EKONOMİ)