Kısa çalışma ödeneği uzatılmalı

Bu yılın Nisan ayı itibariyle üç aylık bir süre uzatımı getirilen kısa çalışma ödeneğinde son günlere girildi. Ekonomi yönetimi aksi bir karar almadığı takdirde kısa çalışma ödeneği uygulaması 30 Haziran tarihinde sona erecek. Ancak, çok değil üç ay öncesine dönüp baktığımızda kısa çalışma ödeneğine ilişkin beklentilerde değişen bir şey olmadığı anlaşılıyor.

info@karadenizekonomi.com / 27.06.2021

Kısa çalışma ödeneği uzatılmalı

Gerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olsun gerekse Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Birliği (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken olsun iş dünyasının tüm kesimleri o gün de “pandemi sürecinde firmalarımızın sıkıntıları artıyor. Öncelikle, kısa çalışma ödeneğinin yeniden başlatılması gerekiyor. Kamuya yapılacak vergi ve benzeri ödemelerin ertelenmesine, işletmelerimize yeni kredi destekleri sağlanmasına acil ihtiyaç duyuluyor" gibi açıklamalar yapmışlardı. Geçen üç aylık sürede gördük ki değişen pek bir şey yok.

 

İşte Karadeniz iş dünyasından kısa çalışma ödeneğine ilişkin yeni beklentiler

 

 

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Servet Şahin

 

“Kısa çalışma ödeneği ay sonu itibariyle tamamlanıyor. Ancak piyasaların rahatlaması ve pandeminin etkilerinin azalması için kısa çalışma ödeneğinin yılsonuna kadar devam etmesi gerekiyor. Zorlu bir süreci aşılamanın da artması ile birlikte geride bırakıyoruz. Bu normalleşme döneminde tüccar, sanayici ve esnafımızın kendini toparlaması için kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi gerekiyor."

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Hasan Çakırmelikoğlu

 

“Her ne kadar istihdam ve üretim için ihtiyacı olmayan üyelerimiz olsa da kısa çalışma ödeneği özellikle istihdam konusunda sıkıntı yaşayan pek çok üyemize avantajlar sağlamaktaydı. Dolayısıyla kısa çalışma ödeneğinin yılsonuna kadar uzatılması konusunda odamıza gelen çok sayıda talep var.”

 

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Dr. Ali Çelik

 

“Kısa çalışma ödeneğinde sınırlandırmalardan vazgeçilmeli ve ödenek uzunca bir zaman aralığında devam etmelidir. Her ne kadar salgın koşullarında iyileşmeler söz konusu olsa da yarattığı tahribatın finansal destek kredileri ile aşılması mümkün değildir. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı üyelerimizin büyük çoğunluğunun bu yönde talepleri olduğunu ifade etmeliyim.”

 

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-İsmail Akçay

 

“Pandemi devam ettiği sürece kısa çalışma ödeneği de devam etmelidir. Zira salgının ilk günlerinden itibaren Gümüşhane’de uygulanan sıkı tedbirler kapsamında işyerlerini açmayan yüzlerce esnaf ve tüccar çok zor iki yılı geride bıraktı. Oluşan ağır şartların altında kalan iş dünyası için kısa çalışma ödeneğinde süre kısıtlamasının doğru olmadığını söyleyebilirim. Bundan 4 ay kadar önce sayın cumhurbaşkanına  ‘işyerlerinin kapandığı, ticaretin durduğu bu dönemde, hiç kimse borcunu ödeyemez’ sözleriyle taleplerimizi iletmiştik. Geldiğimiz noktada değişen fazlasıyla bir şey yok.”

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar