KOBILER KAPSAM DIŞI!

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve başvuruları 3 Mayıs’ta başlayan KOSGEB’in KOBİ’lere yönelik yeni destek paketi, Karadeniz iş dünyasınca temkinli iyimserlikle karşılanırken belirli şartlara bağlı parasal desteklerin kapsamının genişletilmesi istendi. Açıklanan destek kapsamına sadece imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge çalışması yapan işletmelerin alınması tartışma yarattı. 

info@karadenizekonomi.com / 16.05.2021

KOBILER KAPSAM DIŞI!

Ödenekler yetersiz kaldı çünkü;

2019 yılından önce kurulan ve 2019 yılı net satış hasılatı en az 75 bin lira olan işletmelerin yararlanmasına olanak sağlayan uygulama anlaşılmaz diğer koşullarıyla da tepki çekiyor.  İşletmelerin, yasal limitler üzerinde vadesi geçmiş vergi ya da SGK borcu bulunmaması, devlet bankalarınca 25 bin liralık “işe devam” kredisinden faydalanmamış olması ve 2020’nin ilk 5 ay KDV beyannamesinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 gelir kaybı olması şartı tartışmayı daha da şiddetlendirdi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Servet Şahin

“İşletme sahipleri nefes almalı”

“Pandeminin sadece ülkeyi değil tüm dünyayı etkilediğini vurgulayan Şahin, kafeteryalar, yeme içme yerleri paket servis, giyim ve diğer sektörlerin bu süreçte on-line sistemle ayakta kalmaya çalışıyor. Tüccar ve esnafın en çok faizsiz krediye ihtiyaç duyduğu bir dönemi yaşıyoruz. Devletimiz elbette birçok tüccar ve esnafımıza hibe ve kredi desteğinde bulundu. Ancak bazı tüccar ve esnafımız uzun süredir çalışamadığı için bu türden destekler yeterli olmadı. Durumu iyi olan tüccar ve esnafımız zaten krediye ulaşabiliyor. Krediye ulaşamayanlar için de sicil affının bir an önce çıkartılması gerekmektedir. Ardından da Kredi Garanti Fonu Destekli krediler ve nefes kredisi gibi desteklerle bir nebze olsun rahatlama sağlanabilir.”

 

Giresun Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı-Aykut Gezmiş

“Borçsuz Kobi yok”

“Açıklanan şartlarda faizsiz kredi desteğinden yararlanacak işletme sayısının ‘bir elin parmaklarını geçmeyeceğini’ ifade eden Gezmiş, pandemi nedeniyle krizden etkilenen bir çok işletmenin kapısına kilit vurduğu istatistiklerle dile getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 verilerine göre 3 milyon 221 bin olan Kobi sayısının kredi miktarının 60 milyar liraya yaklaştığına ve takipteki işletme sayısının 300 bini bulduğuna dikkat çeken Gezmiş , “Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin daha fazla zarar görmemesi için faizsiz destek paketi şartları yeniden gözden geçirilmelidir. Çünkü borçsuz KOBİ yok” dedi.

 

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Murat Kırlangıç

“Ekonomik dengesizliklerin doğuracağı olumsuz sonuçlara dikkat”

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, 17 Mayıs tarihi itibariyle sona eren tam kapanma sürecinde işyerlerini kapatan tüm kesimlere yönelik yeni destek paketlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Kırlangıç, “zaten zorda olan esnaf ve kobiler tam kapanmayla birlikte daha zor yüklerin altında ezildi. Bu işletmelere nakdi yardım desteği şarttır. Pandemi döneminde aktif olarak çalışanlarla kapanmak zorunda kalan esnaf arasında da ciddi ekonomik dengesizlikler oluştu. Bu durumun psikolojik ve sosyal sonuçları dikkate alınmalıdır” dedi.

 

 

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Dr. Ali Çelik

“Esnaf can çekişiyor”

Salgın nedeniyle hizmet sektöründeki işletmelerin kapalı kalmasına tepki gösteren Çelik, “küçük işletmelerin kapalı tutulduğunu ancak binlerce kişinin katıldığı organizasyonların yapıldığını, şehirlerarasında bile farklar olduğunu söyleyerek, “bu bedeli ya hep birlikte ödeyelim ya da üç beş tane garibanı günah keçisi yapıp bedel ödetmeyin” dedi. Borç yükü altında giderek daha fazla ezilen esnafın zor durumda olduğunun altını çizen Tokat TSO başkanı, "Can çekişen esnafımızın feryadını sesini duyun ve bir destek verilecekse herkese verin" diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar