Sağlık sektöründe yeni bir tehlikenin işaretleri
Uzun süredir devletten para alamayan tıbbi cihaz firmaları sağlık sektöründe yeni bir tehlikenin habercisi oldular. Yaklaşık 10 bin firmanın faaliyet gösterdiği sektörde kapanmanın eşiğine geldiklerini ifade eden işletmeler kamudan 16 aydır ödeme alamadıklarını ifade ederken toplamda 17 milyar lirayı bulan miktarın nereye harcandığını sorguladılar.
info@karadenizekonomi.com / 8.09.2020
Aynı zamanda TOBB medikal meclis başkan yardımcısı olan Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları, İhracatçıları ve İthalatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Erkin Delikanlı, “kamu ve üniversite hastanelerinden 2019 yılından bu yana geçen 16 aylık dönemde 17 milyar liralık ödemenin yapılmadığını” söyledi. Delikanlı,bu tahsilatın yapılamaması nedeniyle “eldiven dâhil birçok tıbbi malzeme ve cihazı kamuya teklif etmeye çekinir hale geldikleri” uyarısında bulundu. Kamu ve üniversite hastanelerinin hizmetlerini sürdürmesinde ihtiyaç duyulan ilaç dışı tıbbi malzeme, laboratuvar ekipmanları, tıbbi cihaz, ortez ve protez gibi bir çok ürün grubunun 4734 sayılı kamu ihale kanunu kapsamında özel sektörden tedarik edildiğini ifade ederken sektörü bekleyen tehlikeye şu sözlerle dikkat çekti. “Uzun süredir bu tedarik zincirinde baş gösteren sorunlar ülke genelindeki yaklaşık 10 bin kayıtlı üyemizi, iki milyar doların üstündeki işlem hacmini, 650 milyon dolara yaklaşan ihracatımızı ve 100 binin üzerinde çalışanı olan böylesine stratejik öneme sahip bir sektörü faaliyetlerini yapamaz hale getirmiştir.”
Ödemeler yerli yatırımcıyı cesaretlendirir
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç:
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, tıbbi cihaz sektörünün alacakları konusunda hükümetin vereceği bir kararın sektörü rahatlatacağını ve pandemi sürecinde daha çok ihtiyaç duydukları yerli tıbbi yatırımlara büyük cesaret vereceğini ifade etti. Tıbbi cihaz ve malzeme üreten ve tedarik eden firmaların kamudan alacaklarının fazlalığına dikkat çeken Avdagiç, bu ödemelerin yapılmasının sektörün yerlileşme çabalarına da güç vereceğini kaydetti. Ödemelerin yapılmaması halinde, pandemi sürecinde yüzümüzü ağartan işletmelerin ayakta durmakta zorlanacaklarını ifade eden Avdagiç, son dönemde şahit olduk ki bu sektörümüz, sağlık hizmetlerinin etkin, kesintisiz ve başarılı bir şekilde sürdürülmesi için üzerine düşen her türlü fedakârlığı yapmaktadır. İnanıyoruz ki kamuya tedarik yapan firmalara taahhüt edilen ödemelerin yapılması, firmalarımızın nakit akışına ciddi katkı sağlayacaktır.
Ordu’da pek çok firma alacakları yüzünden zorlanıyor
Servet Şahin Ordu TSO Başkanı:
“Tıp malzeme ve medikal sektörü ülkemizde inşaat sektörüyle eşdeğer yoğunlukta bir mali potansiyele sahiptir. 17 milyar gibi bir alacağın aylarca bekletilmesi kabul edilemez. Ordu ölçeğinde 150'ye yakın tıbbi malzeme satışı yapan medikal firma var. Tabi bu durumda onlar da zorlanmakta. Kamu ve üniversite hastanelerinin piyasa koşulları konusunda yeterince bilgi sahibi olmak gibi bir zorunlulukları yok. Ancak saymanlıklar piyasaya tamamen hâkimdir. Dolayısıyla il bazında valiliklerin, sağlık müdürlüklerinin saymanlıkları çok iyi denetlemesi gerektiğini düşünüyorum.”
Medikal firmalar iflasın eşiğinde
Mustafa Eken Sivas TSO Başkanı:
Konuya ilişkin bir başka değerlendirme de Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken’den geldi. Kamu hastanelerinden alacaklarını tahsil edemeyen medikal firmalarının, pandemi sürecinde zor günler yaşadığını söyleyen Eken, "Zor dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde medikal firmalarımız alacaklarını tahsil edemediği için iflasın eşiğine geldi. Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili acil düzenleme bekliyoruz. Sivas’ta odamıza bağlı 60’a yakın firma faaliyet gösteriyor. İçinde bulunduğumuz süreç bizlere, sağlık kuruluşlarımızın ve tedarikçilerinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Medikal firmalarımız, kamu hastanelerine sattığı tıbbi malzeme, protez, ortez, laboratuvar ekipmanı gibi ürünleri teslim ediyor. Sözleşmede 150-180 gün olarak belirtilen ödemeler ne yazık ki 400 gün geçmesine rağmen yapılmıyor. Sağlık açısından stratejik bir sektör olan medikal firmalarımız, ödemelerin yapılamaması nedeniyle faaliyetlerini sürdüremez noktaya geldi. Bu koşullarda yaşanan gecikmeler nedeniyle firmalarımızın finansal gücü kalmamıştır” diye konuştu. REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ