Sektörlerin 2021 ajandası

Salgın nedeniyle hem iç hem de dış pazarda önemli kayıplar yaşayan üretim ve istihdamın lokomotif sektörleri, yeni yılda toparlanmayı bekliyor. Bu kapsamda yeni yıla yönelik ilk sıradaki gündemlerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne anlatan sektörün ehil isimleri, makineden mobilyaya, turizmden inşaata kadar yeni yılda öncelikli beklentilerini paylaştılar.

info@karadenizekonomi.com / 3.01.2021

Sektörlerin 2021 ajandası

MOBİLYA - Ordu Mobilyacılar Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Sefa Duran:

Ürünler çok pahalı olmaya başladı. Sektör bir hayli sıkışık bir dönemden geçiyor. İşlerimizde ciddi oranda düşüşler yaşandı. İş yerleri için kira desteğine ihtiyacımız var ama ilan edilen destekler bizim için yeterli değil. Faizsiz kredi desteği bekliyoruz. KOSGEB olabilir, pandemiye dayanan krediler olabilir.

MAKİNE - Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran      

Finansal konularda daha sıkıntılı bir dönem olma ihtimaline karşın, 2021 yılının makine imalat sanayisi için geçen yıla göre biraz daha hareketli olacağını düşünüyorum. Sektörler finansmana hem daha pahalı hem de daha zor erişecek. Türkiye’de döviz kurunu belirleyen çok fazla etken var. Ama temelde Merkez Bankası’nın faiz politikaları etkili olacak. Stratejik önemi olan makine sektörü ülke için olmazsa olmazdır. Yeni yılda yeni müşteriler bularak, düşen rakamları yukarı doğru çekmeye çalışacağız. Makine sektörü olmadan gelişmiş bir ekonomi olmak mümkün değildir. Hedef, makine sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline gelmesidir.

KÜLTÜR&SANAT - Karadeniz Tiyatrolar Birliği (KATİB) Başkanı Atilla Özgen

En çok etkilenen sektörlerden biriyiz. Ama karar vericilerin gözünde kağıt üstünde de olsa etkinliklerimizi sürdürebiliyoruz. Ancak biz oyunları boş salonlara mı oynayacağız? Seyirci bulamıyoruz. İstanbul’da son dönemlerde dijital oyunlar başladı. İnsanlar internet üzerinden biletlerini satın alıp canlı performansları izleyebiliyor. İsim yapmış tiyatrocular bunu avantaja çevirebiliyor. Neredeyse tek seansta 2 bin kişiye ulaşabiliyor. Ancak Karadeniz’de böyle bir teknolojik imkân yok. Büyük ölçekte bir sahnemiz ve gerekli ekipmanımız olursa durum daha farklı olabilirdi. Zaten bu yıl için çok büyük bir umut besleyemiyoruz. Nisan ve Mayıs ayına kadar bir şey öngöremiyoruz.

TURİZM - Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş

Ancak vaka sayılarının azalması, yurt içi ve yurt dışı uçuşların artmasıyla bizim işlerimiz düzelebilir. Şu anda çok fazla bir şey yapamıyoruz zira kontrol bizde değil. İnşallah yılın ilk yarısında vakalar düşerse yurt dışı uçuşlarının başlayacağını tahmin ediyorum. Mayıs sonu itibariyle turizm hareketliliğinin başladığı bir döneme gireceğimizi öngörüyorum. Şurası bir gerçek ki, bu yılda turizm sektörü için kayıplarla ve toparlanmayla geçecek. Tesislerimizin ayakta durmaya ihtiyacı var. Mart ayından bu yana nakit akışı kesilmiş durumda. Açık olan otellerin giderleri devam ediyor. Nakit akışımızı düzenleyici mali desteklere ihtiyacımız var. Vaka sayıları düşük olmaya devam etseydi, yılbaşı için bir araya gelecektik, sokağa çıkma yasakları olmayacaktı, restoranlar açık olacaktı. İnsanlar üç kurala daha titizlikle uysaydı, sektörler bu sıkıntıları yaşamayacaktı.

İNŞAAT - Trabzon İnşaat Müteahhitlik Derneği Başkanı Samet Canbakkal

Bizim için de ilk gündem maddesi aşının bir an önce ülkemize gelmesi. 2020 yılının ilk yarısında hükümetin çıkarmış olduğu kredi paketi piyasadaki arzı büyük oranda azaltmıştır. Ama yine de arz talep dengesini sağlayamadık. Bunun için kredilerin düşük tutulması lazım, böylelikle işlerde devam edebilir. Pandemi sürecinde konut sektörü için düşük faizli kredilerin verilmesi ile krizden daha az etkilendik. Fakat körfez ülkelerine hitap eden projelerde ülkeler arası ulaşım sağlanamadı için ciddi anlamda etkilendi. Artık sadece Trabzon’a hitap eden bir inşaatçılık anlayışı yok. Dünya pazarıyla entegreyiz. Aşı bulunup, uçak seferleri başladığı zaman yabancı yatırımcılar yeniden gelecektir.

YEME-İÇME – Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl

Gündemimizin ilk sırasında işletmelerimizi bir an önce açmak ve müşterilerimizi ağırlamak yer alıyor. Çünkü bu pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektörüz ve daha fazla kapalı kalmamız halinde art arda iflas haberleri gelebilir. Sorunların en önemlisi aylardır doğru dürüst bir gelirimiz yok ama neredeyse bütün gider kalemleri istenmeye devam ediyor. Gerek kira veya faturalar olsun gerekse de SGK ödemeleri, vergiler, çekler vb. niteliklerde ödemelerimiz devam ediyor. Mevcutta sadece paket servis yapabiliyoruz ve paket ile bu iş dönmüyor. Çözüm konusunda da esnafa kira desteğinin arttırılması, faturalarda destek verilmesi,  SGK ve vergi gibi ödemelerde erteleme değil borç silinmesi yoluna gidilmesi, gibi  sektörümüzü doğrudan etkileyen alanlarda adımlar atılmalıdır.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar