Üretici Fiskobirliğ'e Neden Güvensin?

Fiskobirliğ'in Giresun’da kalma ihtimali yoktur

info@karadenizekonomi.com / 11.08.2014

Üretici Fiskobirliğ'e Neden Güvensin?

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar Ramazan ayının son günlerinde EFİT’te düzenlediği basın toplantısında, rekolte ve fiyat beklentileri konusunda yaptığı açıklamada, üreticilere kurumlarına sahip çıkmaları çağrısında bulunmuştu.

Bayraktar, düşük rekolte beklentilerinin piyasa yansımaları, lisanslı depoculuk ve Fiskobirlik'in nasıl bir yol izleyeceğini anlatmıştı.

Lütfü Bayraktar, bu yıl iddialı bir şekilde piyasaya gireceklerini ve birliğe bağlı 50 kooperatif de alım yapacaklarını ifade emişti.

Bayraktar ayrıca, alımlarda tamamen tüccar mantığıyla hareket edeceklerini, gerekirse üreticinin harmanına kadar gidip, fındık alımı yapacaklarını söylemişti.

Finans sorunlarını olmadığını da belirten Bayraktar, peşin bedelle yapılacak alımlarda kesinlikle ödeme sorunu yaşanmayacağını ifade etmiş üstelik serbest piyasanın 10 kuruş üzerinde bir fiyat uygulaması yapacaklarını kaydetmişti.

Aynı gün ödeme yapılmasını sağlayacak bir sistem oluşturduklarına vurgu yapan Bayraktar, gerekirse bir banka ile anlaşıp alım bölgelerine o bankanın mobil ofisini getirerek, ürün bedellerini ödeyecekleri ifadesin kullanmıştı.

Bayraktar’ın buraya kadar yaptığı açıklama çok güzel ve üreticinin lehine bir durum olarak kabul edilebilir.

Bayraktar ayrıca, fındık üreticilerinin Fiskobirlik’e sahip çıkmasını da istemişti. Özellikle Giresunlu ve Ordulu fındık üreticilerinin Fiskobirlik’e daha fazla destek olmaları konusunda üstü kapalı bir şekilde uyarmıştı. Bayraktar’ın bu uyarısı aynı zamanda biraz tehdit içermektedir.

Şöyle ki, yöre üreticileri Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri’ne fındık vermediği takdirde Bayraktar’ın ifadesiyle, Fiskobirlik’in Giresun’da kalma ihtimali yoktur.

Bayraktar bu ifadesiyle Fiskobirlik Genel Müdürlüğü’nün Giresun’dan taşınacağı imasında bulunmaktan çekinmemiştir. Ancak nedense kamuoyu bu açıklamalara sessiz kalmıştır.

Bayraktar üretici Fiskobirlik’e sahip çıkmalı diyor. Bayraktar üretici fındığını Fiskobirlik’e vermeli diyor. Üstelik peşin ödeme yapılacağını söylüyor. Bize göre de fındık üreticileri Fiskobirlik’e güvenmeli ve sahip çıkmalıdır.

Tamam da, üretici Fiskobirlik’e neden güvensin ve neden sahip çıksın? Halen daha 2006 yılından Fiskobirlik’ten ürün bedeli alacağı olan fındık üreticisi Fiskobirlik’e nasıl güvenecek? Hatta parasını alamadan ölen üreticiler bile varken...

Gelelim Fiskobirlik’in Giresun’dan taşınması konusuna… Hemen şunu belirtelim ki, yasal bir güvenceyle Giresun’da bulunan Fiskobirlik Genel Müdürlüğü’nü başka bir yere taşımaya kimsenin gücü yetmez… İşte o zaman fındık üreticisi Fiskobirlik’e sahip çıkar.

Hem Giresunlu, hem Ordulu, hem Trabzonlu ve hem de batı bölgesi fındık üreticileri de Fiskobirlik’in başka bir yere taşınmasını istemezler.

Sonuç olarak Lütfi Bayraktar’ın Fiskobirlik taşınabilir şeklindeki açıklamaları sadece ‘laf-ı güzaf’ olarak değerlendirilebilir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar