Yüksek Fındık Fiyatı İhracatı Olumsuz Etkiledi

''Türkiye'deki yüksek fındık fiyatı Avrupalı alıcıların, üretim yapan diğer ülkelere yönlenmesine yol açtı''

info@karadenizekonomi.com / 9.12.2014

Yüksek Fındık Fiyatı İhracatı Olumsuz Etkiledi

 Giresun Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, "Türkiye'de 2014 ürünü fındık fiyatının yüksek oluşu Avrupalı alıcıları başta Gürcistan ve Azerbaycan olmak üzere fındık üretimi yapılan diğer ülkelere kaydırmasına yol açtı. Türkiye'nin bu yılki fındık ihracat miktarı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 azalma gösterdi" dedi.

Demirci, yaptığı açıklamada, 29-30 Mart tarihlerinde meydana gelen zirai don nedeniyle 2014 ürünü fındık rekoltesinde yaşanan kaybın fiyatın artmasına yol açtığını anımsattı.

Giresun serbest piyasada ağustos ayında sezona 10 liradan başlayan fındık fiyatının bugünlerde 14 - 14,5 lira aralığında bulunduğunu ifade eden Demirci, bu fiyatın Türkiye'nin fındık ihracatını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Demirci, 2013 - 2014 ihracat döneminin ilk 3 ayında ihraç edilen fındığın kental fiyatının 712 dolar olduğunu ifade ederek, 2014 - 2015 ihracat döneminin ilk 3 ayında bu rakamın bin 269 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

İhraç edilen fındığın kental fiyatının bir önceki ihraç dönemine göre 557 dolar arttığını vurgulayan Demirci, fiyatın bu kadar yükselmesinin Avrupalı alıcıyı korkuttuğunu ifade etti.

Türkiye'deki yüksek fındık fiyatının Avrupalı alıcıların, üretim yapan diğer ülkelere yönlenmesine yol açtığına vurgu yapan Demirci, şöyle konuştu:

"2012 - 2013 ihracat döneminde Türkiye ilk 3 ayda 85 bin 253 ton fındık satmıştı. 2014 - 2015 ihracat döneminde ise Türkiye'nin ihracat miktarı ise aynı dönemde 68 bin 545 olarak gerçekleşti. İhracat miktarımızda bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 azalış söz konusu. Bu azalmanın nedeni ise Türkiye'deki yüksek fındık fiyatı. Avrupalı alıcılar piyasada fiyatı yüksek buluyor ve Türk fındığından uzak durmaya çalışılıyor. Türkiye yerine başta Gürcistan ve Azerbaycan'a kaydı. Bu ülkelerdeki fındık fiyatı Türkiye'deki fiyata göre kentalde 70 cent daha düşük durumda. Gürcistan ve Azerbaycan'dan çok fazla fındık çektiler. Yine Avrupalı, Türkiye'den daha ucuza fındık buldukları diğer ülkelere kaydı. Fındık bulamadıkları zaman bize yönelmekteler."

- "20 liralık fiyat ihracatı daha da olumsuz etkiler"

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, fındık fiyatının 15 lirayı zorlamasının, üreticilerle bazı kurumları "fındık fiyatı 20 liraya yükselecek" beklentisine soktuğunu dile getirerek, fiyatın 20 liraya yükselmesi için de pazara fındık indirilmemesinin istendiğini kaydetti.

Fındık fiyatının yükselmeye devam etmesinin ihracatı daha da olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Avrupalı alıcı Türk fındığından uzak duracaktır. Bu rakamı dayatırsanız ihracattaki azalma yüzde 20 ise, daha sonra azalma yüzde 40, 50 olacaktır. Gelecek sene 800 bin ton fındık rekoltesi olur ve aynı rakamları aramaya kalkarsak nasıl satacağız bu ürünü? Kısa vadeli değil, uzun vadede düşünmek lazım. Fiyat isterken sadece üreticiyi değil, tüketici kesimi ve ihracatı da düşünmek lazım."

Demirci, 2014 ürünü fındık rekoltesinin 500 bin ton civarında olduğunu anlatarak, bu tahminlerinin doğruluğunun yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar