Merkez Bankası eylül ayı faiz kararını açıkladı

Fed’in faizde 50 baz puanlık indiriminin ardından gözlerin çevrildiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK) beklentiler doğrultusunda eylülde faizi pas geçerek yüzde 50’de sabit tuttu.

info@karadenizekonomi.com / 19.09.2024

Merkez Bankası eylül ayı faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dört yıl sonra verdiği indirim kararıyla faizi 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 bandına çekmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14.00’te eylül ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

TCMB’nin eylül faiz kararı piyasa beklentisi doğrultusunda geldi. Merkez Bankası faizi bir kez daha yüzde 50’de sabit tuttu.

Para Politikası Kurulu açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

* Ağustos ayında aylık enflasyona dair göstergeler bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği değerlendirilmiştir.

* Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etmektedir.

* Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir.

* Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.

Reuters anketi ilk politika faizi indirimi beklentilerinin ötelendiğini göstermişti. AA Finans’ın PPK Beklenti Anketi de faizde indirim beklenmediğini ortaya koyuyordu.

Faizde bugüne nasıl geldik?

Türkiye Mayıs 2023’te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nin ardından enflasyonu kontrol altına almak için sıkı para politikasına geçti. Bu kapsamda Merkez Bankası politika faizini artırmaya başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Naci Ağbal'ın başkanlığı döneminde Mart 2021’de yüzde 19 seviyesindeki politika faizini Şahap Kavcıoğlu idaresindeki 2021 ve 2022 yıllarında yaptığı indirimlerle yüzde 8,5’e çekmişti.

Şahap Kavcıoğlu’nun yerine Hafize Gaye Erkan’ın gelmesiyle Merkez Bankası, Haziran 2023’te faizi 27 ay sonra ilk kez artırmış ve politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilmişti.

Hafize Gaye Erkan'ın Başkanlık görevinde bulunduğu 7 ay 23 günde faiz yüzde 45'e çıkarıldı.

Faiz martta yüzde 50'ye çıkarıldı 

Erkan'ın ayrılmasıyla yerine yardımcısı Fatih Karahan geldi. Karahan döneminde şubat ayındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz yüzde 45'te sabit tutuldu.

TCMB, 31 Mart yerel seçimlerinden önce sabit tutması beklenen faizi mart ayında “enflasyon görünümündeki bozulma" gerekçesiyle sürpriz bir kararla yüzde 50'ye yükseltti.

Merkez Bankası nisanmayıshazirantemmuz ve ağustos aylarında da faize dokunmayarak yüzde 50'de sabit bırakmıştı.

Merkez Bankası faizi sabit tutarken, PPK metinlerinde "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesi yer almıştı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar