Rekabet Kurumu Açıkladı: Gürcistan'ın fındık ihracatında "Rekabet ihlali riski yok"

Gürcistan Rekabet ve Tüketici Ajansı Perşembe günü, ilgili rakamlar üzerinde yapılan bir çalışmanın ardından yurt içinde üretilen fındık ihracatında iç rekabet yasasının ihlal edilmesi yönünde "hiçbir risk" bulunmadığını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 26.06.2024

Rekabet Kurumu Açıkladı: Gürcistan'ın fındık ihracatında

Agenda.ge’nun haberine göre kuruluş, piyasanın rekabet durumunu veya tek bir varlığın hakimiyetinin potansiyel varlığını belirlemek için piyasayı inceledi. İlgili rakamların özetinde kuruluş, 2020-2023 yılları arasında 65 ila 80 şirketin yurt içinde üretilen fındıkları çoğunlukla İtalya (%32), Almanya (%20), Ermenistan (%7) ve Rusya'ya (%4) ihraç ettiğini belirtti.

Ayrıca fındık ihracatından elde edilen yıllık gelirin dökümü de verildi:

  • 2020 - 289,8 milyon Lari ₾ (103,88 milyon dolar) değerinde 16.675 ton
  • 2021 - 365,7 milyon Lari ₾ (131,09 milyon dolar) değerinde 23.465 ton
  • 2022 - 277,1 milyon Lari ₾ (99,33 milyon dolar) değerinde 21.848 ton
  • 2023 - 219,2 milyon Lari ₾ (78,58 milyon dolar) değerinde 16.169 ton

Çalışma aynı zamanda hem kabuklu hem de kabuksuz fındığın ihraç edildiğini, ilkinin bu dönemde ülkeden yapılan ana ihracatı oluşturduğunu gösterdi. Ajans, fındık piyasasının tek bir ekonomik aktörün hakimiyetinde olmadığı ve beş büyük şirketin toplam payının yüzde 47'yi aşmadığı sonucuna vardı.

İçinde faaliyet gösteren şirket sayısı, büyük şirketlerin hisse rakamları ve yoğunlaşma endeksi itibarıyla pazarın rekabetçi olduğu ifade edilen açıklamada, "daha fazla gözlem yapılmasına gerek olmadığı" ifade edildi.

Türkiye’deki Durum

FERRERO TMO FİYATININ ALTINDA KABUKLU FINDIK ALIMI YAPMAYACAK

Türkiye’de de 14 Mart’ta Rekabet Kurumunun internet sitesinden bir duyuru yayımlanmıştı. Buna göre, Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında yürütülen soruşturma, teşebbüs tarafından getirilen ve Kurul tarafından kabul edilen rekabetçi endişeleri gideren taahhütler üzerine sona erdirilmişti.

Ferrero'dan yapılan açıklamada, "Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tic. AŞ, hakkında açılan soruşturmanın sonlandırılmasını memnuniyetle karşılamaktadır. Türkiye’de müdahale referans fiyatının altında kabuklu fındık alımı yapmayacağını ve piyasanın verimliliğini destekleyeceğini taahhüt etmektedir” ifadelerine yer verilmişti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar