UND, GİF üyesi oldu
UND, GİF üyesi olarak AB içinde, Gümrük Birliği’nin önemli bir unsurunu oluşturan lojistik sektörünün gündemindeki konular geniş bir perspektiften ele alınarak tespitler ve çözümler sunulabilecek.
info@karadenizekonomi.com / 5.04.2021
Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND), geniş bir katılımla kurulan ve global konulardaki etkinliği ile en saygın platformlardan biri olan GİF (Global İlişkiler Forumu) üyesi oldu. Bu sayede AB içinde, Gümrük Birliği’nin önemli bir unsurunu oluşturan lojistik sektörünün gündemindeki konular geniş bir perspektiften ele alınarak tespitler ve çözümler sunulabilecek.
UND’nin GİF’in kurumsal üyeleri arasına katılması nedeniyle 26 Mart’ta tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, AB Danışmanı Can Baydarol ve UND İcra Kurulu üyeleri, GİF İcra Komitesi Başkanı emekli Büyükelçi Selim Yenel ile bir araya geldi.
‘’Taşıma kotaları ve sürücü vize sorunlarının AB gündeminden çıkma riski var’’
Tam üyelik müzakereleri ve Gümrük Birliği Modernizasyonu görüşmelerinin AB tarafından bir dizi siyasi koşula bağlanıp ertelenmeye devam etme olasılığının çok yüksek olduğuna değinen GİF İcra Komitesi Başkanı Selim Yenel, AB’nin gündemine yeni eklenen Yeşil Mutabakat gibi önemli gelişmelerin oluşturacağı yoğun gündem nedeniyle, taşıma kotaları ve sürücü vizeleri sorunlarının hızla AB gündeminden çıkabileceği riskine dikkat çekti.
‘’Sorunların çözümünde ortak çıkar söz konusu’’
Transit kotaların Gümrük Birliği’ne aykırı olduğu konusunda Türkiye tarafında kamu ve özel sektör arasında fikir birliğinin sağlandığına dikkat çeken UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, ‘’Avrupa Birliği’nden ithalatımız, ihracatımızın 1.5 katı, dolayısıyla bu sorunların çözümünde ortak bir çıkar söz konusu. Gümrük Birliği Modernizasyonu sağlanırsa; Türkiye’nin AB’ye ihracatında sadece 5 milyar EUR artış olacağı tahmin edilirken, AB'nin Türkiye'ye ihracatının tahmini 27,1 milyar Euro artacağının hesaplandığı görülüyor’’ diye konuştu.
Global İlişkiler Forumu’nun akademisyenler, iş insanları, emekli bürokrat ve diplomatlardan oluşan güçlü ağının desteğiyle “AB ile Gümrük Birliği’nde yaşanan sıkıntılar arasında yer alan transit kotalarının ve sürücü vizeleri konusunun ayrıştırılarak, iki tarafın ortak çıkarına hitap edecek acil çözümlerin devreye alınması” yönünde GİF ile birlikte kapsamlı ortak çalışmalar yapılması öngörülmektedir. Böylece AB-Türkiye ticaretini kısıtlayan sorunların çözülmesinin Avrupa Birliği ekonomisi ve tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğine sağlayacağı katkıların verilerle ortaya konulacağı çalışmalar yürütülecektir.