İş dünyasından KDV indirimine tam destek

Erdoğan: KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indirdik.

info@karadenizekonomi.com / 15.02.2022

İş dünyasından KDV indirimine tam destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında geçtiğimiz cumartesi Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastık altı altın sistemi, KGF destek paketi ve enflasyonla mücadele kapsamında alınan tedbirleri açıkladı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indirdik.  Et, balık, çay, kahve, peynir, şeker gibi temel ürünlerindeki KDV’yi yüzde 1’e indiren resmi kararı, 13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımladık. Milletimizi enflasyona ezdirmemek için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV’yi zaten yüzde 1 olarak uyguladıklarını belirten Erdoğan, “Müjdesini paylaştığımız düzenleme ile de devlet adına yüzde 7’lik bir indirim yapmış oluyoruz. KDV’si yüzde 1’e inen ürünler enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir. Bunlar pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve sut ürünleri, şeker ve şekerli ürünler, meyveler, sebzeler gibi günlük hayatta sık tüketilen gıdalardır. Gıda sektöründen de aynı oranda fedakarlık talep ediyoruz. Aynı şekilde diğer tüm sektörlerde de bu düzeyde bir indirimi doğrudan vatandaşa yansıtacakları yaklaşım görmek istiyoruz. Denetim seferberliği de başlatıyoruz. Enflasyonla mücadele timleri aracılığıyla gıda başta olmak üzere, fiyatları makul, izahı olmayan bir şekilde artırılmış ürünlerle ilgili sıkı denetimler yürütülecek” diye konuştu.

 

KDV indirimi uygulanacak ürünler

     Pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, zeytin, peynir, süt, yoğurt, kırmızı et, balık ve beyaz et, sıvı ve katı yağ, tuz, şeker, çay, yumurta, makarna, şehriye, tahıl gevreği vb. ürünler, meyve, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, konserve, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, baklava, pasta, kek, yufka, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta gibi tatlılar, kuruyemiş ürünleri, baharatlar ve bebek mamaları.

 

“Vatandaşın endişeleri bir nebze azalacak”

     Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün KDV indirimi ile ilgili açıklamada bulundu. Düzgün, “Yerel zincirler olarak uzun zamandır dile getirdiğimiz KDV indirimi ile en başta vatandaşımızın yükü hafifleyecek. KDV sisteminin sadeleştirilmesi programı ile vatandaşımız pirinçten makarnaya, et, balık, süt ve süt ürünlerinden yumurtaya, yemeklik yağdan meyveye, sebzeden kuruyemişe ve bakliyat çeşidinden şeker, çay, kahve ve suya kadar tüm temel gıda ürünlerini yüzde 7 daha ucuza alacak. Vatandaşımızın artık sepet nasıl dolacak endişeleri bir nebze azalacak. Enflasyonla topyekûn mücadele karşısında gerçekleştirilen bu fedakarlığın, Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak hazine gelirlerini artıracağını düşünüyoruz. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ve hükümetimize vatandaşımızın omuzlarındaki yükü azalttıkları için teşekkür ederiz. Yerel zincirler olarak vatandaşımızın yanındayız” ifadelerini kullandı.

 

“Temel gıdada KDV indirimi esnafı ve vatandaşı rahatlatacak”

     Esnafın uzun bir süredir temel gıdada KDV indirimini beklediğini belirten Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “KDV indirimini çok olumlu buluyoruz. Yüzde 7 oranındaki indirimin fiyatlara yansımasını bekliyoruz” dedi. KDV indiriminin fiyatlara yansımasının çok önemli olduğunu aktaran Palandöken, “Uygulamaya başlanan KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı çok iyi denetlenmeli. Temel gıdada yüzde 7 oranındaki indirimin esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacaktır. Maliyetler artmaya devam etmezse bu KDV indirimi, fiyat artışlarında zirveden dönüşün başlangıcı olabilir” şeklinde konuştu.

     KDV indirimiyle Hazinede bir gelir kaybının olmasını beklemediklerini de vurgulayan Palandöken, “Perakende satışlardaki yüzde 7 oranındaki KDV indiriminin, Hazineye gelir kaybına neden olmayacağını, tersine vergi gelirlerinde artış olacağını tahmin ediyoruz. Toptan ve perakende satışlardaki KDV oranının eşitlenmesi ile esnafın üzerindeki vergi yükü azalacağı için kayıt dışılık da azalacaktır. Kayıt dışı ekonominin azalmasıyla Hazinenin gelirleri daha da artacak. Ancak, sadece temel gıdada değil tüm gıda ürünlerinde KDV oranının aynı olması gerekir. Tüm gıda ürünlerinin KDV oranı aynı olursa hem KDV uygulaması kolaylaşır hem de kayıt dışılık büyük ölçüde ortadan kalkar. Zorunlu tüketim ürünlerinde vatandaşların en çok talep ettiği temizlik ve deterjan ve gazlı içecek ürünlerinde de aynı şekilde KDV yüzde 1’e düşürülürse enflasyon daha erken düşer ” sözlerine yer verdi.

 

“Üyelerimizi destek vermeye davet ediyorum”

     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KDV oranının yüzde 1’e inmesi ile ilgili açıklamada bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Tüm gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gıda üretimi ve ticareti yapan üyelerimizi imkanları ölçüsünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı enflasyonla mücadele kampanyasına destek vermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak”

     Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, “Yastık altında bulunan yaklaşık 5 bin ton altının karşılığı olan 350 milyar TL’nin ekonomiye kazandırılması da ayrıca hazinemize ayrı bir güç katacaktır. Yatırım, ihracat ve işletme destekleri kapsamında KGF ile 60 milyar liralık destek bu ortamları güçlendirecek, ekonomimize daha da çok katkı sağlamalarına vesile olacaktır. Tabi bütün bunlarla birlikte katma değerli yatırımların öncelenmesi, yurt içi ve yurt dışı ticarette dengenin hedeflenmesi memnuniyetle karşıladığımız durumlardır. Alınan bu kararların ülkemizin refahı için hayırlı olmasını diliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘KDV sistemini sadeleştirme programı kapsamında temel gıda ürününde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz.’ açıklaması da temel gıda ürünlerinde yüzde 7’lik bir düşüşe vesile olarak enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak” diye konuştu.

 

“Piyasaların bir nebze nefes almasını temenni ediyoruz”

     Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise “Perakende satışlarda temel gıda maddelerinde uygulanan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini güzel bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Piyasaların bir nebze nefes almasını temenni ediyoruz” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar