İŞ DÜNYASININ 2021’E BAKIŞI

Belirsizlikler ve sınavlarla dolu sıra dışı bir yılı geride bıraktık. Coronavirüsü sosyal hayat kadar şirketlerin gelecek planlamalarını da etkiledi. Türkiye ekonomisinin en güçlü iş insanları bu dalgalı denizde şirketlerini yüzdürmeye çalıştılar ve kimi firmalar ise yol haritasını değiştirerek salgına göre rota çizdi. İş dünyasının liderlerine Covid-19 pandemisi ile başlayan kaosta şirketlerinin performanslarını, sektörel bazda işletmelerinin geleceğini ve yeni yıl beklentilerini sorduk.

info@karadenizekonomi.com / 11.01.2021

İŞ DÜNYASININ 2021’E BAKIŞI

Onur Çetinceviz – Onur Group Yönetim Kurulu Başkanı

‘’EDİNDİĞİMİZ DENEYİMLE DAHA İYİ RAKAMLARA ULAŞACAĞIZ’’

2020 yılında ilk defa tanıştığımız pandemi krizinde önlemlerimizi alarak gerek yurt içinde gerekse yurt dışında faaliyetlerimizi durdurmadan çalışmalarımıza devam ettik. Grup şirketlerimiz içerisinde farklı sektörlerde faaliyet gösteriyoruz. Hepsinin aynı şekilde etkilendiğini söyleyemeyiz. Havacılık ve turizm gibi sektörlerde performans kaybı yaşarken, altyapı işlerimizde herhangi bir kayıp yaşamadık. 2021 yılı için salgınla ilgili edindiğimiz deneyimle 2020 yılından daha iyi rakamları yakalayacağımıza, daha başarılı ve keyifli bir yıl geçireceğimize inanıyorum. Herkese sağlık ve huzur içinde geçirecekleri mutlu bir yıl dilerim.

Başaran Bayrak – Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon San. Ve Tic. A.Ş.  Yönetim Kurulu Başkanı

‘’DAHA ZOR BİR YIL OLACAK’’

2019 yılına nazaran yüzde 30 daha düşük geçirdik. 2021 yılının iyi geçmesi için önce salgının bitmesi lazım. Tabi daha sonra yaşamın stabil olması için bir müddet daha süre gerekecek. İnsanlar pandeminin geçtiğine ikna olmalı. Bir de sağlam finansal yapının kurulması gerekiyor. En azından bu yıl daha kötü olmaması umudunu taşıyorum ancak daha zor bir yıl olacağını da biliyorum. Kendi adıma birtakım tedbirler alıp yatırımları biraz daha düşük seviyeye çekme, kaynakları daha realistlik kullanma yönünde birtakım tedbirler alıyoruz. Tekrar düzlüğe girince yeniden siparişlerimiz arttığı zaman ona göre pozisyon alacağız. Hem hukuksal hem de ekonomik yapısal reformlara ihtiyacımız var. Bunların olabilmesi lazım ki yabancı yatırımcı işbirliği veya talep için ülkemize gelebilsin. Umut ediyorum ki bu yıl sorunları aşmış, geleceğe umutla bakan bir Türkiye oluruz.

Hakan Poyraz – Çamsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

‘’2021 YILINDAN UMUTLUYUZ’’

Türkiye ekonomisi 2020'yi, Covid-19 salgınıyla birlikte öne çıkan sorunlar listesiyle geçirdi. Biz ülkemizin gücüne inandığımız için bu ortamda 70 milyon euroluk büyük bir yatırım yaptık. 2021 yılı ilk çeyreğinde açılışını gerçekleştirerek 100 kişilik daha istihdam sağlayacağız. Artan likidite ve kur seviyeleri iş insanlarının işini zorlaştırdı. 2021 yılından umutluyuz. Aşının bulunması piyasalara olumlu yansımaya başladı. Yeni yıl umut ederim ki normalleşme adımlarının arttığı, yasakların azalacağı bir yıl olacak. Yatırım ikliminin korunmasına yönelik yapısal reformlar ülke ekonomisine olan güveni artıracaktır.

Ozan Diren - Dimes Genel Müdürü

KAMU-ÖZEL SEKTÖR-STK KOORDİNASYONUNDA TARIMSAL SÜREÇLERİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÖNETİLDİ

2020 yılını ciro bazında yüzde 27 düzeyinde artışla tamamlamak üzereyiz. Hedefimiz de yaklaşık olarak bu doğrultudaydı. Pandemi sürecinde, istihdam ve yatırım planlamalarımızın olumsuz etkilememesi için çok çaba sarf ettik, başarılı da olduk. 2020 yılının genelinde makine, teknoloji ve pazarlama kategorilerinde 30 milyon lira düzeyinde yatırım gerçekleştirdik. Pandemi süreci, yerli sermayenin ve yerli ürünlerin önemini ortaya koyduğu gibi hızlı ve beklenmedik değişimleri ve bu değişimlerin getirdiği risk ve avantajları doğru yönetmenin de önemini gösterdi. Kamu yönetimi liderliğinde kamu-özel sektör-STK koordinasyonunda başta hasat olmak üzere tarımsal süreçleri başarılı bir şekilde yönetildi. 2021 yılında ülkemizin bu ivmeyi sürdürüp, tarım, gıda tedariki ve ihracat süreçlerini doğru organizasyonla yönetme başarısını devam ettireceğine yürekten inanıyorum. İnsanlık, son yüzyılın en büyük küresel sağlık krizi ile başa çıkmaya çalışıyor. Tüm halkımız ve dünya geneli için, en yakınlarımızdan başlayarak sağlıklı, güvenli ve refah içerisinde geçecek bir yıl temenni ediyorum.

Bendevi Palandöken – Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı

 ‘’İŞLETMELER KAPANMADAN MÜDAHALE EDİLSİN’’

2019 yılının Aralık ayında büyük hedeflerle ve umutlarla girdiğimiz 2020 yılı hiç beklemediğimiz bir şekilde sona erdi. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada pandemiyle mücadelenin getirdiği ekonomik sorunlar, neredeyse salgının önüne geçti. 2020’nin ilkbahar aylarındaki kısıtlamalar, beklenen ikinci dalganın gelmesiyle sonbaharda yeniden başladı ve toparlanmaya çalışan ekonomiler daha da büyük bir çıkmaza girdi. İşletmelerin bir kısmı belki de bir daha açılmamak üzere kepenklerini indirdi. Kapanan bu işletmelerin yeniden ekonomik hayata kazandırılması çok mümkün görünmüyor. Dolayısıyla, işletmeler açılmamak üzere kapanmadan önce gerekli müdahaleler yapılabilirse 2021 için beklentilerimiz de buna göre şekillenecektir. Yeni yılda esnaf ve sanatkârların ekonomi yönetiminden beklentileri, belirsizliklerin ve kısıtlamaların ekonomik etkilerini ez aza indirmek için yapılacak desteklerden oluşuyor.

Ayşe Kalafatoğlu  – Koçtur Lojistik Genel Müdürü

‘’SALGININ ETKİLERİ 2-3 AYDA GEÇECEK GİBİ GÖZÜKMÜYOR’’

2020 yılında ciro ve istihdam anlamında ciromuz geçen seneyle aynı kaldı. İstihdam da aynı şekilde olanı koruduk. Bu yıl sektörel anlamda bizim beklentimiz tabi ki daha düşüş olması yönünde. Çünkü fabrikalar daha az çalışıyor, üretim yavaşlıyor. Çok daha zorlu bir yıl olacağını düşünüyorum. Salgının etkileri 2-3 ayda geçecek gibi gözükmüyor. Ancak yapısal reformların etkisiyle refah seviyemizin daha çok yükseleceğine ve ilerleme kat edebileceğimize inanıyorum. Benim yeni yıl mesajım; inşallah Covid-19 bir an önce biter ve sağlıklı, bereketli bir sene geçiririz. 

Tahsin Tokgöz - Futem Gıda Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı

‘’ DÜNYA’NIN NELER YAŞAYACAĞINI VE NE KARARLAR ALACAĞINI GÖRMEK LAZIM’’

Bana göre 2021 zor bir yıl olacak. Her şeyden önce dünyanın neler yaşayacağını ve yönetenlerin bu yaşananlara karşı ne tür kararlar alacağını görmek lazım ki bunu tahmin etmek çok zor. Salgın döneminde geçmesi muhtemel yeni yılda pek çok şeyin daha karmaşık olacağı kesin. Ülkemizin jeo-politik durumu, çevremizdeki ülkelerin yaşamakta oldukları sıkıntılar bizi de farklı boyutta etkilemektedir. Ben her şeye karşın ülkemizin 2020 yılından edindiği deneyimler ve aldığı derslerle daha iyi bir yıl yaşayacağını düşünüyorum. Ama herkes alıştığı icraat ve faaliyetten vaz geçerek yeni hayata uyum sağlayacak. Tarım ülkemizin en büyük silahı olacak. Sosyal ve ekonomik yapıların yeniden şekilleneceği bir yıl ümit etmekteyim.

Murat Bekiroğlu – Trio Deniz Yönetim Kurulu Başkanı

YILI AZ HASARLA ATLATMAK İÇİN MALİYET DÜŞÜRÜCÜ ÖNLEMLER ALDIK

Bir yıl daha geriye gidecek olursak 2019 yılı hedeflediğimiz şekilde tamamlayıp döviz bazında yüzde 20’lik kadar büyüme sağlamıştık. Bu rakamsal büyüklük bize 2020 yılı için hareket kabiliyeti sağlamış ve planladığımız yeni yatırımları devreye sokup daha kârlı bir yıl öngörmüştük ki öyle olmadı. Pandemi sürecinin belirsizliği, düşen talep, dövizdeki yükseliş ve artan maliyetler karşısında tüm şirketler gibi bizde 2020 yılını az hasarla atlatmak için bütçe revizyonu ile beraber maliyet düşürücü önlemler almaya başladık. Sağlıklı nakit akış yaratılmaya çalışırken finansal anlamda ortaya çıkan düşük faizli kredilerde fırsat maliyetlerini değerlendirip borçlanma seviyemizi artırmadan yol almaya çalıştık.2021 yılı için beklentimiz aşı çalışmalarının olumlu sonuçlanmasıyla küresel anlamda ve ülke genelinde kayıp yılın telafisi ile ekonomiye ivme kazandırılması yönündedir. Üzerine emek harcadığımız her şeyi 2021 yılında yakalamanız dileğiyle…

Niyazi Ercan – Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu Başkanı

‘’GELECEĞE DÖNÜK DAHA STRATEJİK ADIMLAR ATMAYI PLANLIYORUZ’’

Küresel gelişmelerin ve pandeminin de etkisiyle zorlu bir yıl olan 2020’yi geride bırakırken, 2021’in her şeyden önce sağlıklı bir yıl olmasını diliyoruz. Yeni yılda da ekonomik ve sektörel ana göstergeleri okuyarak geleceğe dönük stratejik adımlar atmayı planlıyoruz. Bu sene Beypazarı Maden Suyu olarak yatımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Maden suyumuzu tüm Türkiye’ye ve Türk insanının bulunduğu tüm ülkelere ulaştırmak için makine parkurumuza yenilerini ekliyoruz. Nisan ayında devreye alacağımız yeni üretim hattımızla kapasitemizi arttırıp, tüketicilerimizin taleplerini karşılayacağız.

Şakir Yiğiter – Yiğiter Orman Ürünleri Genel Müdür

‘’GELECEĞİ PLANLAYAMAZ DURUMDAYIZ 2021 DE BUNUN DENGELENMESİNİ İSTİYORUZ ‘’

2020 yılına çok iyi başlamıştık. Pandemiyle beraber bir durgunluk yaşadık ama sonrasında beklediğimizin üstünde bir taleple karşılaştık. Ayrıca son dönemlerde de satacak mal bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. 2020’de en çok arzdaki ve talepteki belirsizlikler sorun yarattı diyebilirim. Yurtiçinde müşteriye tedarik edecek mal bulmakta zorlandık. Biz geleceği planlayamaz vaziyetteyiz. 2021 yılında bunların dengelenmesini istiyoruz. Eğer makul seviyelerde dengelenirse, ekonomimizin düzlüğe çıkacağını düşünüyorum.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar