Keser; “Yapılandırmada Ciddi İndirimler Var”

Karadeniz Ekonomi Dijital Platformlarında Cevapsız Kalmasın programında Haber Editörümüz Halil Yılmazer’in konuğu olan Yeminli Mali Müşavir ve Hesap Uzmanı Ozan Keser, borç yapılandırmasının detaylarını, uygulanacak vergi aflarının olumlu ve olumsuz etkileri değerlendirildi.

info@karadenizekonomi.com / 26.07.2021

Keser; “Yapılandırmada Ciddi İndirimler Var”

Borç yapılandırmalarıyla ilgili detayları anlatan Yeminli Mali Müşavir Ozan Keser son başvuru tarihinin 31 Ağustos’a kadar devam ettiğini söyledi. Keser; “31 Ağustos’a kadar kamu alacakları dediğimiz alacaklar yapılandırma kapsamında ödenebilir. İki farklı yapılandırma türü var. Bu borç yapılandırması Kasım 2020’de çıkan 7256. Kanun’dan farkını ortaya koyuyor. Mevcut olan düzenlemede itilaflı alacaklarda kesinleşmiş alacaklar gibi borç yapılandırmasına tabii oldu. Kesinleşmiş alacaklar; vergi üzerinden gidersek herhangi üzerinde bir itilaf kalmayan ve affedilebilir konumda olan alacaklardır.   Borç yapılandırmaları düzenlemesinde vergi affının tamamının ödenmesi bekleniyor. Çünkü artık borcun kendisi ile ilgili bir itilaf kalmamış. Buradaki avantaj vergi ziyaı cezalarının da tamamı siliniyor olmasıdır. Vergi ziyaı dediğimiz vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük cezalarında yarısı siliniyor. Kritik bir noktada şu borç çok eskiden geliyorsa üzerinde geçime faizi ve gecikme zammı gibi diğer ferii unsurlar yani zamanla bağlı oluşan borçlarda faiz oranı tamamen kaldırılıyor yerine yurtiçi üretici fiyat endeksi uygulanıyor. Bu uygulanacak rakam ise 0,35. Bu durumda borcu ve faiz tutarını ciddi oranda düşürüyor. Buna ek olarak peşin ödeme bu 0,35’lik faizinde yüzde 90’ı siliniyor. Borçlar da geriye doğru bir sınırlandırma yok. Kesinleşmemiş alçaklar bu kanununda var. Bir önceki çıkan kanunda yer almıyordu, bu borçlarda yapılandırma kapsamına alındı. Vergi affının yarısı siliniyor. Bu yapılandırmalar elektronik ortamda yapılabiliyor. Kesinleşmemiş alacakların ıslak imzalı şekilde gönderilmesi gerekiyor.” dedi.

“Son 5 Yıldaki 3. Matrah Artırımı ile Karşı Karşıyayız”

Vergi affındaki gelişmelerini değerlendiren Keser; “Vergi affı geçmişe dayalı inceleme muafiyeti tanınmasıdır. Belli şekilde matrahlara belli oralarda arttırılarak bu dönemlerin sevabı ve günahıyla tarihe gömülmesi anlamını taşıyor.  2016,2017,2018,2019,2020 dönemleri vergi affı kapsamına giriyor. Olumlu yanın hızlı bir haşlak imkânı sağlıyor. İtilaflı dosyaları azaltıyor. Yargının üzerindeki iş yükü ve inceleme elamanları üzerindeki iş yükünü azaltıyor. Bunlar olumlu ön olarak sayılabilir. Affın ciddi bir olumsuzluk var. Matrah artırımı ile ilgili olarak tamamen bir beklenti oluşmuş durumda. Son 5 yılda 3. kez uygulanan matrah artırımı ile karşı karşıyayız. Bu aslında devletin ileriye dönük olarak elde edeceği gelirleri çok cüzi miktarlardaki paraya değişmesi demektir. Vergisini düzenli ödeyen iyi mükelleflerin adalet duygusunu zedelediği çok açıktır. Vergi affı istisnai bir işlemden çıkıp da art arda tekrarlanması adalet duygusunu zedeliyor. Bunun yerine aslında vergide uyumlu mükelleflere indirim imkânı sağlanabilir. Bir düzenleme var ancak şartları biraz daha iyi revize edilebilir. Biraz daha kolaylaştırılabilir, oranı arttırılabilir” açıklamalarını yaptı. (ÖZEL HABER HALİL YILMAZER)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar