Konut Kredisi Kullanımı Zorlaştı, "Ortak Konut Kredisi" Yeniden Gündemde

Samsun Mali Müşavirler Odası Üyesi Özkan Us, konut kredisi kullanımı ve yeni vergi düzenlemeleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2024

Konut Kredisi Kullanımı Zorlaştı,

Bir kamu bankası tarafından aylar önce piyasaya sunulan "ortak konut kredisi" ürünü, en az 2 en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut kredisi çekmesine olanak tanıyor. Bu yeni uygulama hakkında görüşlerini dile getiren Özkan Us, "Bu kredi türü, özellikle bekar ya da memur olan kişiler için gayrimenkul edinmede mantıklı bir adım. Tek başına bu faiz yüklerini kaldıramayacak insanlar için bu yöntem oldukça faydalı. Ayrıca, enflasyon oranlarının yüksek olduğu bir ülkede paralarını değerlendirme ve kira yükünden kurtulma adına doğru bir adım," dedi.

Özkan Us, enflasyon oranlarının yüksek olduğu bir ülkede faiz oranlarının değişmesiyle birlikte konut maliyetlerinde ve fiyatlarda artışların olacağını belirtti. "Önümüzdeki Eylül ayında faiz oranlarında düşüş bekleniyor. Bu durum, konut fiyatlarında %20-25 oranında artışa yol açacaktır," diyerek konut sektöründe hareketlilik olacağını vurguladı.

Kredi Kullanımının Artması Bekleniyor

 Kredi kullanımının artacağını öngören Us, "Kullanımlı bir gayrimenkul edinimi olacağı için kredi kullanımı da artacaktır. Piyasadaki hareketlilikle birlikte alış-satışlar da artacaktır," dedi.Özkan Us, ikinci vergi paketiyle birlikte 'hayalet ev' olarak tanımlanan boş evlerden 'emlak ek vergisi' alınacağı iddialarını değerlendirdi. "Bu uygulama doğru bir adım. Boş duran ve kullanılmayan evlerin tespiti zor olsa da, hükümet abonelik hareketlerinden yola çıkarak bu evleri tespit edebilir. Emlak vergisi alınması gerektiğini düşünüyorum," dedi.

Lojmanlarda Kira Fiyatı Düzenlemesi

Kira fiyatlarının düzenlenmesi ve lojmanların piyasadaki kira değerine göre %20 fiyat avantajıyla kullandırılacak olması konusunda Us, "Bu uygulamayla beraber kira fiyatlarında artış olacaktır. Bu durum, gayrimenkul sahibi olmayan vatandaşlar için ek bir yük oluşturacaktır," ifadelerini kullandı.Devletin gelirlerini arttırma amacında olduğunu belirten Us, "Yeni vergi kalemleri ve mevcut vergilerin daha etkin tahsilatıyla devletin gelirlerini arttırmaya çalışıyorlar. Bu noktada vatandaşın yükünü fazla arttırmadan dengeli bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum," dedi.

Nereden Buldun Yasası Geri Geliyor

Özkan Us, 2024 yılı itibariyle 'Nereden Buldun Yasası'nın geri getirileceğini belirtti. "Bu yasa ile vatandaşların ve firmaların beyan ettikleri gelirler ile harcamaları arasındaki farkın üzerine gidilecek. Mükelleflerimizi bu konuda uyarıyoruz," dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar