Teknolojiye 6 milyon TL destek
Faizsiz teminatsız kredi fırsatı. Katma değerli proje desteklerine 750 bin, ihracata yeni başlayan veya ihracata atılmak isteyen firmalara 300 bin, sanayi ve yazılım alanında 300 bin, bilişim ve teknoloji yatırımlarına ise 6 milyon TL destek sağlıyor. Bununla birlikte makro işletmeler dışında ilk defa kendi işini kuracak küçük işletmelere ise 40 bin TL hibe destek sağlanacağı belirtildi.
info@karadenizekonomi.com / 13.12.2021
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) ihracat yapan şirketleri tedarik konusunda bekleyen küçük, mikro işletmelere destek vermeye devam ediyor. İNOVAKADEMİ KOBİ Danışmanı Cesur Sekmez, KOSGEB desteklerine ilişkin bilgi verdi. Sekmez bilişim, yazılım, yenilikçi teknoloji ve geleceğe dönük girişimcilik projelerine 6 milyon TL’ye kadar destek sağladığını belirterek KOSGEB’in yakın zamana kadar hizmet sektörüne de yoğun destekler verdiğini ancak son birkaç yılda bir dönüşüm içinde olduğunu ve daha çok yenilikçi teknoloji kullanan, imalat sanayide yer alan, girişim bazlı desteklere daha fazla önem vermeye başladığını söyledi.
Destekler enflasyon karşısında yetersiz
Sağladığı geri ödemeli ve geri ödemesiz desteklerle KOBİ’lerin gelişim ve büyümesine destekler sağlayan KOSGEB, Ar-Ge ve Ür-Ge destek programı ile işletmelerin yenilikçi ürün geliştirmesine yönelik özel paketler açıkladı. Konuyla ilgili Karadeniz Ekonomi Youtube kanalında açıklama yapan İNOVAKADEMİ KOBİ Danışmanı Cesur Sekmez, KOSGEB’in yakın zamana kadar hizmet sektörüne de yoğun destekler verdiğini ancak son birkaç yılda bir dönüşüm içinde olduğunu ifade ederek şunları söyledi; ’’Son dönemde daha çok yenilikçi teknoloji kullanan, imalat sanayide yer alan, girişim bazlı desteklere daha fazla önem verilmeye başlanıldı. Yeni nesil sistemleri destekleyen ve bu sistemlerin içinde yer alan projeler daha önemli hale geldi. KOSGEB bunlara daha fazla destek vermek istiyor. Burada işletmenin kurumsallaşmasına önem veriliyor. Firmalar yenilikçi teknoloji istiyor ve ihracat gerçekleştiriyorsa ve bilişim alanında faaliyet gösteren projeler ön plana çıkıyor” dedi.
Destekler yeniden gözden geçirilmeli
Desteklerin günümüz Türkiye ekonomik gidişatı göz önüne alınarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Cesur Sekmez; “KOSGEB’in desteği firmaları hayatta tutmaya yöneliktir. Finansman sağlamak gibi bir durumu yok. Türk ekonomisini dönüştürmeye çalışıyor. Destekler dönemsel olarak güncelleniyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik gidişata uygun destekler verilmeli. Mevcut limitleri değiştirerek, ihracata daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor. Destek rakamları mevcut enflasyonda yetersiz. Girişimci destekleri yetersiz. Bunlar yeniden düzenlenmeli” şeklinde konuştu.
6 Milyon TL’ye kadar destek veriliyor
Çağrı esaslı özel projelerde destek 6 Milyon TL’ye kadar çıkabildiğini ifade eden Sekmez; “Ar-Ge desteklerinde firma olma şartı yok. Şahıs olarak başvuru sağlanabiliyor. Bu bağlamda personel, makine teçhizat, patent, test, seminer ve fuar destekleri ile 750 Bin TL’ye kadar destek alınabiliyor. İlk aşamada başarı sağlarsınız tekno yatırım adı altında üst klasman desteğinin sahibi oluyorsunuz. Burada 6 Milyon Lira destek alabilmeniz mevcut. Yenilikçi ürünler için KOSGEB destekleri son derece uygun” dedi.
KOSGEB’den ihracat dopingi
KOSGEB’in ihracat noktasında ciddi destekler sağladığını anlatan Sekmez, “İhracata yeni başlayan veya ihracatta atılmak isteyen firmalar İhracat Geliştirme projesi ile 300 bin TL’ye kadar destek alabiliyorlar. Bunun miktarın 210 bin TL’si hibe, 90 bin TL geri ödemeli olarak gerçekleşiyor. 2 adet personel desteği var. Yazılı/donanım, giderleri ve danışmanlık için 100 bin TL, yurt dışı fuarlara katılım bedeli destek kapsamında 150 bin TL’ye kadar destek alabiliyorlar. Yurt dışına satılan ürünlerin belli bir marka değeri olursa, parasal destek değeri yükseliyor. Bu anlamda KOSGEB yurt dışı Pazar Desteği ile Ticaret Bakanlığı’nın yaptığına benzer olarak ihracata yönelik bazı destekler veriyor” açıklamasını yaptı.
İlk defa kurulacak nitelikli işletmeye 300 bin TL destek
KOSGEB’in yeni kurulan işletmelere girişimcilik alt başlığında ciddi destek sağladığını anlatan Sekmez; “Geleneksel ve ileri girişimci olmak üzere iki farklı destek kalemi var. İlk defa kendi işini kuracak yeni girişimciye eğitim veriliyor ardından işletme kurma desteği sağlanıyor. Başlangıçta kişiye 5, firmaya 10 bin TL destek veriyor. Personel desteği altında iki yıl çalıştırdığı personel sayısına göre yıllık 20 bin TL’den 40 bin TL’ye kadar destek hibe olarak sağlanıyor. Sanayi ve yazılım alanında faaliyet göstermek isteyen girişimciler ileri girişimci olarak 100 bin TL’den 300 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlıyor” dedi.
Koşulsuz şartsız 480 TL destek sağlanıyor
Proje bazlı olamayan destekler, bütün KOBİ’lerin faydalanabildiği ‘başvur-al’ şeklinde en geniş katılımla verilen desteklerdir. İşletme-Geliştirme Destek Programları altında toplam 11 alt destek kaleminden oluşuyor. KOBİ’ler 2 yıllık süre zarfında 480 bin TL’ye kadar hibe desteği alabiliyorlar. Bu desteklerin alınabilmesi için herhangi bir ön şart yok. Sadece KOSGEB’e üye olmak yeterli. Bu destek programına uyan harcama kalemine uygun harcama yapmak yeterli oluyor. Yüzde 60 oranında bu harcamalar destekleniyor.
KOSGEB’in ‘Başvur-Al’ Proje Bazlı Olmayan KOBİ Destekleri
Nitelikli Eleman Desteği – 50 ile 75 Bin TL
Yurtiçi Fuar Desteği – 50 metrekareye kadar 50 Bin TL
Yurt dışı İş Gezisi Desteği – 30 Bin TL
Ürün Tasarım Desteği – 50 Bin TL
Belgelendirme Desteği – 50 Bin TL
Test Analiz Desteği – 100 Bin TL
Enerji Verimliliği artırmak için Motor Desteği – 80 Bin TL
Sanayi Mülkiyet Hakları Desteği 50 Bin TL
Bağımsız Değerlendirme Desteği- 20 Bin TL
MODEL Fabrika Desteği- 70 Bin TL
Teknik Danışmalık Desteği- 40 ile 50 Bin TL
HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ