Memiş; “Dolar ve Altında ivme yukarıyı gösteriyor”

Karadeniz Ekonomi Youtube Kanalında Haber Editörümüz Halil Yılmazer’in sunduğu Cevapsız Kalmasın programına katılan ve soruları yanıtlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yıl sonuna kadar Gram Altın/ TL ve Dolar/TL’de yıl sonu tahminlerini açıkladı. Memiş, Dolar/TL’nin 9.00 ile 9.25 seviyelerinde olacağını ve buna bağlı olarak da gram altında yıl sonunu 600 TL bandında beklediğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 19.07.2021

Memiş; “Dolar ve Altında ivme yukarıyı gösteriyor”

Yurt içi piyasalarda Dolar/TL kuru gram altını en fazla etkileyen unsur olduğunu ifade eden İslam Memiş, uluslararası piyasalarda ise FED politikaları ve diğer ekonomik verilerin etkili olduğunu söyledi. Memiş; “Gram Altın/ TL fiyatı 2021 yılına 451 seviyelerinden başlamıştı. Altının ons fiyatında temmuz ayının başından itibaren baskılanma gözlemliyoruz. FED’in söylemleri bunda çok etkili oluyor. Enflasyon endişesi her ne kadar artmaya devam etse de FED sürekli faiz arttırma sinyali ile birlikte enflasyonun geçici olacağına dair vermiş olduğu mesajlarla altının ons fiyatını baskılamaya devam ediyor. Ancak süreci kısa ve orta vade olarak birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Orta vade 3 ile 6 ayı, kısa vade içinse 1 aylık süreçten bahsediyoruz. 1808 Dolar seviyesini teknik olarak destek seviyesi olarak takip etmeyi sürdürüyoruz. Orta vade için 1760 Dolar seviyesi güçlü bir destek olarak takip etmeyi sürdürüyoruz. Gram Altın 490 için güçlü bir destek seviyesidir” dedi.

Ucuz Dolar Görmemiz Mümkün Değil

Yurt içi piyasalarda Dolar kurunun güçlü duruşu gram altının düşüşünü sınırlandıran etkenler arasında önemli yer tuttuğunu söyleyen İslam Memiş; “Yıl sonuna kadar gram altında 540-560 TL aralığı, devamında 580-600 TL aralığı test edilmeyi bekliyor. Altın da ivme yukarı doğru hareket edecektir. Düşüşler kalıcı olmayabilir. Merkez Bankalarının fiziki altın tarafında ciddi talep artışları da devam ediyor. Düğün sezonu başladı. Hindistan, Türkiye, Çin gibi ülkelerin alımlarında ciddi bir fiziki alım atışı var. Bu durum altın fiyatlarını olumlu etkiliyor. 2021’in son çeyreğine kadar yurtiçi piyasalarda Dolar/ TL kurunun 9 -9.25 aralığına kadar yükselme ihtimalini güçlü görüyorum. Enflasyon, cari açık bununla birlikte kur riski artmaya devam ediyor. Faizler yüksek ve yurt dışında dolar tarafından bir miktar toparlanma var. Delta varyantı virüs endişesi, jeopolitik riskler artmaya devam ediyor. Bizde dolara ihtiyacı olan bir ülke olduğumuz için dolar tarafında gerileme kalıcı olmayacaktır. Zaman zaman nakit ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz ancak bugünkü koşullarda bu yeterli değil. Ucuz bir dolar görmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

“Doğal Afetler Enflasyonu Beraberinde Getirecek”

Altın fiyatında yılın kalan yarısı ile alakalı yükselişlerin bitmediğini söyleyen Memiş; “Ons ve gram tarafında yükselişler sürecektir. Ons fiyatını etkileyen unsurlar arasında enflasyon olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor. Yıl sonuna kadar bütün dünya ülkelerinde enflasyon artmaya devam edecek. Hatta hiper enflasyonu konuşacağımız bir küresel ekonomi karşımızda olacak. Diğer yandan delta varyantı ile alakalı vaka sayılarında ciddi bir artışlar var. Başta Avrupa ülkelerinde artan delta varyantı ile beraber vakalardaki artış ekonomilerde tekrar kapanmaları gündeme getiriyor. Bu risk unsuru olarak masada kalmaya devam edecek. Doğal felaketlerde Avrupa başta olmak üzere Türkiye’de de yaşanmaya başlandı. Bu durum gıda enflasyonunda ciddi artışları beraberinde getiriyor. Enflasyon ile altın arasındaki ilişki şöyle; ülkelerin enflasyon beklentileri gerçekleşmeyince güvenli limanlara artan talebin olduğunu gözlemliyoruz. Halk ayaklanmaları küresel ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bu hususlar uluslararası piyasalarda güvenli limanlara altına olan talebi arttırabilir. Ons fiyatında yıl sonuna kadar 1960 seviyelerine kadar bir yükseliş gözlemliyoruz” açıklamalarını yaptı.

Kripto Parada Gelecek Parlak

Yatırım araçlarındaki enstrümanlardaki çeşitliliğin arttığını söyleyen Memiş; “Nesillerin tasarruflara ve yatırım araçlarına bakışları değişiyor. Kripto paralar hayatımıza girmiş oldu. Ciddi çöküşlerde var, ciddi zenginliklerde gördük. Kısa vadede para kazanmak isteyenler kaybedecekler. Halkın kripto para piyasasını tanıması gerekiyor ancak yatırımın hepsini değerlendirmesinler. Bir kısmıyla doğru adımlar atabilirler. Dijital paralar geleceğin parasıdır. Kripto paralar halen yatırım yapılabilir. Kısa vadede sorunlar olabilir, ancak orta ve uzun vadede sorunlar çözülecek ve her ülke kripto parasını çıkartacaktır. Kripto paranın geleceği parlak” açıklamalarını yaptı.  (ÖZEL HABER- HALİL YILMAZER)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar