Mermerciler Müşteriye Fiyat Veremiyor
Kesici elmas uçlarda navluna dayalı yüzde 10 oranında bir artış yaşandığını dile getiren Kuntel, gümüş uçların fiyatlarının ve maliyetlerinin de arttığını, bu nedenle satışlarının düştüğünü aktardı.
info@karadenizekonomi.com / 18.01.2022
Kuntel, kurun yükselmesiyle piyasada yapılan zamların imalatçı, fabrika ve ocakçı açısından da olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve yapılan zamların geri alınamadığını ifade etti.
Döviz piyasalarında yaşanan hızlı artış ve düşüşün olumsuz etkileri birçok sektöre yansıdı. Ham madde temininde ve iş sözleşmelerinde zorluklar yaşayan sektörlerden bir tanesi ise mermerciler oldu. Döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle müşterilere fiyat verme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirten, İzmir Mermerciler Derneği Başkanı Nuri Kuntel, “Belirlenemeyen fiyatlandırmalar sebebiyle de sipariş almakta zorlanılıyor. Bu dalgaların devam etmesi durumunda doğaltaş ticaretine önemli ölçüde zarar vermeye devam edecektir. Dolar kurundaki artışa ek , elmas grubunda da navluna dayalı yüzde 10 oranında bir artış var. Bu artışlar gümüş uçların fiyatlarını da arttırdı. Uçların fiyatlarının artması da işlerimizi doğrudan etkiledi. Maliyetlerimizi arttırdı, satışlarımızı düşürdü. Özellikle elektriğe yapılan orantısız zam bizi en çok etkileyen nedenlerin başında geldi” dedi.
“YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINAMIYOR”
Kurun yükselmesiyle piyasada yapılan zamlar imalatçı açısından da fabrikacı ocakçı açısından da olumsuz sonuçlar doğurduğunu dile getiren Kuntel, “Yapılan zamlar geri alınamıyor. Devlette akaryakıt fiyatlarında beklenen indirimini ÖTV’ye yansıttı. Piyasalar bunu baz alıyor. Ancak yeterli değil. Kurun yükselmesiyle arka arkaya emtia fiyatlarına gelen zamlarla mücadele eden üreticinin, asgari ücretteki artış nedeniyle de istihdam konusunda olumsuz etkilenmesinden korkuyoruz. Bu doğrultuda önlem alınmasını ve kurdaki hareketliliğin durulmasını istiyoruz. İhracat için gerekli kasa, palet bulanamaması, navlun fiyatları yüksekliği, gemi ve konteyner bulmada yaşanan sorunlar, eleman sıkıntıların yanı sıra ülkemizde sanki tüm orman alanlarda madencilik yapılıyormuş gibi oluşturulan yanlış algılar mevcut. Bu sorunların ortadan kalkması gerekir ki yatırım yapmak isteyenlerin olumsuz düşünceleri ortadan kalksın” diye konuştu.
“İZİN SÜRESİ DOLAN MADENCİ SAHASINA YENİ İZİNLER VERİLMELİ”
Son iki yılı pandeminin olumsuzluklarıyla savaşarak geçirdiklerini dile getiren Kuntel, “Ocaklar’da üretimin devam etmesi için ruhsatlara güvence verilmesi gerekiyor. İzin süresi dolduktan sonra madencilik yapılan sahaya yeni izinler verilsin ki o madencilik faaliyeti sürsün,ithal maden zorunlu hale gelmesin, izin belgelerinde bazen yılları bulabilen gecikmeler yaşanmasın ki bu durumlar yatırımcıyı maliyetleri artırma ya da üretimi durdurma noktasına getirmesin” dedi.
Çin’deki enerji kesintisinin mermer fabrikalarında üretimi durdurduğunu ya da kapasitelerini düşürdüğünü söyleyen Kuntel, “Çinli alıcılar alımlarını azalttı. Çin’in yerini dolduracak başka bir ülke yok bu süreçte yeni ülkeler arayışına girildi. Afrika pazarına Rusya ve Ukrayna kadar dünyanın her yerinde pazar arayışı sürüyor.
Doğaltaş ihracatını olumsuz etkileyen birden çok faktör varken 2021 yılını artışla üstelik son beş yılın en iyi ihracat rakamıyla kapattık. İhracata dayalı büyüme modeli benimsenen ülkemizde yatırımları durduracak, istihdamı azaltacak, üretimi düşürecek, ihracatı engelleyecek ortamların oluşturulmasına izin verilmeyeceğini düşünüyoruz. Ancak son günlerde oluşan kurdaki dalgalanmalar bunu zorluyor. 26’ıncı Marble İzmir Fuarı’na temsilciliklerle birlikte 324 katılımcı ve 40’ı aşkın ülkeden ziyarete gelenler oldu. Uluslararası bir kapı olan mermer fuarı; işlenmiş ürün ihracatını arttırıp katma değeri yüksek ürün ticaretini teşvik etmekte önemli rol oynamaya devam edecek” ifadesine yer verdi.