Piyasanın gözü kulağı Kredi Garanti Fonu’nda
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni KGF desteklerini memnuniyetle karşılayan iş dünyası, işletme sermayelerinin gittikçe eridiğini, kamu ve özel bankalardan krediye erişimde zorlandıklarını belirterek finansman maliyetinde de kolaylık sağlanmasını istedi.
info@karadenizekonomi.com / 28.02.2022
Paketin detaylarını bekleyen işletmeler, kullanılacak finansmanın maliyetlerinin de uygun olmasını ümit ediyor. Ayrıca 60 milyar TL olan limitin bir miktar daha artırılması yönünde talepler var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen ve daha sonra detaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin açıkladığı toplam 60 milyar liralık KGF kefaletli Yatırım, İhracat ve İşletme Harcamaları Destek paketleri için başvurular başladı.
KGF'den yapılan yazılı açıklamaya göre, yatırım ve yatırıma bağlı işletmeler, "Yatırım Destek Paketi"nden yararlanabilecek. Yatırım yapmayı planlayan KOBİ ve KOBİ dışı tüm işletmeler, yatırım ve yatırıma bağlı işletme harcamalarında kullanabileceği Yatırım Destek Paketi'nden 120 aya kadar vade ile faydalanabilecek. Pakette kredi üst limiti KOBİ'ler için 35 milyon lirayı bulurken, KOBİ dışı işletmeler de 100 milyon liraya varan miktarlarda kredi kullanabilecek. Kadın girişimci KOBİ'ler yüzde 90, diğer KOBİ'ler yüzde 85, KOBİ dışı işletmeler ise yüzde 80 düzeyindeki kefalet oranlarından faydalanabilecek. İhracatçı veya döviz kazandırıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'ler ile ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ'lere yönelik İhracat Destek Paketi'nde de işletmeler, en fazla 6 ay ödemesiz dönem dahil, azami 24 ay vade ile kredi kullanabilecek.
Finansman maliyetlerinde ‘kolaylık sağlansın’ talebi!
Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak 60 milyar TL’lik üç yeni destek paketini olumlu karşılayan iş dünyası, finansmanın maliyetinde de kolaylık talep ediyor. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının hemen ardından iş dünyasının çatı örgütlerinin başkanları Twitter’dan görüşlerini paylaştı.
TOBB, İTO, MÜSİAD: Piyasalara olumlu yansır
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak 60 milyar TL’lik üç yeni destek paketinin piyasaya olumlu yansımasını bekliyoruz. Ülkemize ve firmalarımıza hayırlı olsun” açıklamasında bulunurken yine konuya ilişkin Twitter üzerinden bir açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, üç yeni paketin, üretici ve ihracatçı şirketlere önemli katkı sağlayacağını söyleyerek, “Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yapan şirketlere desteklerin devamı çok önemli” şeklinde görüşlerini paylaştı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜ- SİAD) Başkanı Mahmut Asmalı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu paketlerle firmalara büyük kolaylık sağlanmış olacağına dikkat çekerek, “Aynı zamanda özellikle tarımsal destekleme bütçesinin 29 milyar TL'ye çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. MÜSİAD olarak üretim alanlarının güçlendirilmesini önemsiyoruz” dedi.
Dalgakıran: Sanayinin finansmanı için kalıcı değil konjonktürel çözüm
Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran konjonktürel bir çözüm olduğunu söyleyerek, “Söz konusu paket bu sorunun çözümünde kalıcı bir çözüm değil, konjonktürel bir çözüm. Ancak böyle bile olsa şu dönemde sanayinin çarklarının dönmesine olumlu katkı vereceğini düşünüyorum. Detaylarını bekliyoruz, umarız finansman maliyeti de uygun olur” dedi.
Şeref Fayat: Detayları bekliyoruz
TOBB, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat da “Uzun zamandır beklenen bir gelişmeydi. Memnuniyetle karşılandı. Yaklaşık 1-1,5 aylık dönemde krediye erişim yoktu. Hem Eximbank kredilerinde yavaşlama vardı hem de kamu-özel bankalar kolay kolay kredi kullandırmıyordu. Pek çok sanayici bu desteği bekliyordu. Paketin dövize özendirmeyecek şekilde kullandırılacağını anlıyoruz. Sıkı takip edileceğini biliyoruz. Detaylarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İnşaat sektörü de Kredi Garanti Fonu'ndan yararlanmak istiyor
İnşaat sektörünün son yıllarda zorlu bir süreç yaşadığına dikkat çeken KONUTDER Başkanı Altan Elmas sektörde hammadde fiyatlarının katlandığını ve maliyetlerin iki katına çıktığını söyledi. Elmas, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı KGF destek paketinde inşaat sektörünün de yer alması gerektiğini belirterek, “KGF’de açıklanan pakette altı sektörün içerisinde inşaat sektörü de olmalıydı. Bilemiyoruz imalatın içerisinde yer alacak şekilde mi düşünüldü ama inşaat sektörünü biz orada göremedik. Gayrimenkul üretiminde ciddi anlamda arz eksikliği var. İnşaat firmalarının da işletme sermayesinde ciddi eksiklikler var. 2,5 katına çıkan inşaat maliyetleri etkisiyle inşaat üretimi de çok zorlaşmış durumda" dedi.
'İnşaat sektörünün KGF'ye dahil edilmesi büyümeye katkı sağlar'
GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “KGF desteğini çok olumlu bulmakla beraber, inşaat sektörünün gündeme alınmamış olması beklentilerimizi farklılaştırdı. Türkiye’de gayrimenkul sektörü inşaat sektörü ülkenin lokomotif sektörlerinden biri. Hele ki bugün kira arzını stok konut arzını konuştuğumuz bugünlerde inşaat sektörünün bir şekilde KGF’ye dahil edilmesini ekonomik büyümeye büyük bir katkısı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Hacısalihoğlu: Kendi bankalarına başvurarak faydalanabilirler
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KGF kefaletli Yatırım, İhracat ve İşletme Harcamaları Destek paketleri için başvuruların başladığını belirterek, iş dünyasının desteklerden yararlanmak için bankalarıyla görüşmelerini yapmalarını önerdi.
Kredi Garanti Fonu Doğu Karadeniz Bölge Temsilciliği Müdürü Murat Gökçe ve Müdür Yardımcısı Suna Üves, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret etti. Bölge Temsilcisi Murat Gökçe Kredi Garanti Fonunun iş dünyasına yönelik yeni finansman destekleri Yatırım Destek, İhracat Destek Paketi ve İşletme Harcamaları Destek Paketi hakkında bilgi aktardı. Başkan Hacısalihoğlu, ziyaret nedeniyle teşekkür ederek, Kredi Garanti Fonunun iş dünyasına yönelik yeni desteklerinin mevcut süreçte önemli bir fırsat olduğunu, oda üyelerinin kendi bankalarına başvurarak bu kredi olanaklarından yararlanabileceklerini belirtti.
İş Bankası Trabzon Şube Müdürü Abdülkadir Muradoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret etti. Ziyarette iş dünyasının finansmana ulaşması noktasında sağlanan olanaklarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ziyaret nedeniyle teşekkür ederek, bankaların her zaman iş dünyasının yanında yer alması ve finansmana ulaşmada kolaylık sağlaması gerektiğini vurguladı.
Metin Demir: Önemli bir fırsat
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, KGF kefaletli Yatırım, İhracat ve İşletme Harcamaları Destek paketleri için başvuruların başladığını belirterek, desteklerden yararlanmak isteyen işletmelerin çalıştıkları bankalara (Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Emlak Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası) başvurabileceklerini söyledi.
Demir, Kredi Garanti Fonunun iş dünyasına yönelik yeni desteklerinin mevcut süreçte önemli bir fırsat olduğunu, oda üyelerinin çalıştıkları bankalara müracaat ederek kredi olanaklarından yararlanabileceklerini belirtti.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ