Samsun TSO genç girişimcilerden, “Yeni Nesil Patronlar” paneli

Samsun TSO Genç Girişimciler Kurulu, ‘Yeni Nesil Patronlar’ paneli düzenledi. Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Ümit Ayla, aile şirketlerinin önemine vurgu yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 21.06.2019

Samsun TSO genç girişimcilerden, “Yeni Nesil Patronlar” paneli

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu, Samsun TEKNOPARK ve CGS Center Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi işbirliği ile “Yeni Nesil Patronlar: Yurtdışına Açılım Paneli” Samsun TSO Meclis Salonu’nda düzenlendi.

Aile şirketleri ülke kalkınmasında büyük rol oynuyor

Panelin açılış konuşmasını yapan TOBB Samsun Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Ümit Bener Ayla, kurumsallaşmanın ve İhracatın büyümek isteyen tüm şirketlerin vazgeçilmez birer konusu olduğuna vurgu yaptı. Aile şirketlerinin ekonomiye etkisinden bahseden Ayla, “Fortune 500’e göre dünyadaki en büyük ve başarılı şirketlerin yüzde 40’ı, AB raporlarına göre dünyada var olan şirketlerin yüzde 60’ı, Amerika’daki şirketlerin yüzde 90’ı aile şirketidir. Aile şirketlerinin ekonomiye bu kadar etkisinin olduğunu düşünürsek önem derecesinin de ne boyutta olduğu ortaya çıkacaktır. Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’i, KOBİ’lerin ise yüzde 99’u aile şirketi. Aile şirketleri sağladıkları ekonomik gelişim, ürettikleri değer ve oluşturdukları istihdam ile ülke ekonomisinin büyümesinde ve kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Samsun Karadeniz bölgesinin en eski ticaret merkezidir ve aile şirketlerindeki bu oranlar şehrimizde de aynı yüzdelik dilimlerde gerçekleşmektedir. Son dönemlerde ise şehrimizde ihracat potansiyeli taşıyan firma sayısı her geçen gün artmaktadır” dedi.

En köklü adım kurumsallaşma

Yapılan incelemelerde dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve buhranların hızlı ve en az zararla geçiştirilmesinde aile şirketlerinin önemli rol oynadığını belirten Ümit Bener Ayla, “Aile şirketleri kriz anlarında çok hızlı karar alıp uygulamaya geçirebilen, daha az bürokratik ve kişisel olan ve daha fazla hareket serbestisi olan kurumlardır. Bu nedenle zor zamanlarda çok az sarsılma ile bu dönemleri atlatmışlardır. Türkiye için çok zor şartlarda geçen 2018 yılında aile şirketlerinin yüzde 70 oranında büyümesi bu bakışı net bir şekilde desteklemektedir. Aile şirketlerinin en önemli güçlerinden bir tanesi ise, aile üyelerinin şirkete yatırım yapmayı ve şirkete sahip çıkmayı bir aile değeri olarak görebilmesi gelmektedir. Dolayısı ile bu yapının korunması ekonomimiz için önemli bir konudur ve bu yapıyı sürdürecek en köklü adım ise “Kurumsallaşmadır.” Firmaların patron, yönetici, çalışan gibi kişilere bağımlı olmadan faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri ve geliştirebilmeleri olarak tanımlanabilecek kurumsallaşma olgusu firmalar için her daim önemli ve eskimeyen bir konudur. Firmaların gelişmesi, sürekliliğinin ve nesillere devrinin sağlanabilmesi için, kurumsallaşması zorunludur. Kurumsallaşma bu yönüyle, firmaların tüm süreç ve kurallarını tanımlayan ve disipline ederek sistem haline getiren bir anlayıştır” diye konuştu.

Sürdürebilirliğin yolu kurumsallaşmadan geçiyor

Ardından ise, CGS Center Kurucu Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman, “Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim başlığında konuşma yaptı. Konuşmasında piyasa ekonomisinde büyümenin ön koşulunun sürdürülebilirlik olduğuna vurgu yapan Güler Manisalı Darman,  “Sürdürülebilirliğin yolu ise kurumsallaşmadan geçmektedir. Kurumsal yönetimin prensipleri ise sorumluluk, adillik, hesap verilebilirlik ve şeffaflıktan geçiyor. Bunu yapabilmek için profesyonel yöneticilerin kurumlarda görev alması gerekiyor. Ülkemizde aile şirketlerinin ağırlıkta olduğu bilinen bir gerçektir. Bir diğer bilinen gerçek ise, aile şirketlerinin özellikle üçüncü kuşaktan sonra ayakta kalma şanslarının giderek azalmakta olduğudur.  Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ekonominin temel direği küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Doğru bir risk yönetimi, doğru stratejiler, çoğunluğu aile şirketi olan KOBİ’leri gelecek kuşaklara taşıyacaktır. Şirketlerde yönetim, denetim ve icra önemlidir. Ülkemizde son on yılda işletmeler ciddi mesafeler aldı. İşletmeler geliştikçe, ihtiyaçlar da büyüyor. Genç kuşağın öncelikle finansman modellerini öğrenmeleri gerekiyor. Stratejisi olmayan işletmeler, dümeni olmayan gemiye benzer. Onun için bir yol haritanız ve planlamanız olması lazım. “Neredeyiz, nereye gitmek istiyoruz?”, “Ne yapacağız?” bu soruların cevabını bulmamız lazım. Hedefler ve vizyon değişebilir. Ama her zaman doğru insanlar seçmek ve yetki devretmek önemlidir. Bunun yanında denetlemek ve desteklemek de önemlidir. Her ne yaparsanız yapın sayısal çalışmaya önem verin. Bunun yanında bir işi yaparken ölçümlemeyi de yapmamız gerekir. Ama kısacası işin ucu dönüyor, dolaşıyor yönetime geliyor” diye ifade etti.

Panel düzenlendi

Ardından ise, Dr. Güler Manisalı Darman moderatörlüğünde, düzenlenen panelde, kendi aile şirketleri yönetimlerinde yer alan FAF Vana Sanayi İhracattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Akpınar, ANSA Ambalaj İhracattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kamil İlker Ertürk, Kıran Bilyacılık Tic. San. Ltd. Şti. ve Çakmak Yedek Parça İmalat Ltd. Şti. Kurucu Ortaklarından Ayşegül Çakmak ve Kotil Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Contesse NV Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Kutil bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar