SANAYİCİ ZOR ŞARTLARDA ÜRETİM YAPIYOR
Ordu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanvekili Murat Şimşek, hammadde fiyatlarındaki artış, lojistik sorunu, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına gelen zamlarla birlikte kurdaki sert yükselişin sanayicileri zora soktuğunu kaydetti.
info@karadenizekonomi.com / 13.12.2021
Başkanvekili Şimşek, tüm dünyanın içinde bulunduğu ekonomik buhrandan Türkiye’nin fazlaca etkilendiğini ifade ederek, “Doğalgaz ve elektrikte yüzde 120’lerden fazla, akaryakıtta ise yüzde 70’leri bulan zamlarla karşı karşıyayız. Ham madde de ise ithalat yapıyoruz. Döviz artınca ithalat maliyetleri de artıyor. Girdi maliyetlerinde inanılmaz artışlar var. Sanayici üretimini ve istihdamı devam etmek için bu maliyetleri bir şekilde ürünlerine yansıtmak zorunda. Ancak sanayici durup dururken zam yapıyormuş gibi bir algı var. Bu doğru değil” dedi.
Olası siyasi anlaşmazlıkların faturasını sanayicinin ödediğini belirten Şimşek şunları dile getirdi: “Sanayici yatırım yaparken önünü görmek ve bankalarla iyi anlaşmalar yapmak ister. Hem özel hem de devlet bankaları 3 yıllık kredi vermiyorlar. Devlet bankaları yatırımlara kredi bile vermiyor. Bu belirsizlik ortamının ortadan acilen kaldırılması gerekiyor. Her zaman söylüyoruz Avrupa ülkeleri ile iyi geçinmemiz, ölçülü ilişkiler kurmamız gerekiyor. Çünkü Olası siyasi anlaşmazlıkların faturasını sanayici ödüyor’’ açıklamasını yapıyor.
‘’HEM YATIRIM İSTİYORSUNUZ HEMDE YATIRIMCIYI BEKLETİYORSUNUZ’’
Ordu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanvekili Murat Şimşek, sanayicinin yatırım için bekletildiğine dikkat çekerek 5 yıldır OSB çalışmalarının tamamlanamamasından kaynaklı yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Şimşek yaptığı açıklamada, “Bu durum ilimiz adına oldukça üzücü bir durumdur. Sanayici OSB için 5 yıldır bekletiliyor. Kamulaştırma çalışmaları çok yavaş gidiyor. Siyasiler artık bu sorunlara çözüm bulmalılar. Sanayici zaten enerjiye yapılan doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamlarının altında kaldı. Birde üstüne bürokratik engeller diz boyu. Her şey sanayiciden bekleniyor hem yatırım istiyorsunuz hem de yatırımcıyı bekletiyorsunuz’ ’diye konuştu. Bununla birlikte Ordu’da yaşanan imar sorununa da değinen Şimşek, üyelerinin Ordu’da yaşanan İmar sorunun çözümü için firmaların harekete geçmesi gerektiğini belirterek, ’’Yılbaşından sonra binlerce insanın işsiz kalmaması için Bölge ekonomisinin menfaati açısından Büyükşehir belediyesinin ilgili taraflarla bir araya gelerek Ordu’da yaşanan İmar sorununa acilen çözüm getirmelidir” dedi. Büyükşehir’e çağrıda bulunan Şimşek ‘’ Ben üyelerimin sorunlarını ilgili makamlara taşımakla yükümlüyüm bugünde bunu yapıyorum. Bu sorun nasıl çözülür bilmem ama bildiğim tek şey eğer sorun çözülmezse şirketler iflas etmemek için işten çıkarmalar başlayacaktır” dedi.
Karadeniz sohbetlerine konuk olan Murat Şimşek KARADENİZ EKONOMİ Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy’un sorularını cevaplandırdı.
Ordu OSB’de 2021 itibariyle mevcut durum nedir?
Ordu OSB 1992 yılında toplam 600 dönüm alan üzerine kuruldu. Yüzde 30 yeşil alanları düştükten sonra 400 dönüm parsel var. 65 sanayi parselinde 75 sanayici faaliyetlerini sürdürüyor. Şu anda 550 kişiye yakın istihdam sağlanıyor. 2 tane tesisimiz plan ve proje aşamasında onlar tamamlandığında 6000/6500 çalışan sayısına ulaşmış olacağız. Çok yoğun bir OSB haline geldik. Yüzde 100 doluluk oranına ulaştık.
OSB’de altyapı ile ilgili sorunlarınız var mı?
Altyapı ile ilgili bir sorunumuz kalmadı. OSB’ler tüm altyapı giderlerini kendi bünyelerinde karşılarlar. Bizler OSB’nin bütün masraflarını yapıyor bunların karşında üreticiden aidat almıyoruz. Göreve geldiğimizde yıllık kira gelirimiz 50 bin TL idi bugün 600 bin TL’ye yakın kira gelirimiz var. Paramızı doğru yönettik. Ordu Büyükşehir Belediyesi ile yakın ilişkiler halindeyiz. Ortak kullanılan Caddenin yapımı için kendilerinden rica ettik, onlarda bizleri kırmadılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Hiçbir kurumla derdimiz yok, tek amacımız üretim ve istihdam. OSB yönetimi olarak sanayiciler ile kurumlar arasında köprü görevi görüyoruz.
Mevcut ve devam eden yatırımlarınız neler?
İtfaiyeye OSB’den yer tesisi yaptık. Binayı yapıp belediyeye tespit ettik ve itfaiye tesisi kuruldu. Burası itfaiye merkezi olmanın yanında bir de eğitim merkezi haline geldi. Türkiye’de 13 tane böyle bir eğitim merkezi var. Bunlardan bir tanesi Ordu OSB içinde. İtfaiye dışında OSB içinde sağlık ocağı inşa ettik. İçinde 3 tane doktor görev alacak. A sınıfı bir sağlık ocağına sahibiz olacağız. Yanında iki tane 112 Acil istasyonu var. Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nün işletmeyi açmasını bekliyoruz. 112 Acil İstasyonu ve sağlık ocağı Organize Sanayi, 2.Sanayi ve Karapınar Mahallesi’ne hizmet verecek. Açılışı yakın zamanda yapılacak. Bununla birlikte Fındık işleme tesisi kurulacaktı. OSB olarak bizler gerekli işleri tamamladık ancak bürokrasiye takıldık. Yatırım yapacak yatırımcılarda haber bekliyor. Bürokrasideki engeller ortandan kalktığında yatırım devreye girecektir bekliyoruz.
Ordu’daki imar sorunu hakkında görüşleriniz nelerdir?
İnşaatların; alt yapı, beton santralleri, park ve bahçe çalışmaları, mobilya, cam, alüminyum işlerini yapan firmalar OSB içinde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Mühendisler, Mimarlar, Müteahhitler ve Elektrik, Elektronik Mühendisleri Odaları bir araya gelip Ordu Büyükşehir Belediyesi ile toplantı yaparak bu durumu çözmek durumundalar. Ordu’da 1 yıldır şehir merkezinde imar yapılmıyor. Bu durum çözülmezse inşaat sektörüne hizmet veren fabrikalar kontak kapatma zorunda kalır ve binlerce insan işinden olur. Acilen bunun sonuca kavuşulması gerekiyor. Sanayicimiz adına tepkiliyiz.
SİYASİ ANLAŞMAZLIKLARIN FATURASINI SANAYİCİ ÖDÜYOR
Sanayiciler hangi şartlarda üretim yapıyorlar?
Dünyada ekonomik olarak bir buhran içerisindeyiz. Bunu biliyor ve kabul ediyoruz. Bizler bunu çok daha fazla hissediyoruz. Sanayici yatırım yaparken önünü görmek ve bankalarla iyi anlaşmalar yapmak ister. Hem özel hem de devlet bankaları 3 yıllık kredi bile vermiyorlar. Devlet bankaları yatırımlara kredi vermiyor. Belirsizlik var! Bu belirsizlik ortamının ortadan kaldırılması gerekiyor. Olası siyasi anlaşmazlıkların faturasını sanayici ödüyor. Avrupa ülkeleri ile iyi geçinmemiz gerekiyor. Ölçülü ilişkiler kurmamız gerekiyor. Sanayicinin üretim yapabilmesi için enerji olmazsa olmaz. Üretimde doğalgaz, kömür veya akaryakıt kullanmanız gerekiyor. Sanayicinin doğalgazına bu yıl yüzde 150 zam yapıldı. Aynı şekilde elektrik içinde geçerli. Sanayici ne yapacak. Günah keçisi ilan edilmesi son derece yanlış. Zammı resmi makamlar uyguluyor. Mobilya imalatı yapan firmalar ham maddenin yüzde 100, alüminyumda yüzde 100, plastikte yüzde 80 artışlar var. Ham madde ve enerjide artış olduğu zaman sanayicinin halka sunduğu ürünlerin zamlanması normaldir. Hiçbir sanayici, esnaf durup dururken zam yapmak istemez. Sanayicinin derdi çok fazla.
Ordu 2.OSB’de son durum nedir?
Bizlerin 2.OSB ile ilgili yasal bir yetkimiz yok. Bizler kuruluş aşamasında yapılmaması gerekenleri yaptık. Ordu’ya değer katsın, istihdam sağlasın diye yardımcı olduk. Karaağaç Bölgesi’ndeki bu OSB’nin içinden Melek Irmağı geçiyor. Bir tarafı Ordu, bir tarafı Giresun. Bu işi çözmesi için valiler, belediye başkanları, milletvekilleri ile defalarca görüştük ama çözülemedi. Şimdi projenin tamamını çözmek yerine yarısını çözmek içi girişimler yapılıyor. Irmağın Ordu tarafını çözmek istiyorlar. Burada da 500 dönümlük arazi var. 500 dönüm araziden 90 dönümlük problem kaldı. Bir tane kişinin bunu sırtlanıp çözmesi gerekiyor. Sanayici netice ister. Bugün sorunların hepsi arka arkaya çözülmeye başlansa bile önümüzde 3 senelik bir süreç var. Ordu OSB’ye yatırım yaptığınız zaman 6. Bölge teşviklerinden faydalanabiliyorsunuz. Doğu ve Güneydoğu için verilmiş teşvikin aynısını burada uygulanıyor. Yasa çok güzel ama bunu uygulayacak alan yok.
Ordu’yu önümüzdeki 10 yılda nasıl görüyorsunuz?
Ordu; Karadeniz-Akdeniz Otoyolu, Havalimanı, üniversitesi ile parlayan bir yıldız olacak. İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin Karadeniz’e açılan kapısı haline geleceğiz. Huzurlu ve yaşanılacak bir kentiz. Bunların hepsi çok güzel şeyler. Hava alanımız var ancak uçak seferlerimiz azaldı. Seferler yeniden düzenlenmelidir. Siyasetçiler bize sahip çıkmıyor. Kıbrıs, Antalya ve İzmir ile bağımız kopartılıyor. Hastane çalışmaları başladı. Umarım yakın zamanda bitirilecek.
Asgari Ücret beklentiniz nedir?
Şu an Türkiye’de en çok zor durumda olan sabit ücretli çalışanlardır. Bununla ilgili önlem yılbaşı beklenmeden alınmalıdır. İnsanların marketlerde alışveriş yapacak gücü kalmadı. Asgari ücret zammı TÜİK rakamına göre olmamalıdır. Yüzde 20 asgari ücret artışı yetersizdir ve işçiler çok zor durumda kalırlar.
Yeni yıldan beklentiniz nedir?
Öncelikle ekonomik istikrar gerekiyor. Siyasi atmosfer çok gergin. Bu gerginliğin bitirilmesi lazım. Gerginlik bize yarar bir şey değildir. Siyasetçilerin vatandaşlara örnek olması gerekiyor. Kredi Garanti Fonu’nun çok acil şekilde devreye girmesi gerekiyor. Limitleri yükseltilip sanayiciye destek olması lazım. Enflasyon, döviz artışı ve zamlar karşısında sanayicinin sermayesi yetersiz kalıyor.
MURAT GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ