4 İlin Yetkilileri Doğu Karadeniz Turizmini Değerlendirdi!
Doğu Karadeniz "yayla turizmi"nde iddialı!
info@karadenizekonomi.com / 9.04.2016
Doğal güzellikleri ve tarihi mekanları ile yaz aylarında birçok turisti ağırlayan Doğu Karadeniz, yeşilin binbir tonu ile kaplı ormanları ve yaylaları ile de ilgi görüyor.
Yaz aylarında şehrin gürültüsünden uzaklaşıp tertemiz hava soluma imkanı bulunan yemyeşil doğayla baş başa kalmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan Doğu Karadeniz, adeta Türkiye'nin saklı cennetlerinden biri.
Doğal ve tarihi zenginlikleri nedeniyle özellikle yazın binlerce turistin akın ettiği bölge, alternatif turizmin adresi olan yaylalarıyla da kayak, doğa yürüyüşü ve trekking meraklılarını cezbediyor.
Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Doğu Karadeniz, manastırları, ormanları ve kaynak sularıyla da bölge turizmine önemli katkı sağlıyor.
- "İnsanlar yaylalarda dinlenmek istiyor"
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Karadeniz Bölgesi'nin turizmin ve turistlerin gözdesi haline geldiğini söyledi.
Karadeniz'de doğa turizminin revaçta olduğuna dikkati çeken Balkanlıoğlu, "Deniz tatilinde insanlar bir yerde doyuma ulaştı. İnsanlar ormanda, yeşillikte,
kuş cıvıltıları eşliğinde yaylalar, kanyonlar ve şelalelerde tatil yapmak, dinlenmek istiyor." şeklinde konuştu.
Balkanlıoğlu, Türkiye'nin en geniş alanına sahip yaylanın, Ordu'da bulunduğunu da vurgulayarak, "Kabadüz ilçemize bağlı Çambaşı Yaylası bünyesinde barındırdığı 77 obası ile Türkiye'nin en geniş alanına sahip yaylasıdır. Yüzyıllardır yayla geleneğini sürdüren Ordulular, her yıl bahar aylarında Çambaşı Yaylası'na ve ilimizdeki diğer yaylalara çıkarlar ve sonbaharın son aylarına kadar burada kalırlar. Eşsiz bucaksız çam ormanları ile kaplı Çambaşı Yaylası'na son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artmıştır." ifadelerini kullandı.
Ordu'nun tanıtımına ağırlık verdiklerini de bildiren Balkanlıoğlu, turizmden daha fazla pay almak için Ordu'yu ve güzelliklerini tanıttıklarını sözlerine ekledi.
- "Yayla turizmi dikkati çekiyor"
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yaptığı açıklamada, Trabzon'un, kültürel varlıkları, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve yaylalarıyla dört mevsim turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.
Kentin, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle dikkati çektiğini vurgulayan Öz, "Turizmde cazibe merkezi haline gelen bölgenin, Sümela Manastırı, Uzungöl'ü, Sera Gölü, Atatürk Köşkü, Ayasofya Cami ve Müzesi, Kızlar Manastırı, Vazelon Manastırı, Kuştul Manastırı, tarihi camileri, konakları ile yaylaları gibi görülmeye değer yerleri mevcuttur. İlimizi bu kapsamda 2015 yılı sonu itibarıyla 2 milyon yerli, 1 milyon da yabancı olmak üzere 3 milyon turist ziyaret etmiştir." dedi.
Öz, Trabzon'un 4 bin yıllık bir tarihi geçmişi olduğunu dile getirerek, "Trabzon, ziyaretçilerine farklı alternatifler sunuyor. Bu kapsamda da bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı her geçen gün artıyor." ifadelerini kullandı.
Turizmden daha fazla pay almak istediklerin bildiren Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu doğrultuda Trabzon'a turist getirmek için alternatif turizm seçeneklerine yöneldik. Bölgemiz son zamanlarda yayla turizminde de dikkati çekiyor. Uzungöl, Sümela, Kayabaşı, Hıdırnebi, Sisdağı, Kadıralak, Erikbeli, Pazarcık, Sultanmurat gibi yaylalarımız doğa turizmine çok uygun potansiyele sahip. Turizmi 12 aya yaymak için mevcut turizm merkezleriyle alternatif yeni destinasyonları ortaya çıkarmak için bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amacımız turizmin geliştirilmesi ve yaylalarımızın doğal güzelliklerini koruyarak çarpık yapılaşmayı önlemek ve turizme daha kaliteli bir şekilde hizmet vermektir."
Öz, turizme hizmet etme noktasında çok çalıştıklarını vurgulayarak, "Gümüşhane ilimizle sınır olan Çakırgöl'ün de altyapısı tamamlandığında kış turizmi daha da canlanacaktır. Bunun dışında kültürel varlıklarımızın restorasyonları da hızlı bir şekilde devam ediyor. Turizmden daha fazla pay alma çabasındayız." diye konuştu.
- "2016'da Giresun yaylalarında turizm patlaması yaşanacak"
Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği Müdürü Tamer Uzuner ise Giresun yaylalarının tanıtımı için birkaç yıldır yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Tanıtım faaliyetlerinde olumlu yönde geri dönüşümlerin yaşandığını dile getiren Uzuner, 2016'da Giresun yaylalarında turizm patlamasının yaşanacağını ifade etti.
Uzuner, tur acentelerinin yaylaları da Giresun programına aldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Giresun'da bu yıl tarihte görülmemiş turizm hareketliliği bekliyoruz. Turizm hareketliliğinin özellikle yaylalarımıza dönük olacağı yönünde şimdiden işaretler mevcut. Tur firmalarından yaylalarımıza yönelik yoğun talepler alıyoruz. Birçok firma tur programlarına yaylalarımızı da dahil etmiş durumda. Yayla paketleri satışında büyük patlama olduğunu öğrendik. Bu yıl Giresun'a gelecek turist sayısını bir milyon olarak tahmin ediyoruz. Bu rakamın büyük kısmını da yaylalarımızı ziyaret edecek turistler oluşturacak."
Yaylaların da turizme tam anlamıyla hazır olduğunu işaret eden Uzuner, "Alt yapı eksiklikleri tamamlandı. Yaylalarımıza kolay ve konforlu ulaşım imkanı mevcut. Son yıllarda yeni konaklama merkezleri yapıldı. Yenileri yapılmaya devam ediyor. Giresun yaylaları tam anlamıyla turizm için hazır." dedi.
- "Kaplıcaların Rize'de bulunması, turizm potansiyelini artırıyor"
Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu da Rizede yaylaların turizmde önemli yeri olduğunu belirtti.
Yayla turizminde Ayder ve Anzer başta olmak üzere yaylaların çok sayıda turiste ev sahipliği yaptığını anlatan Hocaoğlu, "Geçen yıl Rize'yi yaklaşık 600 bin turist ziyaret etti. Bölgeyi ziyaret eden yabancı turistler arasında Arap turistler ilk sırayı alıyor. Bunun dışında Alman turistlerin de bölgeye ilgisi son yıllarda arttı." diye konuştu.
Hocaoğlu, ilkbahar ve yaz aylarında 50'nin üzerinde yayla şenliği düzenlenen Rize'nin kültür turizmine de ev sahipliği yaptığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Rize kaplıca turizminin de adresi konumunda. Kaplıcalar termal turizmin, sağlık turizminin artmasını sağladı. Karadeniz Bölgesi'nde kaplıcaların sadece Rize'de bulunması, bölgenin turizm potansiyelini artırıyor. Kaplıcaların hem Ayder'de hem de İkizdere'de bulunması iki vadinin de cazibesini artırıyor. Rize'de foto safari, kuş gözlemciliği, endemik bitki incelemesi, rafting, dağ yürüyüşü, kamp kurma gibi birçok alternatif de turistlerin ilgisini daha yukarı çıkarıyor."