40 Milyar Dolarlık Kuruyemiş Sektörü Antalya'da Buluşuyor
Türkiye Kabuklu Yemişte İkinci Sıraya Çıktı
info@karadenizekonomi.com / 21.05.2015
Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyinin (INC) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği kongreye bu yıl Antalya ev sahipliği yapıyor. 60ı aşkın ülkeden yaklaşık 1000 delegenin katılacağı 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi, sektörün dünya devlerini Antalyada ağırlayacak.
Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyinin (INC), sektörünün uluslararası çapta en büyük buluşması olarak kabul edilen Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresinin 34.sü, bu yıl 22-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Antalyada düzenlenecek. 60ı aşkın ülkeden yaklaşık 1000 delegenin katılacağı kongrede sektör temsilcileri pazarın gelişimi için fikirlerini ve tecrübelerini paylaşırken, aynı zamanda tedarik zinciri, tüketim, ürün geliştirme, gıda güvenliği, beslenme ve araştırma gibi konular üzerinde de konuşma fırsatı bulacak.
Katılımcılar, kongre boyunca düzenlenecek özel toplantılarda; ceviz, badem, fındık, macadamias, çam fıstığı, brezilya fındığı, yer fıstığı, antep fıstığı ve kajunun yanı sıra, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru hurma, kuru incir, kuru erik, kuş üzümü ve kuru yaban mersini ürünlerine ilişkin sektör temsilcilerinden kapsamlı bilgi alma fırsatı yakalayacak. Endüstrideki gıda güvenliğini ve ticaretini tehdit eden ana unsurların yanı sıra sağlık ve beslenmeye ilişkin son bilimsel bulgular da kongrede katılımcılar ile paylaşılacak. Ayrıca INCnin yeni başkanı da ilk kez Antalyada açıklanacak.
22 Mayısta Antalyada başlayacak olan Kongrenin büyük açılışı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçinin katılımıyla gerçekleştirilecek. 24 Mayısta sona erecek kongrenin kapanış konuşmasını ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yapacak.
Kongre oturumlarında, dünya ekonomisinde yön veren şirketlerin üst düzey yöneticileri de konuşmacı olarak yer alacak. Kongre Başkanı ve INC Komite Üyesi Cüneyd Zapsunun moderatörlüğünde gerçekleştirilecek oturumda, Coca-Cola CEOsu Muhtar Kent ve Chobani Yoğurtlarının Kurucu CEOsu Hamdi Ulukaya bilgi ve tecrübelerini sektör temsilcileri ile paylaşacak.
Antalyada gerçekleştirilecek buluşma, aynı zamanda şirketlere ürünlerini, hizmetlerini ve teknolojilerini hedef kitleye gösterme imkanı da sağlayacak. Katılımcılar stantları gezerek başta Türkiye olmak üzere; ABD, Almanya, Belçika, Çin, Fransa, İtalya, Japonya, Moldova, İngiltere, İspanya ve İsviçreden gelen şirketlerin yenilikçi hizmetlerini, teknolojilerini ve ürünlerini yakından inceleme fırsatı bulacak.
Öte yandan, kabuklu yemiş ve kuru meyvenin insan sağlığına pozitif katkıları konusunda Araştırma Bursu ile Tanıtım ve Yaygınlaştırma ödüllerinin yeni sahipleri ile INC Ödülleri de, Antalya 34üncü Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresinde açıklanacak. İnovasyon Ödülü ve Altın Kabuklu Yemiş Ödülü, 24 Mayısta düzenlenecek Gala Yemeği sırasında sahiplerine verilecek. Kabuklu yemiş ve kurutulmuş meyve endüstrisine katkıda bulunan seçkin liderler ve vizyoner kişilere verilen INC Ödüllerinden biri olan Onursal Altın Kabuklu Yemiş Ödülü de bu yıl Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluna verilecek. 23 Mayısta Gastronomide Mükemmellik Ödülünün, 24 Mayısta Araştırmada Mükemmellik Ödülünün kazananı açıklanacak.
INC üyeleri 40 milyon dolarlık tedarik değeri oluşturuyor
INC olarak kabuklu yemiş ve kuru meyve tüketiminin arttırılması ve buna bağlı sağlıklı yaşam bilincinin oluşturulması adına her türlü çalışmayı yürüttüklerini vurgulayan INC Başkanı Giles Hacking, sektörün en büyük buluşmasının bu yıl Antalyada gerçekleştirilecek olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Hacking, 2013 yılında, dünyada kabuklu yemiş üretimi bir önceki sezona göre %5 oranında artarak 3,5 milyon tona ulaştı. Son 10 yılda üretim %56 oranında artış gösterdi. Dünyada kuru meyve tüketimi de 2.6 milyon tona ulaşarak, 2004 yılından bu yana %24 oranında artış gösterdi. Sektörün gelişmesi ve tüketimin artırılması için çalışan INC, üyesi olan üreticileriyle birlikte 40 milyon dolarlık bir tedarik değeri oluşturuyor. Bu nedenle, INC Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi, hem Türkiye hem de dünya ekonomisine katkı sağlayan sektör temsilcilerinin mutlaka katılmaları gereken, en büyük organizasyon olma özelliği taşıyor. diye konuştu.
Bu yıl düzenlenen kongrenin ilk defa katılımcıların aile bireylerine de açıldığını belirten INC Komite Üyesi Cüneyd Zapsu ise Üyelerimizi bu yıl aileleriyle birlikte Antalyaya davet ederek, kongre boyunca Türk misafirperverliğini yerinde yaşatmayı hedefliyoruz. Türkiye, sahip olduğu üretim kapasitesiyle, dünya genelinde sektörün parlayan ülkelerinden birisi olarak faaliyetlerine devam ediyor. 34üncü Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresinin üyelerimize yeni iş olanakları sağlayacağına inanıyoruz. dedi.