4.5G Teknolojisi nedir? Faydaları nelerdir? Ne zaman ve nasıl kullanabileceğiz?

Sim Kartınız 4.5G Teknolojisi İçin Hazır mı?Değilse Bilmeniz Gerekenler..

info@karadenizekonomi.com / 21.09.2015

4.5G Teknolojisi nedir? Faydaları nelerdir? Ne zaman ve nasıl kullanabileceğiz?

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağları teknolojisidir. Yani şuanda ülkemizde kullanılmakta olan 3G mobil şebekesinin 10 kat daha hızlı olan bir üst versiyonudur.

4.5G Teknolojisi nedir? Faydaları nelerdir? Ne zaman ve nasıl kullanabileceğiz?

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağları teknolojisidir. Yani şuanda ülkemizde kullanılmakta olan 3G mobil şebekesinin 10 kat daha hızlı olan bir 

üst versiyonudur. Bu teknoloji sayesinde, akıllı telefon, tablet, notebook gibi cihazlarla baz istasyonları vasıtasıyla uydu üzerinden geniş bantta internet erişimine sahip olacağız.

Bunun anlamı hızlı ve kaliteli video konferanslar gerçekleştirebilme, film izleme, mobil TV, HD video izleme, müzik dinleme, oyun indirebilme ve sosyal ağlarda gezinme gibi olanaklara çok daha hızlı ve yüksek kalitede ulaşabilmek demektir. Bunların yanı sıra 4.5G teknolojisi sayesinde telefonlar tünellerde bile daha net görüşme imkânı sağlayıp daha uzak noktalarda bile sinyal kalitesini kaybetmeden kapsama alanı içerisinde rahat rahat görüşme yapabilecekler. 4.5G sayesinde 1-2 dakika da download edilen bir mp3 3-4 saniye içinde, 16gb boyutundaki bir HD film 1-2 dakika içinde download edilebilecek ve kesintisiz olarak futbol maçları izlenilebilecek. Yolculuklarda bile hızlı internet deneyiminden mahrum kalınmayacak.

4.5G teknolojisi 4G teknolojisinin geliştirilmiş üst versiyonudur. Son birkaç yıldan beri üretilen cihazlar 4.5G teknolojisi için uyumlu olarak üretilmektedir. Gsm firmaları 4.5G teknolojisini Nisan 2016 itibarıyla hizmete sunacağını belirtmiştir bu tarihten sonra 4.5G uyumlu telefon ve sim kartlarla hiçbir ücret ödemeden bu hizmetten faydalanabilecek.

Peki, sim kartınızın 4.5G için hazır olup olmadığını nasıl öğreneceğiz, bunun cevabı da gsm operatörlerinin müşteri hizmetlerini aramaktan geçiyor, ya da sim kartınızın üzerinde yer alan çip’in şekline bakarak anlayabilirsiniz, eğer sim kart çipiniz kare değil de dikdörtgen şeklindeyse sim kartınız “usim” yani 4.5G desteklidir. Eğer sim kartınız 4.5G destekli değilse operatör firmalardan 4.5G uyumu sim kart talebinde bulunmanız gerekiyor.

4.5G için yapılan frekans ihalesinde en büyük payı alan Türkcell hız konusunda ilk sırada yer alırken Avea ikinci ve Vodafone son sırada yer almaktadır. Peki, bu farkların faydası nedir diyecek olursanız, sektörde diğer internet dağıtım firmalarına da rakip olacağı için internete erişimin daha uygun fiyatlara inmesi söz konusu demektir.

Peki, bundan sonra mobil şebeke teknolojisi nereye gidecek, bunun cevabı 5G teknolojisi. Türkiye’de hazırlanan altyapı sayesinde 2020 yılında kullanılacağı düşünülen teknoloji de var olan kaynaklar tarafından entegre olarak çalışabilecek ve birçok ülkeden daha öncelikli olarak altyapı farkıyla 5G’ye geçiş yapılabilecek.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar