52 yıl.. Fındıkla geçen bir ömür…

Sabit Sabır ile ilgili otobiyografi şeklinde bir kitap yazılacak olsa, ya “Ömrünü fındığa adayan adam” denilir, ya da “Fındığın Profesörü…”

info@karadenizekonomi.com / 7.04.2016

52 yıl.. Fındıkla geçen bir ömür…

Fındığa ömrünü adayan adam Sabit Sabır, “Reklam ve tanıtımdan asla vazgeçmemeliyiz. Fındığımızı dünyaya tanıtmaya devam etmeli ve daha çok yedirmeliyiz”..

Yaz-Kış demeden bahçelerden çıkmayan, fındığı üreticilerden alıp fabrikacı ve sanayiciye satan manavların yanından eksik olmayan, katma değer yaratan işlenmiş fındık miktarının artması için sanayicilerin teşvik edilmesi, desteklenmesi için gecesini gündüzüne katan, bu ülkeye tek başına tek kuruş ithal girdisi almadan bugün yılda 3 milyar dolara yakın döviz kazandıran ihracatçılar ile fındık tüketen ülkelerin sayısının artması için dünyanın dört bir yanını 

dolaşan Sabit Sabır, “Türk fındığında bir efsane” dense de yeridir, hakkıdır.

Çok değil daha dün, yani Mart 2016’da yaşına başına bakmadan fındık bahçelerinde artık tek elden yapılacak rekolte demeyelim ama, ‘fındıkta durum tespiti’ için gezindi durdu. Halk arasındaki tabirle ‘mimlediği’ yerlerdeki fındık dallarını inceledi. Sonra kendisine ‘2016 ürününde durum ne’? diye sorulduğunda bu kez daha imtinalı cevaplar verdi. Hava şartlarındaki küresel değişimler belli ki Sabit Sabır’ı bile kesin teşhis koymada tereddüt ettirmişti.

Ancak yine de, “Bugüne kadar yapılan rekolte tespitlerinde en az, hatta yok denecek kadar yanılgı sadece fındık ihracatçılarının tahminlerinde oldu. Diğerlerine baktığınızda zaman zaman yüzde 40-50 yanılgılar bile meydana geldi. Onun için bizim tahminlerimiz her zaman en iyisi olmuştur” demekten geri durmadı.

28-30 Haziran 1976 tarihinde, yani bundan tam 40 yıl önce, TOBB’nin düzenlediği ‘Fındığın Tüm Sorunları Semineri’ne, ‘Fındıkta Reklam ve Propagandanın Kârlılığı’ konusunda bildiri sunan Sabit Sabır, o günkü tespitleri ve önerileri, Türk fındığının dünyaca tanınması ve tüketiminin artmasına damgasını vurmuştur.

Çoğu kişinin 1990’lı yıllarda televizyonlarda ‘Aganigi Naganigi’ reklamı ile tanımaya başladığı fındıkla ilgili Sabit Sabır’ın, “Fındığa pazar olma şartları mevcut olan ülkelerde büyük bir cesaretle büyük pazarlama ve reklam projeleri, propagandaları uygulanmalıdır” sözleri ve önerilerinin değeri aradan yaklaşık 15 yıl geçtikten sonra ve uygulamaya konularak Türkiye, bugün 300 bin tona yakın iç fındığı dünyaya satar hale gelmiştir.

Sabit Sabır, bugün bile, “Reklam ve tanıtımdan asla vazgeçilmemelidir. Fındığımızı dünyaya tanıtmalı, dünyaya daha çok yedirmeliyiz. Bunun için de üretimden tüketim aşamasına kadar projeli bir zincir oluşturmalıyız” demekten geri durmuyor.

Sabit SABIR Kimdir?

1932 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokulu Trabzon’da Lise’yi İstanbul Robert Koleji’nde tamamlandı. 1958-1961 yılları arasında ABD Pennsylvania Üniversitesi İş İdaresi Bölümü’nde Milletlerarası Ticaret konusunda master yaptı.

1964 yılında kurduğu Sabırlar Fındık İhr. Ltd. Şti ile fındık ticaretine başladı ve bugüne kadar devam etti. Bu zaman dilimi içerisinde Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde (KFMİB) yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık görevlerinde bulundu.

1968-1995 yıllara arasında aralıksız yıl 27 Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanlığı yaptı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliğinde bulundu.

1967’de kurulan Trabzonspor’da kurucu üye olarak görev aldı.

Üretimden tüketim aşamasına kadar fındık konusunda Türkiye’de değil, Dünya da en geniş bilgiye sahip kişi olarak da tanımlanıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar