70 yıllık lezzet 'Kral Köme Pestil'
Yetmiş yıl önce ev ölçeğinde gerçekleştirdikleri üretimden, bugün bir markaya dönüşen “Kral Pestil-Köme” iki binli yıllarda geleneksel yöntemlere sadık kalarak modern tesislerde yaptığı üretimle köme ve pestilin ilk ihracatını gerçekleştirdi.
info@karadenizekonomi.com / 28.05.2019
Yetmiş yıl önce ev ölçeğinde gerçekleştirdikleri üretimden, bugün bir markaya dönüşen “Kral Pestil-Köme” iki binli yıllarda geleneksel yöntemlere sadık kalarak modern tesislerde yaptığı üretimle köme ve pestilin ilk ihracatını gerçekleştirdi.
YURT GENELİNDE 400 ŞUBE
Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan geleneksel gıda ürünleri pestil ve köme, Gümüşhane’nin adını sınırlar ötesine taşıdı. Bu lezzetin sınırları aşmasında en büyük paya sahip olan Büyükbayraktar ailesi, yaklaşık 70 yıl önce ev ölçeğinde gerçekleştirdikleri üretimden bugün herkesçe bilinen bir markaya ulaştı.1974 yılında bu ürünleri işletme boyutuna taşıyan, yılın tamamına yayılan üretimi ile “kral” markasını yaratan Kaya Büyükbayraktar, bu süreci şöyle anlatıyor: “Türkiye ve dünya köme ve pestili Kral markası ile tanımıştır. İki binli yılların başında geleneksel yöntemlere sadık kalarak modern tesislerde üretime geçtik. Böylece bu ürünlerin ihracatını ilk kez yapmanın mutluluğunu yaşadık.” dedi.
“Gümüşhane dut ve ceviziyle meşhur”
Yurt genelinde 400 şubesi olan Kral Pestil-Köme’nin kent merkezindeki şubesinin işletme sorumlusu Ersin Gür, “Önceden köylerde yapılıyordu, sonra baktık ki buna oldukça fazla bir talep var, sektör haline getirmeye karar verdik. Yaptığımız ürünlerin karışımlarına bal, süt, ceviz katarak pestil yaptık. Daha sonra kömeyi çıkarttık. Ardından "kral tatlısı" nıve muskayı çıkartarak ürün çeşidimizi artırdık. Pestilin ham maddesi dut ve cevizdir. Gümüşhane dut ve ceviziyle meşhurdur.” diye konuştu.
“Hiçbir katkı maddesi yok”
2002 yılından beri Büyükbayraktar Gıda çatısı altında 8 bin metrekarelik alanda ayda 80 ton üretimi yapılan Kral Köme ve Pestil’in isim babası da Gümüşhane için önemli bir isim olan Oltan Sungurlu. Eski Adalet Bakanları’ndan Sungurlu’nun 'kral gibi ürün' dediği için “kral” adını alan köme ve pestil, dut pekmezinden yapıldığı için kan yapıcı özelliğinin yanı sıra tamamen katkısız olması ile son derece sağlıklı bir ürün olarak önerilmekte. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ