​2015'de Güzel Bir Fındık Sezonu Bekliyoruz

Fındıkta ki İhracat Rekorunu Serbest Ekonomiye Borçluyuz

info@karadenizekonomi.com / 19.04.2015

​2015'de Güzel Bir Fındık Sezonu Bekliyoruz

Karimex Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak ülkemizde en bilimsel  rekolte tespitlerinin Türk fındık ihracatçısı tarafından yapıldığını son 10 yılın rekolte açıklamalarına bakarak görebilirsiniz dedi ve Karadeniz Ekonomi'ye şu açıklamalar da bulundu:

 2015 yeni fındık sezonu yaklaştıkça her yıl olduğu gibi geleneksel tartışmalar rekolte ile başlıyor. Ancak son 10 yılın rekolte tahminlerine bakarak Türk fındık ihracatının en doğru bilimsel rekolte tespitlerini yaptığını çok net bir şekilde görmekteyiz. 2015 yeni fındık sezonu öncesi havaların soğuması ve kar yağması ile birlikte don olduğu iddialarına Tarsim ve  Tarım İl müdürlüğünden cevap gecikmedi, böyle bir don olmadığını ifade ederek tartışmalara son noktayı koydular.Albayrak  bunun aksini ortaya koyanların söylemlerle değil belge ve raporlarla konuşması gerekir diyerek  resmi kurumların yaptığı çalışmaların önemine dikkat çekti.

Fındıkta ki İhracat Rekorunu Serbest Ekonomiye Borçluyuz

 Fındıkta 2015 yeni sezonunda güzel bir sezon beklediklerini ifade eden Albayrak, ''2014 yılı ihracatının iç fındık olarak 210-215 bin ton olmasını bekliyoruz.  2009 yılı ile birlikte  arz ve talep dengesine göre fındık fiyatları  başarılı birşekilde serbest piyasa ekonomisinde oluşmaktadır Zaten bu tarihi döviz girdisi ve tarihi rekor fındık fiyatları serbest piyasa ekonomisinde oluşmuştur.Bu başarı'yı  Türk fındık ihracatçımıza ve serbest piyasa ve ekonomisine borçluyuz''dedi.

Destek ödemlerine  ve fındık fiyatlarına da  de değinen Albayrak son olarak sözlerine şöyle devam etti;'' Özellikle bahçesine bakan, bilinçli üretim yapan fındık üreticimiz çok daha fazla desteklenmelidir. Bu nedenle ülkemizde destekleme ödemeleri şarta bağlanmalıdır. Fındık fiyatları arz ve talebe göre düşe bilir de çıka bilir de, bunun arkasında  bir şey aramaya gerek yok.Ne  fındık ihracatçısı'nın nede  başka bir gücün fındık fiyatlarını düşürme yada çıkarma gücü yoktur. Böyle bir kontrol mekanizması olsaydı fındık fiyatları  tarihi yüksek rekorlara ulaşamazdı''dedi.

Fındık Sektörü'nün  Gerçek Gündemi Üretim

Gerçek gündem ülkenin fındık dikim sahalarında verimi artırmak ,ülkemizde 1 milyon ton kabuklu fındık üretmek olmalıdır. Fındık fiyatları yüksek olsun diye rekolteyi düşük göstermek yerine fındık tüketimini artırmamız çok daha doğru  olacaktır. Bunu ülkemizde ve dünya genelinde Fındık Tanıtım Grubu başarılı bir şekilde yapmaktadır.Bundan sonraki hedefimiz ülkemiz de  fındık dikim sahalarında 1 milyon ton kabuklu fındık üretmektir. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar