AKÇAKOCA’DA ’MUTLU FINDIK’ PROJESİ HAYATA GEÇTİ

Proje 4 Aşamadan Oluşuyor

info@karadenizekonomi.com / 20.08.2015

AKÇAKOCA’DA ’MUTLU FINDIK’ PROJESİ HAYATA GEÇTİ

Akçakoca Paşalar köyünde çocuk işçiliğine karşı başlatılan kampanya ve fındık bahçelerinde çalışacak mevsimlik tarım işçilerinin daha insanı koşullarda barınacağı sosyal konutların yapımı tamamlandı.

Paşalar köyünde yapılan törene Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, yerli ve yabancı fındık alıcı şirket sahipleri ve yöneticileri, koordinatör firma Işık Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, İsviçre Fındık işleme tesis yöneticisi Caroline Omondi, köylüler ve fındık işçileri katıldı.
Törende ilk konuşmayı yapan Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, Paşalar köyüne fındık toplamak için gelen işçilerin bölgede bulundukları süre zarfında 

insanca koşullarda yaşayabilmeleri için hayata geçirilen sosyal projenin açılışını yaptıklarını söyledi.
Koordinatör firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, "Bu yapılan sosyal tesis çok şey ifade ediyor, sevginin birleşmesidir, birlik bilincinin oluşmasıdır, güvenin oluşmasıdır. 1 buçuk yıl önce bunun tohumlarını attık ve start verdik. İsviçre’de basında yer alan ülkemiz hakkında ve çalışanlar hakkında olumsuz yayınlar çıkıyordu. Bizim müşterilerimiz geldi ve bu işi yerinde görmek için ziyaret ettiler ve birlikte neler yapılabilirliği konuştuk. Proje oluşturduk ve bu tesis oluştu" dedi.
4 aşamadan oluşan projeyi tanıtan Mehmet Ali Işık, "Proje 4 aşamadan oluşuyor. Toprakların organik tarıma ulaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması. Yetiştirilen ürünün toplatılması ve çiftçilerin eğitilmesi, buraya gelen işçilerimizin yaşam standardının yükseltilmesi. Çocukların iyi bir yaşamda bulunmaları ve çok şükür ki bu da gerçekleştirdik" diye konuştu.
İsviçre merkezli Varıstor çikolata firmasının sorumlusu Caroline Omondi, Uluslararası Çocuk Hakları İzleme Kuruluşu’nun çocuk yaşta işçiliğin önlenmesine dair çalışmalarını yakından izlediklerini söyleyerek, böyle bir çalışmanın içerisinde yer almaktan firma olarak memnuniyet duyduklarını söyledi. Omondi, "Öncelikle bu binayı yaparak bu projemizi oluşturmak oldu. Yaşadığımız problem bu projeyi nasıl genişletebileceğiz oldu. Bunu yapabilmek için satışları daha artırmamız ve bu fona daha fazla yatırım yapmak oldu. Bugün bunu yaşadık ve çocukları gördükten sonra, daha fazlasını yapabiliriz ve daha fazla yapmalıyız. Daha fazla insana yardım etmeyi umuyorum" diye konuştu.
Şırnak ilinden Akçakoca Paşalar köyüne 7 yıldır fındık toplamaya gelen fındık işçileri ise yapılan sosyal tesisten son derece mutlu olduklarını ifade ederek, yıllardır kötü şartlarda kaldıklarını ve hatta bu yıl yine şartlar ağır olursa gelmemeyi düşündüklerini söylediler ve böyle bir tesiste kalmaktan dolayı mutlu olduklarını belirttiler. İşçiler, sosyal yaşam alanlarında sıcak sudan her türlü makineye kadar her şeyin bulunmasından mutlu olduklarını dile getirdiler.
Sosyal konut yapımının planlandığı alanda, işçilerin barınacakları konutların dışında basket, voleybol, futbol sahaları ile çocuk oyun alanları, çocukların öğretmenler gözetiminde çalışacakları derslikler ve ibadethaneler bulunuyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar