Akkuş Fasulyesi Organik Olarak Üretilecek

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı(DOKAP), Akkuş Belediyesi ve Akkuş Ziraat Odası tarafından “Akkuş Organik Fasulye Yetiştiriciliği” Eğitim Semineri düzenlenecek.

info@karadenizekonomi.com / 8.12.2017

Akkuş Fasulyesi Organik Olarak Üretilecek

12 Aralık 2017 tarihinde Organik Fasulye Yetiştiriciliğine yönelik gerçekleştirilecek olan programda, üreticilere fasulye yetiştiriciliği, bitki beslemede kullanılan gübreler, zararlılar ve hastalıklarla mücadele konularında Ordu Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından eğitim verilecek.

Vali Seddar Yavuz’u makamında ziyaret eden Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, organik fasulye yetiştiriciliği üzerine verilecek seminer hakkında bilgiler verdi.

Amaçlarının Akkuş fasulyesinin üretimini arttırmak olduğunu belirten Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, üretimde kaliteyi arttıracaklarını söyledi.

Kaya, “Akkuş ilçesinde coğrafi işaretini almış olduğumuz Akkuş Şeker Fasulyesinin tamamen organik olarak yetiştirilmesi ile ilgili bir seminer düzenleyeceğiz. Hedefimiz Akkuş’taki üretimi arttırarak, fasulye üretimini 2 bin tona çıkarmak. Bugün itibariyle 300 ton civarında Akkuş fasulyesi üretiliyor. Hemen hemen Türkiye’nin her yerinde tanındığı gibi, bir çok ülkede de Akkuş Fasulyesi tanınıyor. Bu nedende talep çok. Ancak ürettiğimiz fasulye ile bu taleplere yetişemiyoruz. Dolayısıyla bugün 300 ton üretilen Akkuş Fasulyesini, en az 2 bin tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Ekilebilir arazimiz oldukça geniş. Az alandan, kaliteli ürün elde etmeye çalışacağız. Gurbetçilerimizi, gençlerimizi elde tutmak için böyle bir çalışmaya giriştik. DOKAP Başkanlığından aldığımız destekle beraber 2017 yılında 500 işletme ile organik fasulye sözleşmemizi yaptık, 500 çiftçiye sertifikasını vereceğiz. 2018 yılında da 500 işletmemize daha fasulye ile ilgili sözleşmemizi yapacağız. Bu çalışmalarımızda yine Akkuş Belediyesi ile işbirliği içerisinde olacağız” diye konuştu.

Akkuş Fasulyesinin üretiminin yanı sıra “Beyaz Patates Üreticiliği” için de coğrafi işaret müracaatının yapılacağını belirten Kaya şu bilgileri verdi: “Bunun ismini de 'Akkuş Kartopu Beyaz Patatesi' olarak belirledik. Diğer geriye kalan kısımlarında da hayvancılık faaliyetlerini yapmayı düşünüyoruz. Akkuş’u bölge bölge belirleyerek tarım işini halletmiş olacağız. 2018 yılı itibariyle biz tarım ürünlerinde organik üretime geçişi sağladığımız gibi, küçükbaştan büyükbaşa kaç tane hayvanımız varsa, yine DOKAP’tan alacağımız destekler ile hayvancılıkta da çalışmalarımızı devam edeceğiz.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar