Arolattan Türkiye-Rusya Yorumu
Dünya Gazatesi Başyazarı Osman Arolat bugünkü köşesinde Türkiye-Rusya ilişikisine değindi..
info@karadenizekonomi.com / 1.07.2016
Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye- Rusya arasında yaşanan kriz üzerine Rusyadan 1 Ocak 2016 tarihinde turizm, sebze-meyve ihracatı ve Türk inşaatçılarına birbiri ardından engeller devreye sokuldu.
Turizmde charter seferleri askıya alındı, Rus tur operatörlerinin Türkiyeye tur düzenlemelerinin kısıtlanması istendi. Vizesiz seyahatler askıya alındı.
Sebze meyve ihracatı 1 Ocak 2016da gelen yasakla bıçak gibi kesildi. Türkiye merkezli firmaların yeni Türk işçisi alımları yasaklandı. Türk firmalarına ve inşaatçılarına birçok engel getirildi. Bunun sonucunda 2014te ülkemize 4.5 milyon Rus turist gelmişken 2015te 3.6 milyona gerileyen Rus turistleri sayısı uçak krizi sonrası Rusyanın aldığı kararlar sonucunda 2016 yılının ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82.7 oranında gerileyerek 135 binde kaldı.
Sebze-meyve ihracatımıza Rusyadan getirilen kısıtlamanın sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre 600 milyon dolarlık kayba yol açtı.
Türkiye Müteahhitler Birliği başkanı Mithat Yenigüne göre, kriz sonrası bu ülkede 5 milyar dolarlık iş kaybı oldu. Yenigün ilişkilerin normalleşmesi ile ellerinde hazır 2 milyar dolarlık projeyi hemen devreye sokabileceklerini söyledi.
Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra normalleşmenin başlayabileceği beklentisi gündeme gelirken, Rusyadan turizm ve meyve sebze ihracatında zamana bağlı bir düzelme bekleniyor.
Rus marketleri Akkort, Auchau ve Metronun yöneticileri Hükümet kararına bağlı olarak çalışmaya başlayacaklarını, bundan memnun olduklarını açıklayan demeçler veriyorlar. İki üç hafta içerisinde Türkiyeden alımlara başlayacaklarını, normalleşmenin 2017de olacağına inandıklarını açıklıyorlar. Rusya Ekonomi Bakanlığı ise Türk sebze-meyvesinin yeniden pazara girmesinin fiyatları aşağıya çekeceğini belirtiyor. Yaş Sebze Meyve İhracatçı Birliği Başkanı Ali Kavak ise, 10-12 yıl Rusya talebine uygun üretim yaptıklarını, kriz sonrası önemli olumsuzluk yaşadıklarını, sektörün ihracatını durma noktasına getiren Rusya ambargosunun sona erecek olmasının üreticileri çok memnun ettiğini, önümüzdeki aylarda narenciye ihracatının eklenmesiyle normalleşmenin başlayacağına inandığını açıklıyor.
Turizm konusundan söz ederken Rusya Başbakanı Medvedev, Putinin Rus turistlerin Türkiyeye ziyaretlerini kısıtlayan kararı kaldırılmasının ardından konuyla ilgili çalışma yaptıklarını, Türkiyeden turistlerinin güvenliği için garanti vermesini isteyeceklerini belirten bir açıklama geldi. Rus tur firmaları ise charter seferlerinin başlayabilmesi için 3-4 haftaya ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar.
Türk turizmciler ise yıl sonuna doğru bir hareketlenme olabileceğini, ancak Rusların ağırlıklı olarak mayıs ayında tatil yaptıkları için, asıl hareketin 2017 yılında olabileceğinin altını çiziyorlar.
Görüldüğü gibi Türkiye Rusya arasında turizm, sebze meyve ihracatı ve müteahhitlik hizmetlerinin 2014 yılı rakamlarına ulaşması zaman alacak. Ama buna karşın sektör temsilcileri normalleşmenin başlamasından memnun olduklarını belirtiyorlar...