Avrupa Birliği’nden Ordu’ya 35 Milyon Euroluk Yatırım

ATIK SU ARITMA TESİSİNE 25 MİLYON HİBE

info@karadenizekonomi.com / 12.03.2015

Avrupa Birliği’nden Ordu’ya 35 Milyon Euroluk Yatırım

Avrupa Birliği (AB) tarafından Ordu’ya son 5 yılda maliyeti 35 milyon euro olan iki büyük tesis kazandırıldı.

Avrupa Birliği (AB) tarafından Ordu’ya son 5 yılda maliyeti 35 milyon euro olan iki büyük tesis kazandırıldı. 

Eski Ordu Belediye Başkanı Fikret Türkyılmaz’ın son döneminde hazırlanarak Hibe programından yararlanmak amacıyla AB’ne sunulan ’Ordu Atık Su Arıtma Projesi’nin kabul edilmesinin ardından inşaat çalışmaları 2010 yılında başladı. 2014 yılı Haziran ayında tamamlanarak açılışı gerçekleştirilen Ordu Atık Su Arıtma Projesi, 29 milyon 800 bin euroya mal oldu. Bunun 25 milyon eurosu AB tarafından karşılandı.

ATIK SU ARITMA TESİSİNE 25 MİLYON HİBE

Türkiye’nin AB’ye girişini hızlandırmak ve Karadeniz’i atık suyun etkilerinden korumak amacıyla hayata geçirilen Ordu Atık su Arıtma Tesisi projesi, 2025 yılında 213 bin nüfusa, 2045 yılında da 287 bin nüfusa hizmet verecek. Tesis, gelecekte 287 bin nüfusa hizmet verecek ve Altınordu ilçesinin daha önce köy olan ve bugün mahalle olarak tescillenen tüm alanın tamamının kanalizasyonunu arıtabilecek.

ARICILIK ARAŞTIRMA BİNASINA 10 MİLYON EURO
AB tarafından inşa edilen ikinci büyük projesi ise 2009 yılında Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu tarafından hazırlanan ‘Arım Balım Peteğim Projesi’ kapsamında ve yine Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü kampüsünde inşa edilen yaklaşık 10 milyon euroluk tesis oldu. İnşaatı bitme aşamasına gelen tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte arı ürünlerinde hijyen ve güvenilirlik temin edilecek. Uygulanacak bu proje ile arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, tüketim talebine uygun çeşitli ürünlerin geliştirilmesi ve paketlemelerin yapılabilmesi, KOBİ’lerin eğitilmesi, inovatif çeşitli ürünler geliştirecek alt yapının kurulması ve bölgede arı ürünlerinin kalite ve standardının yükseltilerek ulusal ve uluslararası marka değeri olan yeni işletmeler kurulması sağlanabilecek. Tesiste ayrıca yılda tek vardiya ile 3 bin 500-4 bin ton bal, 100 ton ham mum ve temel petek, bin kilo propolis, 50 ton polen ve 300 kilo arı sütü işleme paketleme kapasitesine sahip işleme ve paketleme alanı bulunacak.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar