Bal Şampiyonu Ordu, Bu Yıl Gerileyerek Bal Üretiminde Türkiye 2.'cisi Oldu

İLK 5, MUĞLA, ORDU, ADANA, AYDIN VE Sivas’TAN OLUŞTU

info@karadenizekonomi.com / 17.02.2015

 Bal Şampiyonu Ordu, Bu Yıl Gerileyerek Bal Üretiminde  Türkiye 2.'cisi Oldu
2013 yılında bal üretiminde birinci sırada olan Ordu ,2014 yılında 15 bin 39 ton bal üretimiyle ikinci sırada yer aldı. Muğla  ise bal üretimini 15 bin 282 tona çıkartarak birinci sıraya yükseldi.
Türkiye Arıcılığa Çok Uygun

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin bal üretiminde sınır tanımadığını söyledi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, arıcılığa çok uygun floralara sahip olan Türkiye’de bal üretimin hızla arttığını, bir bir eşikleri geçtiğine dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1994 yılında 54 bin 908 ton olan bal üretiminin, 2014 yılına kadar yüzde 86,7 artışla 102 bin 486 tona yükseldiğini belirten Bayraktar, 1994-2014 döneminde kovan sayısının da yüzde 86,5 artışla 3 milyon 786 bin 588 kovandan 7 milyon 60 bin 973 kovana çıktığını vurguladı. 2014’de kovanların yüzde 97,3’nün yeni, yüzde 2,7’sinin eski tip olduğunu bildiren Bayraktar, eski tip kovan sayısının 193 bin 442, yeni tip kovan sayısının 6 milyon 867 bin 531’e ulaştığını belirtti.

Muğla Ordu'yu Geçti

Bayraktar, şunları kaydetti:“Muğla bal üretimini 15 bin 282 tona çıkararak birinci oldu. 2013 yılının birincisi Ordu, 15 bin 39 ton bal üretimiyle  2014 de ikinci sırada yer aldı. Adana, 9 bin 715 tonla üçüncü oldu. Muğla ve Ordu toplam bal üretiminin yüzde 29,6’sını karşıladı. Bu illere Adana’nın da eklenmesiyle üç ilin payı yüzde 39,1’i buluyor. Bal üretiminde Muğla, Ordu, Adana’yı 3 bin 447 tonla Aydın, 3 bin 39 tonla Sivas, 2 bin 884 tonla Mersin, 2 bin 877 tonla İzmir, 2 bin 711 tonla Antalya, 2 bin 638 tonla Balıkesir, 2 bin 26 tonla Siirt izledi.
Bal üretimi, Van’da 1982, Diyarbakır’da 1619, Bitlis’te 1429, Şanlıurfa’da 1400, Bingöl’de 1288, Denizli’de 1264, Kars’ta 1260, Giresun’da 1253, Erzurum’da 1244, Çanakkale’de 1240, Hakkari’de 1132, Trabzon’da 1007, Erzincan’da 1007 ton. 2014’de Samsun’da 975, Gümüşhane’de 954, Konya’da 921, Osmaniye’de 916, Manisa’da 910, Artvin’de 850, Hatay’da 836, Afyonkarahisar’da 813, Çankırı’da 799, Malatya’da 795, Bursa’da 748, İstanbul’da 722, Kahramanmaraş’ta 719, Rize’de 692, Edirne’de 687, Sakarya’da 663, Ankara’da 654, Tunceli’de 641, Muş’ta 638, Kırklareli’de 632, Burdur’da 600, Tekirdağ’da 572, Elazığ’da 519, Kocaeli’nde 503,Tokat’ta 502 ton bal üretildi. 

YAPILMASI GEREKENLER


Üreticilerin arıcılıktaki girdi maliyetleri ve pazarlamadaki zorluklar yüzünden ürettikleri balı değeri fiyattan satamadıklarının altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti: “Polen, arı sütü, arı zehiri gibi diğer arıcılık ürünleri ise talep olmadığı için arıcılarımız tarafından yeterince üretilmemektedir. Bu nedenle diğer ürünler için pazarlar araştırmalı, sadece bal üretimiyle sınırlı kalınmamalıdır. Baldaki kaçakçılık önlenmelidir. Yine bal üreticilerimizin sahte bal üreticilerine karşı korunması şarttır. Sektörün daha fazla desteklenmesi gerekir. Arıcılıkta ihracatın artırılması için, girdi maliyetleri azaltılmalı, standart üretim yapılmalı, üretim kontrol edilmeli, yapılan üretimin ne olduğu, içeriği, kalıntı maddelerin olmadığı belirtilmeli, standartlara uygun ambalajlama yapılmalıdır”


Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar