Bal Şampiyonu Ordu, Bu Yıl Gerileyerek Bal Üretiminde Türkiye 2.'cisi Oldu
İLK 5, MUĞLA, ORDU, ADANA, AYDIN VE SivasTAN OLUŞTU
info@karadenizekonomi.com / 17.02.2015
2013 yılında bal üretiminde birinci sırada olan Ordu ,2014 yılında 15 bin 39 ton bal üretimiyle ikinci sırada yer aldı. Muğla ise bal üretimini 15 bin 282 tona çıkartarak birinci sıraya yükseldi.
Türkiye Arıcılığa Çok Uygun
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiyenin bal üretiminde sınır tanımadığını söyledi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, arıcılığa çok uygun floralara sahip olan Türkiyede bal üretimin hızla arttığını, bir bir eşikleri geçtiğine dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1994 yılında 54 bin 908 ton olan bal üretiminin, 2014 yılına kadar yüzde 86,7 artışla 102 bin 486 tona yükseldiğini belirten Bayraktar, 1994-2014 döneminde kovan sayısının da yüzde 86,5 artışla 3 milyon 786 bin 588 kovandan 7 milyon 60 bin 973 kovana çıktığını vurguladı. 2014de kovanların yüzde 97,3nün yeni, yüzde 2,7sinin eski tip olduğunu bildiren Bayraktar, eski tip kovan sayısının 193 bin 442, yeni tip kovan sayısının 6 milyon 867 bin 531e ulaştığını belirtti.
Muğla Ordu'yu Geçti
Bayraktar, şunları kaydetti:Muğla bal üretimini 15 bin 282 tona çıkararak birinci oldu. 2013 yılının birincisi Ordu, 15 bin 39 ton bal üretimiyle 2014 de ikinci sırada yer aldı. Adana, 9 bin 715 tonla üçüncü oldu. Muğla ve Ordu toplam bal üretiminin yüzde 29,6sını karşıladı. Bu illere Adananın da eklenmesiyle üç ilin payı yüzde 39,1i buluyor. Bal üretiminde Muğla, Ordu, Adanayı 3 bin 447 tonla Aydın, 3 bin 39 tonla Sivas, 2 bin 884 tonla Mersin, 2 bin 877 tonla İzmir, 2 bin 711 tonla Antalya, 2 bin 638 tonla Balıkesir, 2 bin 26 tonla Siirt izledi.
Bal üretimi, Vanda 1982, Diyarbakırda 1619, Bitliste 1429, Şanlıurfada 1400, Bingölde 1288, Denizlide 1264, Karsta 1260, Giresunda 1253, Erzurumda 1244, Çanakkalede 1240, Hakkaride 1132, Trabzonda 1007, Erzincanda 1007 ton. 2014de Samsunda 975, Gümüşhanede 954, Konyada 921, Osmaniyede 916, Manisada 910, Artvinde 850, Hatayda 836, Afyonkarahisarda 813, Çankırıda 799, Malatyada 795, Bursada 748, İstanbulda 722, Kahramanmaraşta 719, Rizede 692, Edirnede 687, Sakaryada 663, Ankarada 654, Tuncelide 641, Muşta 638, Kırklarelide 632, Burdurda 600, Tekirdağda 572, Elazığda 519, Kocaelinde 503,Tokatta 502 ton bal üretildi.
YAPILMASI GEREKENLER
Üreticilerin arıcılıktaki girdi maliyetleri ve pazarlamadaki zorluklar yüzünden ürettikleri balı değeri fiyattan satamadıklarının altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti: Polen, arı sütü, arı zehiri gibi diğer arıcılık ürünleri ise talep olmadığı için arıcılarımız tarafından yeterince üretilmemektedir. Bu nedenle diğer ürünler için pazarlar araştırmalı, sadece bal üretimiyle sınırlı kalınmamalıdır. Baldaki kaçakçılık önlenmelidir. Yine bal üreticilerimizin sahte bal üreticilerine karşı korunması şarttır. Sektörün daha fazla desteklenmesi gerekir. Arıcılıkta ihracatın artırılması için, girdi maliyetleri azaltılmalı, standart üretim yapılmalı, üretim kontrol edilmeli, yapılan üretimin ne olduğu, içeriği, kalıntı maddelerin olmadığı belirtilmeli, standartlara uygun ambalajlama yapılmalıdır